Ga naar main content
herfstgids-voor-kids-onze-natuur.jpg

Herfstgids voor kids: 5 leuke buitenactiviteiten waar ze ook nog iets van opsteken

Ploeteren in de modder, zwemmen in een zee van gevallen bladeren of op zoek gaan naar diersporen als een echte detective? Tijdens de herfst(vakantie) kunnen jong én oud weer helemaal kind zijn. Zelfs bij iets koudere temperaturen bestaat er niets beter dan ravotten in de natuur. Ontdek hier de leukste buitenactiviteiten voor kinderen waarbij je onze Belgische fauna en flora volop kan ontdekken, beleven en beschermen.

Kinderen die voor de wekker afloopt al aan je bed staan, speelgoed door het hele huis en eindeloze discussies over wie de volgende spelletje mag kiezen. Ook dat is herfstvakantie. Onze Natuur to the rescue! Leg je rubberlaarzen en warme muts al klaar want deze herfst is het buiten te doen.

Goed om weten: dit artikel staat boordevol aanklikbare woorden. Klik verder om nog meer leuke tips te ontdekken!

1. Maak de coolste herfstwandeling ooit

Dit seizoen staat garant voor spectaculaire en kleurrijke landschappen. Dus trek je wandelschoenen of laarzen aan voor een heerlijk verfrissende herfstwandeling door het bos. Kies voor één keer niet jullie vaste route, maar ga voor een avontuurlijke herfstwandeling waar je kinderen nieuwe dingen kunnen ontdekken.

  • In Vlaanderen kan je via het netwerk van wandelknooppunten je een eigen route uitstippelen op maat, afhankelijk van de kleine of grote kilometervreters die mee op wandel gaan.
  • Op de website van Natuur en Bos vind je een uitgebreid aanbod van absolute topwandelingen voor groot en klein

  • Brei je er graag nog een leuke activiteit aan vast? Ga op zoek naar een van de vele speelzones in de buurt. Van boomstammenparcours, otter- en bevereilanden en wilgenhutten tot een sportief multimovepad, hier heb je alles om je uit te leven in openlucht.

  • Ga je voor een dagvullende activiteit en trek je graag alle registers open? Probeer dan eens een groene haltewandeling. Reis eerst een stukje met trein, tram of bus en wandel naar de volgende halte. Ondertussen ontdek je de mooiste groene plekjes in Vlaanderen. Onze redacteur deed de test.

#wandelgoesting

Is je honger naar leuke wandelingen niet te stillen? Sarah en Pieter van Wandelgoesting testen regelmatig kidsproof wandelingen uit en delen hun ervaringen graag met jou. Ontdek hun meest recente wandelavontuur hier.

Lees verder

2. Creatief kliederen in de natuur

Zijn de knutselideeën even op? Bekijk ons dossier Natuur in de klas of ga aan de slag met de bushcraft tips van Natuurpunt. Leer stap voor stap alle trucjes en vaardigheden om te overleven in de wilde natuur. Wat dacht je van je eigen shelter bouwen in het bos? Alice en Billie doen het graag voor:

3. Ga op zoek naar diersporen

Een ontmoeting met wilde dieren kan je helaas niet inplannen. Een spannende zoektocht naar sporen en andere tekenen die wijzen op hun aanwezigheid gelukkig wel! Ga op wandel in de ongerepte natuur en ontdek welke fascinerende dieren jouw pad eerder kruisten. Laat je verbeelding de vrije loop en bedenk samen een leuk verhaal rond elke pootafdruk, afgeknaagde tak of pluim die je tegenkomt. 

Op welke sporen en signalen je best let en waar je het meeste kans maakt om diersporen te vinden, lees je in dit artikel.

diersporen-herfstgids-onze-natuur.jpg

4. Verwelkom wilde dieren in je tuin

Breng je wilde dieren liever nog dichter bij huis? Ontvang ze in je eigen tuin. Veel dieren gaan rond deze tijd op zoek naar een plek om te overwinteren. Ontpop jezelf tot de meest gastvrije tuineigenaar in de straat: ontwerp samen met de kinderen leuke bouwwerkjes van takken en bladeren, voorzie lekkere hapjes zoals vetbollen of een leuk extraatje zoals een eekhoornbrug, egelhuisje of nestkast.

  • Egels: deze stekelige diertjes houden hun winterslaap het liefst in een goed afgeschutte schuilplaats of een hol bedekt met bladeren. Aan welke voorwaarden hun winterstekje zeker moet voldoen ontdek je hier.
  • Eekhoorns: deze fluffy stuntdieren stellen heel andere eisen: bomen zijn voor hen een must! Ga aan de slag met deze tien tips om een heus eekhoornparadijs te creëren in je eigen achtertuin. Vat daarna post aan het raam met een warme chocomelk om te genieten van hun spectaculaire vlieg- en springkunsten!
  • Vijverbewoners: vissen, kikkers, soms zelfs salamanders slapen maar al te graag in je vijver. Bescherm ze tegen de nakende vorst door je vijver proper en ijsvrij te maken. Ook plantenresten ruim je maar beter op. Het zijn kleine klusjes waar je nieuwsgierige helpers letterlijk en figuurlijk in de wondere wereld van waterdieren kunnen duiken. Een waterdichte jas komt hier zeker van pas! Bekijk alle tips in dit overzicht.
eekhoorn-herfstgids-onze-natuur.jpg

5. Organiseer een beestig wedstrijdje verspringen

De dag is bijna om maar je kinderen zitten nog vol energie? Zo herkenbaar! Dan hebben ze vast wel zin in een wedstrijdje verspringen. Niet tegen de eerste de beste buurjongen maar wel tegen wilde dieren! Daag hen uit om zo ver mogelijk te springen. Springen ze verder dan een sprinkhaan? Wie klopt de boomkikker en wie verslaat de wolf? Hoe je precies te werk gaat, lees je hier.

wedstrijd-verspringen-tegen-dieren-onze-natuur.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels