Ga naar main content
averegten-7803-1024x683.jpg

Bosbaden en spelen in het wandelbos van de Averegten

In de Averegten lijkt de tijd wel stil te staan

Door de afwisseling van oude bossen en weilanden heerst er een unieke tijdloosheid over het wandelgebied. De moderne wereld lijkt ver weg en daarom net de ideale plek om even 100% te zijn. Het wandelbos combineert puur wandelgenot met unieke ontspanningselementen. Ook iedereen die nog niet of niet goed kan wandelen is welkom want deze rondwandeling is volledig buggy -en rolstoelvriendelijk.

averegten-7770-1024x683.jpg

Op de wandeling passeer je statige bossen, een speelvijver boordevol legendarische herinneringen, zwevende buizerds boven uitgestrekte weilanden en een ouderwets boerenlandschap met een nog actieve biologische boerderij en bijpassende schapen. In de zomer kan je afkoelen in de speelvijver waar de kinderen in het water spelen met grote takken en balanceren op de ‘toevallig’ omvergevallen boom die beide oevers verbindt.

De ideale wandeling voor het hele gezin

Eerlijk, in de Averegten ben je nooit helemaal alleen. Het wandelgebied is namelijk populair onder joggers en andere recreatievelingen. Laat dit je echter niet afschrikken want het is een ideale opstap om de natuur te beleven op een aangename en gemakkelijke manier. Door de duidelijke bewegwijzering en de behapbare wandelafstand (Averpad 3,3 km) is deze wandeling uiterst geschikt voor jonge gezinnen en zij die niet gewend zijn om te navigeren.

Normaal gezien eindigt de wandeling in het gerenoveerde Boshuis met zijn smakelijke brasseriegerechten en bijpassende bieren omringd door een zeer uitdagende speeltuin. Door het perfecte zicht op de speeltuin vanop het terras, kan je gastronomisch genieten terwijl de kinderen zich uitleven.

Extra maatregelen in natuurdomeinen en -parken

Het Boshuis en de speeltuin zijn nu helaas gesloten door de maatregelen die getroffen zijn door onze regering. Respecteer deze maatregelen en afsluitingen zodat we samen het coronavirus onder de knoet krijgen. Niet getreurd, de gehele wandeling is gelukkig bezaaid met bankjes en mooie plekjes om geregeld pauze te houden. Met een beetje voorbereiding en een goed gevulde rugzak kan je dus zo genieten van een zelf in elkaar geknutselde picknick (maar houdt het intra-family). De botanische tuin die uitgeeft op een mooie vijver met een ponton achter de speeltuin is trouwens ook een heerlijk lunch- of uitrustplekje.

averegten-8211-1024x683.jpg

Help ons jullie wandelgoesting beter te begrijpen en vul deze korte enquête in.

De Averegten: praktisch

  • Parkeren kan ter hoogte van Boonmarkt 12, Heist-op-den-Berg
  • Download hier de wandelplattegrond van de Averegten
  • Begin de Averpadwandeling (rood) naar rechts bij wandelknooppunt 57 en ga richting wandelknooppunt 13
  • Een uitbreiding van 1.6 km is mogelijk met het Hallaar Aard wandelpad (niet altijd buggyproof – oranje op de plattegrond)
  • Volg hier de updates van de provincie omtrent de opening van wandeldomeinen i.v.m. corona

Wandelgoesting gekregen?
Dan is dit vast ook iets voor jou: ooievaars spotten in het Mechels Broek.

Tekst en foto’s: Sarah Van Praag en Pieter Vlaeminck

Meer over


Gerelateerde artikels