Uitgetest: het Multimovepad in Meerdaalwoud
De natuur beweegt en nodigt uit om te bewegen. Al denken kinderen daar soms anders over. De zoveelste wandel- of fietstocht? Een tocht naar het bos wordt al snel een leuk avontuur voor het hele gezin dankzij de Multimovepaden van Natuur en Bos en Sport Vlaanderen. (Her)ontdek samen de natuur langs uitdagende hindernissen en houten constructies. Langs de bewegwijzerde beweegpaden kunnen jong én oud spelen, ravotten, bewegen en de natuur beleven. Onze Natuur ging een kijkje nemen bij het Multimovepad in Meerdaalwoud.
Bewegen is gezond, en al zeker in de natuur. Al kan je kinderen daar soms niet altijd even makkelijk van overtuigen. Herkenbaar? Multimovepaden, aangelegd door Natuur en Bos en Sport Vlaanderen en de betrokken gemeenten, laten kinderen (en ouders) de natuur op een uitdagende en speelse manier te beleven. Je vindt de beweegpaden her en der in bossen en parken. Onze Natuur trok naar Meerdaalwoud in Oud-Heverlee om er het allereerste beweegpad van Vlaanderen uit te testen.
Het Multimovepad van Meerdaalwoud start aan de onthaalpoort De Torenvalk is te lezen op de site van Natuur en Bos. Het is de moeite om langs de officiële ingang te passeren waar een hoge, houten uitkijktoren je op de uitgestrekte grasvlakte verwelkomt. Langs rechts zie je een glijbaan uit de toren piepen. Aan de linkerkant ligt het begin van een opgehoogde dijk, maar als eerste tussenstop raden we je toch het dakterras van de uitkijktoren aan.
De onthaalpoort is een duurzaam gebouwd openluchtmuseum waar jong én oud alles kan ontdekken over de geschiedenis, bewoners en uitdagingen van Meerdaalwoud. Op elke verdieping vind je raadsels, spelletjes en interactieve informatieborden, allemaal gemaakt uit duurzaam hout. Na het laatste paar stevige trappen kom je uit op een groot dakterras waar je in vogelvlucht de omgeving kan bekijken en ontdekken. Wat een uitzicht! De pijltjes wijzen je de leukste bezienswaardigheden in het landschap aan. In de verte zie je het beweegpad over de grasvlakte slingeren tot aan de rand van het bos. Passeer met de (klein)kinderen tijdens de afdaling zeker langs de glijbaan! Zo staan zij (en jij misschien ook) in een-twee-drie weer beneden.
Na de educatieve beklimming van De Torenvalk volg je het beweegpad naar links over de dijk waar je letterlijk over en door kan lopen, klimmen, kruipen en glijden. Langs weerszijden zijn hangbruggen van boomstammen, glijbanen, kruiptunnels en klimwanden aangebracht om je evenwicht en klimvermogen grondig uit te testen. Niet in een avontuurlijke bui? Zij die liever op veilig spelen kunnen ook gewoon de trap nemen. Op het einde van de dijk kom je op een heuvel met een spiraalvormig pad. Op de top van de heuvel wacht een reuzachtige houten torenvalk je op. Dit houten beeld maakt deel uit van het Pad van Ad. Langs het Multimovepad zal je trouwens nog meer sprookjesachtige beeldhouwwerken van Ad Wouters zien verschijnen.
Van de XL xylofoon naar de rollebolheuvels
Het beweegpad brengt je vervolgens langs een gigantische xylofoon. Zoek je evenwicht op de houten stappalen en bespeel ze met een tak. Je zal zien en horen: de natuur, daar zit muziek in! Met hulp van de wegwijzers kom je steeds dichter bij het bos. Daar, aan de rand van het Meerdaalwoud vind je nog meer leuke, natuurlijke hindernissen die je doen bewegen. Tuimel, draai en duikel over de rollebolheuvels of neem een kijkje binnenin de wilgenhutten! Even verderop tussen de eerste rijen bomen vind je klim- en stappalen, een reuzekatapult, een schommel, evenwichtsbalken, etc. Verder op het pad passeer je nog een zandbak, een waterpomp en een beweegbank waar je kan uitrusten ... of je spierbundels showen natuurlijk. Na iets minder dan 2 kilometer kom je via het vlonderpad uiteindelijk terug bij de uitkijktoren.
Wat maakt een Multimovepad nu zo leuk? De speelelementen staan verspreid langs een bewegwijzerd pad van 2 tot 4 km lang. Bovendien zijn de speelelementen op maat van de natuur en het landschap gemaakt. Ze worden afgewisseld met allerlei educatieve elementen zodat je ook nog iets opsteekt over de natuur en haar bewoners. Op die manier kunnen kinderen en volwassenen de natuur op een heel andere manier beleven.
Toegankelijk voor elke natuurliefhebber
Het multimovepad van Meerdaalwoud is de ideale locatie voor een namiddag speel- en natuurplezier met het hele gezin. Het lusvormige pad is rolstoel- en buggyvriendelijk en er is een ruime parking voorzien aan onthaalpoort De Torenvalk. Het beweegpad met bijhorende speelzone vormt bovendien een fietsknooppunt (n° 82) die tal van invalswegen verbindt. De open grasvlakte is een welkome tussenstop voor al wie een korte of iets langere pauze wil inlassen tijdens een middagje wandelen of fietsen. Blaas even uit op een van de picknickbanken, leer iets bij over de natuur terwijl je de toren beklimt en geniet van het prachtige uitzicht. Ook honden en hun baasje kunnen er trouwens terecht in de losloopweide.
Praktisch
Wat?
Bewegwijzerd beweegpad van 2 km met 12 natuurlijke hindernissen en houten constructies. Aansluitend vind je ook een speelbos en tal van wandel- en fietspaden.
Voor wie?
Voor jong én oud gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De speeltuigen en hindernissen zijn op kindermaat (3 - 12 jaar) gebouwd, maar zijn ook leuk voor volwassenen. Het Multimovepad is bovendien toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
Waar?
Onthaalpoort De Torenvalk en de (fietsen)parking zijn bereikbaar via de Naamsesteenweg 72 in Blanden (Oud-Heverlee). Het Multimovepad begint ter hoogte van de uitkijktoren.
Nog meer speelplezier bij jou in de buurt
Vlaanderen telt momenteel vier multimovepaden. Daar komen in 2021 zeker nog vijf nieuwe beweegpaden bij in de Duinbossen (De Haan), het Kasteelpark Blauwhuis (Izegem), Park Itterdal (Bree), de Kepkensberg (Ham) en Gellikerheid (Lanaken).
Kijk hier voor meer informatie over de bestaande beweegpaden en andere, inspirerende speelzones bij jou in de buurt:
- Gerheserbossen en -heide (Leopoldsburg)
- Kelchterhoef (Houthalen-Helchteren)
- Sixtusbossen - De Lovie (Vleteren/Poperinge)
- inspirerende speelzones