Ga naar main content
kelli-mcclintock-z7uacdeynd4-unsplash.jpg

7 kinderboeken om de natuur te ontdekken vanuit je zetel

Belgen zijn naast natuurliefhebbers ook echte lettervreters. Een goed boek is eigenlijk ook een beetje zoals een namiddag vertoeven in de wilde natuur: het inspireert, het is educatief en het smaakt altijd naar meer, ook voor kinderen! Op de Dag van het Kinderboek (2 april) tippen we je graag onze favoriete kinderboeken om het beste uit de natuur te ontdekken vanuit je zetel. Blader eens door onze leestips en haal zelf een stukje natuur in huis in de vorm van een leuk kinderboek!

1. Het dikke boek van onze bijzondere natuur

En of de natuur bijzonder is! Wist je bijvoorbeeld dat wombats hun eigen achterwerk gebruiken om hun zelf gegraven tunnels te blokkeren wanneer er gevaar dreigt? Dat heet dan ‘je vijand een poepje laten ruiken’. 

Dat en nog veel meer ongelooflijke feiten en boeiende weetjes over de natuur vind je in dit fascinerende kinderboek. Van edelstenen en mineralen tot speciale dieren en opmerkelijke planten. Het dikke boek van onze bijzondere natuur bevat bovendien adembenemende foto’s en prachtige illustraties om eindeloos lang door te bladeren.

2. Het dikke boek van onze bijzondere dieren

Uit dezelfde reeks van ‘dikke boeken’ is er ook een versie over dieren en hun bijzonderheden. Hierin ontdek je bijvoorbeeld dat octopussen blauw bloed en maar liefst drie harten hebben. Een van die octopusharten stopt zelfs met kloppen tijdens het zwemmen. Wat?! Da’s inderdaad bijzonder! Laat je in deze klepper onder de kinderboeken verwonderen door meer dan 100 dieren, van inheemse soorten tot poema’s en pinguïns. Ze zijn goed voor uren leesplezier!

3. Het plantenboek

Heb jij al van het ‘fluweelpootje’ gehoord? Deze paddenstoel, maar ook andere bloemen, planten en bomen hebben vaak namen die tot de verbeelding spreken. En dat is ook exact wat dit kinderboek doet. In Het plantenboek ontdek je alles over de eerste planten op onze planeet maar je leert ook over tropische exemplaren, groenten, grassen, granen en planten die in het water leven. Kortom, van alle kinderboeken vormt dit exemplaar waarschijnlijk het meest complete naslagwerk over planten met prachtige illustraties. Je zou ze bijna willen inkaderen!

4. Het grote bomenboek

De kleurrijke tekeningen in dit grote boek tonen je alles wat je ooit wilde weten over bomen. Hoe ze groeien, welke dieren erin leven, hou oud ze worden maar ook welke betekenis ze hebben in verschillende culturen en religies. Daarnaast ontdek je in Het grote bomenboek ook prachtige tekeningen van ingenieuze boomhutten en bouwwerken. Een goede bron van inspiratie om zelf de handen uit de mouwen te steken als je ‘t ons vraagt!

5. 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren

Als de knotsgekke dierenweetjes uit voorgaande boeken je feitenhonger nog niet gestild hebben, is dit boek een aanrader. In 321 superslimme dingen die je moet weten over dieren word je effectief 321 keer verrast met boeiende en ongelooflijke wist-je-datjes over dieren ter land, ter zee en in de lucht. Van zoogdieren, vogels en vissen tot insecten, amfibieën en reptielen, dit is de ultieme weetjes-encyclopedie voor jong én oud.

6. Waarom? De grote dierenencyclopedie

Zijn je (klein)kinderen ook kampioen in het stellen van de vraag ‘waarom?’ Dan is deze encyclopedie, en eigenlijk alle andere kinderboeken in dit lijstje, een must in je boekenkast! Want waarom slapen vissen en zijn mollen echt blind? Geef je kleine ontdekkers voortaan altijd het perfecte antwoord dankzij De grote dierenencyclopedie. Of laat ze natuurlijk zelf het antwoord opzoeken! Deze encylopedie geeft hen een antwoord op kindermaat.

7. Het heel grote vogelboek

Dit kinderboek fluit, ratelt, kleppert en trompettert als je het openklapt. Het staat namelijk boordevol prachtige vogels, elk met hun eigen verhaal. 

De combinatie van oude, vintage prenten met fantasierijke vertelsels brengen jong én oud in vervoering. Benieuwd naar de prachtige verhalen over vogels zoals de purperreiger, de zeearend of de waterral? Dan moet je snel Het heel grote vogelboek in huis halen.

WEDSTRIJD: win een exemplaar van Het heel grote vogelboek op onze Facebookpagina!

Zin in nog meer leuke natuurtips voor kinderen?
Ontdek hier leuke doe-activiteiten om thuis uit te proberen.

Meer over


Gerelateerde artikels