Ga naar main content
zomeractiviteiten-kinderen.jpg

20 leuke zomeractiviteiten met kinderen in onze natuur

Liever geen twee maanden van hetzelfde tijdens de grote zomervakantie? Ga met de (klein)kinderen op avontuur in de natuur. Wij zochten en vonden 20 leuke zomeractiviteiten en uitstapjes met kinderen die je van je eigen achtertuin naar de mooiste natuurgebieden van België brengen.

Leuke zomeractiviteiten in de natuur rond je huis

De natuur is dichterbij dan je denkt. In je eigen tuin - zelfs op je terras of balkon - kan je de wilde natuur in al haar glorie ontdekken, samen met de kinderen. Vul jullie staycation met deze leuke activiteiten en je zal zien: er is geen tijd om jullie te vervelen.

1. Maak een herbarium van zomerbloemen

1. Maak een herbarium van zomerbloemen

De kinderen, en jij trouwens ook, deden het vast al eens op school: een herbarium van herfstbladeren maken. In de zomer vervangen we de gekleurde bladeren door kleurrijke planten. Kijk maar eens om je heen: alles staat in bloei! Van wilde bloemen tot bloeiende kruiden. Ze zijn zo mooi dat je ze wil inkaderen, en dat is exact wat jullie gaan doen aan de hand van deze tips voor het allerbeste herbarium.

Maak je eigen herbarium
2. Schiet met zelfgemaakte pitruspijlen

2. Schiet met zelfgemaakte pitruspijlen

Ooit al gehoord van pitrus? Dit dikstengelige gras vormt de perfecte en 100% natuurlijke pijl-en-boog. Benieuwd hoe jullie er je eigen pijlen mee afvuren? Ontdek hoe je een pitruspijl maakt, ga de natuur in en maak jullie op voor een spannend pitruspijlenduel.

Zo schiet je pitruspijlen af
3. Leg een mini-vijver aan

3. Leg een mini-vijver aan

Dromen jullie al lang van een (zwem)vijver? Je moet ergens beginnen, dus waarom niet met een mini-vijver? Een kleine waterpartij boost de biodiversiteit (kijk maar eens welke dieren je ermee aantrekt), is rustgevend en zorgt voor de nodige verfrissing op hete zomerdagen.

Hoe leg je een mini-vijver aan?
4. Hou een wedstrijdje verspringen tegen dieren

4. Hou een wedstrijdje verspringen tegen dieren

Kinderen hebben vaak tonnen energie. Zijn jouw bengels ook onvermoeibaar? Dan is een wedstrijdje verspringen in de tuin vast iets voor hen. Daag de kinderen uit om zo ver mogelijk te springen tegen dieren. Springen ze verder dan een sprinkhaan? En wie verslaat de wolf?

Ready? Set. Spring!
5. Bouw een nestkast of insectenhotel

5. Bouw een nestkast of insectenhotel

Loopt er thuis een kleine handige Harry of Harriet rond? Stroop jullie mouwen op voor een natuurvriendelijk knutselproject. Maak samen een nestkast of insectenhotel om op te hangen in de tuin of op het balkon. Het leuke is dat jullie dankzij dit stappenplan ook nog eens vanalles te weten komen over de vogels die er straks in verblijven.

Bouw een insectenhotel
6. Maak je eigen natuur memoryspel

6. Maak je eigen natuur memoryspel

Je eigen gezelschapsspel maken én ondertussen nog wat bijleren ook? Met deze handleiding toveren jullie in een mum van tijd een zelfgemaakte natuur-memory op tafel!

Lees de handleiding
7. Leg een blotevoetenpad aan in de tuin

7. Leg een blotevoetenpad aan in de tuin

In elke tuin, groot of klein, is er ruimte voor een schattig wegeltje. Hoe natuurlijker, hoe liever, dus waarom niet kiezen voor een blotevoetenpad? Kinderen zijn er gek op.

Tips voor een blotevoetenpad
8. Knutsel een natuurmasker voor échte superhelden

8. Knutsel een natuurmasker voor échte superhelden

Als geboren natuurontdekkers en - beschermers zijn jullie echte superhelden, maar hebben jullie al een masker? Met vondsten uit de tuin, het dichtstbijzijnde park of het bos maken jullie een supercool heldenmasker om aan te doen tijdens al jullie natuuravonturen of … om gewoon op te hangen aan de muur natuurlijk.

Maak je eigen masker
9. Maak een dier-o-strade met je buren

9. Maak een dier-o-strade met je buren

Neem deze vakantie de tijd om jullie buren en hun tuinbewoners beter te leren kennen. Sla de handen in elkaar en bouw een dier-o-strade. Zo sluiten jullie stukjes (mini)natuur aan elkaar om tuindieren zoals egels, eekhoorns, kikkers en padden niet om maar wel door de tuin te leiden.

Hoe leg je een dier-o-strade aan?
10. Pluk onkruid en maak er iets lekkers mee

10. Pluk onkruid en maak er iets lekkers mee

(Jonge) kinderen hebben de neiging om alles in hun mond te steken. Vandaag mag het ook. Heel wat (on)kruidensoorten die in het wilde weg groeien zijn namelijk eetbaar. Ga samen op wildpluktocht en maak er thuis een verfrissend drankje, originele pannenkoeken of gezonde smoothie

Aan de slag met onkruid
11. Ga op spinnenjacht in en rond het huis (voor de wetenschap)

11. Ga op spinnenjacht in en rond het huis (voor de wetenschap)

Hebben spinnen in de stad een andere kleur dan die op het platteland? Dat is de vraag die de onderzoekers achter het project Spin-Cityzich stellen. En jullie kunnen hen helpen het antwoord te vinden. Hoe? Door foto’s van spinnen door te sturen. Neem je smartphone erbij en maak je klaar voor een spinnenjacht in en rond het huis.

Leer alles over spinnen spotten
12. Maak van je tuin een paradijs voor vlinders

12. Maak van je tuin een paradijs voor vlinders

Geeft de zomer jou ook vlinders in de buik? Wacht tot je ze massaal ziet rondfladderen in je tuin of aan je balkon. Een vlindervriendelijke tuin is mooi en brengt weinig extra werk met zich mee. Vlinders zijn ook gewoon leuk om te spotten of samen achterna te hollen. Benieuwd hoe jullie van een tuin of balkon de zevende vlinderhemel maken? Ontdek onze tien vlindertips.

Creëer jouw vlinderparadijs

Leuke zomeractiviteiten in de wilde natuur

Verandering van omgeving doet (be)leven. Maken je kinderen graag een daguitstap in de natuur? Met niets meer dan een paar stevige stapschoenen kom je al een heel eind. Ontdek de natuur al spelenderwijs met deze leuke buitenactiviteiten voor kinderen.

1. Ga kamperen (of slaap in de tuin)

1. Ga kamperen (of slaap in de tuin)

Gaan slapen na een kampvuur met spectaculaire zonsondergang en wakker worden met het geluid van vogeltjes die over je tent vliegen, dat is kamperen. Kinderen zijn er dol op! De Mombeekvallei is een absolute aanrader. Zomaar je tent opzetten mag helaas niet. Gelukkig voorziet Natuur en Bos sinds kort bivakzones (met waterpomp, vuurkorf, etc.) in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen. De rest dromen jullie er zelf maar bij.

Kies een bivakzone
2. Ontdek de smaken van de natuur: ga wildplukken

2. Ontdek de smaken van de natuur: ga wildplukken

Onze natuur zit vol lekkers. Bessen, eetbare bloemen, vlierbloesem en in de herfst ook noten liggen voor het rapen. Willen jullie ook een zakje vullen met de snoepjes van Moeder Natuur? Leer alles over wildplukken met respect voor onze natuur.

Word een wildpluk-expert
3. Speel de Onze Natuur vogelbingo

3. Speel de Onze Natuur vogelbingo

Als je af en toe gaat kamperen, wandelen of spelen in het bos, hoor en zie je vaak tientallen vogels. Maar weet je ook wie ze zijn? Download en print onze gratis vogelbingo voor kinderen en neem ‘m mee op avontuur. Wie spot als eerste alle vogels uit dezelfde rij?

Download onze vogelbingo
4. Kijk onder water (zonder zelf nat te worden)

4. Kijk onder water (zonder zelf nat te worden)

Dompel jezelf (niet letterlijk) onder in de wondere onderwaterwereld. Onder het wateroppervlak van beken, rivieren en kanalen bruist het van het leven, ook ‘s nachts. Met een zelfgemaakte onderwaterkijker kan ook jij er getuige van zijn. Ontdek hoe je met een oude emmer, plastic folie en een zaklamp onder water kan kijken.

Hoe maak je een onderwaterkijker?
5. Beleef wilde avonturen in het spoor van Suske en Wiske

5. Beleef wilde avonturen in het spoor van Suske en Wiske

De avonturen van Suske en Wiske spreken tot de verbeelding. In hun albums zoeken ze regelmatig de wilde, Belgische natuur op. Wij zetten zes van hun stripverhalen in de kijker die elke kleine en grote natuurliefhebber beslist gelezen moet hebben. Zoek een zacht plekje ergens in het gras of leg je in een hangmat en geniet!

Ontdek onze leestips
6. Maak een avontuurlijke wandeling

6. Maak een avontuurlijke wandeling

Een beversafari, geocachezoektocht of plandeltocht. Het klinkt allemaal net iets leuker dan gewoon “een wandeling”. Wedden dat je zo ook de allerjongsten enthousiast maakt? Sarah en Pieter van Wandelgoesting testten voor ons al heel wat kidsproof wandelroutes uit en deze groene haltewandeling is ook goedgekeurd. Op de wandelkaart van Onze Natuur vind je alle wandelingen in een handig overzicht. Jij hoeft alleen nog maar te kiezen: kidsproof, langs het water of avontuurlijk?

Vind een leuke wandeling
7. Spelen, ravotten en klimmen in de natuur

7. Spelen, ravotten en klimmen in de natuur

Een wandeling of fietstocht wordt al snel een leuk avontuur dankzij de honderden speelzones en Multimovepaden die Vlaanderen telt. Je kan er ravotten, klimmen op houten constructies, kampen bouwen en op ontdekking gaan in de prachtige groene omgeving. Tijdens de zomermaanden zijn er bovendien extra veel natuurgebieden vrij toegankelijk als speelzone.

Bekijk vijf leuke speelzones
8. Ga op zoek naar diersporen

8. Ga op zoek naar diersporen

Zijn je kinderen echte natuurontdekkers? Ga op expeditie in het spoor van wilde dieren. Spits je oren, hou je ogen wijd open en zet je speurneus op. Dankzij de tips van de Onze Natuur ambassadeurs, en een klein beetje geduld, spotten jullie deze zomer ongetwijfeld (de sporen) van een ree, das of everzwijn.

Word een pro in spoorzoeken

Slecht weer vandaag?

Ook binnenshuis kan je de natuur ontdekken en beleven. Duik een van deze zeven kindvriendelijke natuur(doe)boeken in of zet de televisie aan voor een middagje languit genieten van mooie natuurbeelden vanuit je zetel. Geloof ons, deze natuurdocumentaires voor donkere winteravonden zijn even fascinerend op een druilerige zomerdag. ;-)

Meer over


Gerelateerde artikels