Ga naar main content
dsc-0807.jpeg

De natuur in: maak een onderwaterkijker

In zijn nieuwe boek ‘De natuur in’ zoekt natuurkenner Joeri Cortens elke maand een andere biotoop op met zijn gezin. Joeri’s jongensachtige vertelstijl dompelt je meteen onder in zijn fascinerende leefwereld: een wereld waarin nieuwsgierigheid centraal staat en ontdekken een tweede natuur wordt. Met een onderwaterkijker, bijvoorbeeld. 

De maand mei draait helemaal rond het thema ‘stromend water’. De familie Cortens dompelt zich - soms letterlijk - onder in de wondere wereld van beken, rivieren en kanalen. Net zoals voor de andere maanden in het boek heeft de auteur een ‘checklist’ opgesteld met kindvriendelijke activiteiten die passen bij het seizoen én het biotoop. Omdat wij ook wel eens een kijkje willen nemen onder het wateroppervlak, kiezen we voor de ‘nachtelijke blik onder water’.

Maak een onderwaterkijker

De opdracht is eenvoudig: zoek een oude emmer, snij de bodem eruit (met een breekmes en een klein beetje zweet lukt dat verrassend snel) en maak hem weer dicht met plasticfolie. Positioneer een sterke zaklamp op de folie en klaar! 

Het idee is dat je zo veilig je zaklamp tot tegen het wateroppervlak kan brengen. Je hebt geen last van weerkaatsing of lichtbreking en ook de rimpelingen van het water verstoren je beeld niet meer. Dus trokken we bij zonsondergang naar een naburige vijver om de kijker te testen. De lichtbundel raakt moeiteloos tot op de bodem, zo’n 1,5 meter diep. Vooral in troebeler water, waar je overdag amper doorkijk hebt, is het resultaat spectaculair. Vannacht was het iets te koud om lang te blijven ploeteren, maar ik voel het al: we gaan nog veel duistere uitstapjes tegemoet!

onderwaterkijker-hires.png

Meer over


Gerelateerde artikels