Ga naar main content
shutterstock-477465601.jpg

Maak een blotevoetenpad in je wilde tuin

In elke tuin, groot of klein, is er ruimte voor een schattig wegeltje. Hoe natuurlijker, hoe liever, dus waarom niet kiezen voor een blotevoetenpad? Een grote plus: kinderen zijn er gek op én je tuin krijgt er een echte eyecatcher bij! 

Massage voor jezelf, schuilplaats voor dieren

Wat is er heerlijker dan op blote voeten door je tuin struinen? We zijn het niet meer gewend in onze geschoeide samenleving, maar de sensatie die je voelt als je blootsvoets verschillende ondergronden trotseert, is op z’n zachtst gezegd verrassend.  Niet alleen je voeten worden blij van een gratis, dagelijkse voetmassage, ook de natuur vaart er wel bij. Door te kiezen voor doorlatende materialen, kan regenwater makkelijker in de grond trekken. Bovendien huizen er in en onder zo’n blotevoetenpad miljoenen nuttige diertjes, zoals regenwormen, pissebedden, miljoenpoten en (niet stekende) zwarte wegmieren

Blotevoetenpad met verschillende materialen

Een klassiek blotevoetenpad bestaat uit afwisselende ondergronden. Daarvoor kan je allerlei spullen gebruiken. Klassiekers zijn houtsnippers, wit zand, aarde, mostapijten, graszoden, kiezels, keien, natuurstenen en andere stapstenen. Maar wie inventief is, vindt vast nog wel meer natuurlijke materialen, zoals gevallen bladeren, dennenappels en boomschijven. Elke bodembedekking brengt een andere ervaring met zich mee: hard of veerkrachtig, koud of warm, vlak of grillig, droog of vochtig … 

 

Markeer eerst de plaats waar je het pad wil aanleggen, bijvoorbeeld met stokjes en een touwtje. Het pad hoeft niet heel breed te zijn, de afmetingen kies je zelf in functie van je tuin. Graaf ongeveer 10 cm uit, leg worteldoek tegen het onkruid en zet de randen af met een boord van boomplanken, boordstenen of tuinklinkers. 

 

 

Je kan in de doe-het-zelf-zaak ook flexibele afboordingen kopen van gerecycleerd plastic. Op dezelfde manier kan je de verschillende ondergronden ook van elkaar afscheiden. Vul het pad nu met het verzamelde materiaal. 

Pad met stapstenen

Wil je het jezelf wat makkelijker maken, dan kan je ook kiezen voor een blotevoetenpad uit stapstenen. Je kan verschillende types stenen combineren, zoals betondallen, stukken natuursteen, breukstenen, stoeptegels, natuursteen … Puzzel eerst je pad bij elkaar: leg de stenen daar waar ze later hun definitieve plek krijgen. Laat ze een tot twee weken liggen, zodat je het pad al eens kan testen.  

Neem de stenen één voor één weg: het vergeelde gras vertelt je nu precies hoe groot het gat moet zijn.

Graaf de stenen zo diep in, dat ze net gelijk komen met het bodemoppervlak. Op die manier kan je er makkelijk overheen rijden met de grasmaaier.

Je kan ook het gehele pad uitgraven en tussenin kruiptijm planten. Dat plantje is minder veeleisend dan gras, je kan er evengoed over lopen en het kleurt prachtig paars in het bloeiseizoen. 

Geen zin om zelf een blotevoetenpad te maken?

Of kan je nog wat extra inspiratie gebruiken? Trek er dan eens op uit naar één van de vele blotevoetenpaden die ons land rijk is: ​

Meer over


Gerelateerde artikels