Ga naar main content
shutterstock-654282853.jpg

Op avontuur in de natuur: 5 speelzones waar je helemaal wild kan gaan

Naast fietsen en wandelen kan er deze zomer ook flink gespeeld worden in onze natuur. Vlaanderen telt honderden kleine en grote speelzones waar je kan ravotten, klimmen, kampen bouwen en op ontdekking gaan in de prachtige groene omgeving. Tijdens de zomermaanden zijn er bovendien extra veel natuurgebieden vrij toegankelijk als speelzone. Wij tippen je alvast vijf superleuke natuurlijke speeltuinen die je tijdens de vakantie kan uitproberen.

Zorgeloos spelen in de natuur? Dat doe je in een speelzone! In deze afgebakende stukken natuurreservaat of bos kunnen kinderen, jongeren en hun begeleiders zonder zorgen ravotten, spelen en klimmen. Het leuke is dat je in speelzones ook de paden mag verlaten om wat dieper in het bos een supercool kamp te bouwen of een eigen touwenparcours in de bomen te hangen, zolang je het stukje natuur daarna in zijn oorspronkelijke staat terugbrengt. Er bestaan trouwens drie soorten speelzones: permanente speelzones, zomerspeelzones en vrij toegankelijke zones. Meer informatie over wat hier kan en mag lees je hier.

shutterstock-361989881.jpg

Ontdek 5 leuke speelzones in de natuur

1. Speelzone Blaasveldbroek in Willebroek (Antwerpen)

De twee speelzones van Blaasveldbroek in Willebroek vormen samen een bijzonder paradijs voor kleine en grote speelvogels. Naast een mooie wandellus van 2 km kunnen de kinderen er op ontdekking gaan op het otter- en bevereiland, zich uitleven op het het boomstammenparcours en zelfs een eigen muziekstuk componeren met de natuurlijke muziekinstrumenten

Meer praktische info vind je hier.

2. Multimovepad in Meerdaalwoud (Vlaams-Brabant)

In Meerdaalwoud bij Leuven ligt het allereerste Multimovepad van Vlaanderen. Dit avontuurlijk parcours met natuurlijke hindernissen en houten constructies is een uitdagende ontdekkingstocht voor het hele gezin. Of maak kennis met de gekke bosfiguren uit hout langs het sprookjesachtige Pad van Ad. Dorst na al dat bewegen en spelen? Wandel verder richting het Zoet Water in Oud-Heverlee en neem een slokje van het frisse water uit de natuurlijke Minnebron.

Ontdek hier nog meer leuke activiteiten in Meerdaalwoud.

3. Speelzone Kampveld in Waardamme (West-Vlaanderen)

Net buiten het dorp van Waardamme, bij Brugge, vind je een fantastisch leuk speelbos in het 294 hectare groot domeinbos Kampveld. Ontdek de avontuurlijke speelelementen zoals loopplanken, speelpaddenstoelen, dieren in houtsnijwerk en een kamp samen met de kinderen. Of geniet van deze prachtige omgeving waar bossen, graslanden en moerassen elkaar afwisselen tijdens een mooie tocht langs de buggy- en rolstoelvriendelijke wandel- en fietspaden

Kijk hier voor meer informatie over de ligging en bereikbaarheid.

shutterstock-785895898.jpg

4. Speelbos De Sahara in Lommel (Limburg)

Speelbos De Sahara in Lommel is ongetwijfeld de droom van elk kind met zin voor avontuur. Deze natuurlijke speeltuin maakt deel uit van het Limburgse Bosland waar je ook kan fietsen door de bomen. Dit speelbos herbergt tal van unieke speelelementen uit natuurlijke materialen. Sla je kamp op in een van de prachtige wilgenhutten, wandel door een 25 meter lange tunnel, smul van een vieruurtje op een van de picknickbanken of daag je kinderen uit voor een ringwerp- en balspel

Ontdek hier wat je nog meer kan beleven in Bosland.

5. De tien speelzones in het Zoniënwoud (Brussel)

Het imposante Zoniënwoud, met z’n 4.500 hectare het grootste beukenbos van België, is eigenlijk één gigantische speelzone, goed voor talloze uren speelplezier. In de tien vrije speelzones kan je helemaal van’t padje mag gaan om kampen te bouwen met wat je in de natuur vindt. Of maak gebruik van de grote, majestueuze bomen om verstoppertje te spelen.  

Lees hier meer over de tien speelzones in het Zoniënwoud.

Zijn er ook speelzones in Wallonië?

Wie met een jeugdvereniging wil gaan ravotten in de Ardennen of Waalse bossen, kan niet zomaar vertrekken. Hier vind je namelijk geen afgebakende speelzones die vrij toegankelijk zijn. Voor je het bos intrekt om te spelen, kampen te bouwen of hout te sprokkelen, moet je bij de plaatselijke gemeente of bosadministratie waartoe het bos behoort eerst een aanvraag indienen. Hoe dit precies in z’n werk gaat, lees je hier.

Meer over


Gerelateerde artikels