Ga naar main content
shutterstock-678456025.jpg

Tutorial: Hoe maak je een nestkastje?

Het is altijd leuk een eigen creatie te zien ophangen. Zeker als deze iets bijdraagt aan de natuur. Als je de handen uit de mouwen wil steken en eens niet gewoon een huisje wil kopen, hebben wij voor jou de perfecte tutorial!

Benodigdheden: plank hout, zaag, schroeven, schroevendraaier, boor, rubber velletje

1. Teken de correcte afmetingen voor je nestkastje op een lange houten plank. Zorg dat de plank dik genoeg is zodat die niet gemakkelijk breekt. Het huisje hangt buiten en zal dus tegen weer en wind moeten kunnen.

Mezen en mussen: 25 x 12 x 12 cm
Roodborstjes en Winterkoningen: 16 x 18 x 12 cm

2. Als alle afmetingen zijn gedaan en de lijntjes zijn getrokken, haal je de zaag boven. Versnijd het hout zo recht mogelijk zodat het huisje niet scheef en krom komt te staan.

3. Voorkom dat de toekomstige inwoners zich bezeren aan splinters en schuur het hout goed af.

4. Doordat je werkt met een schuin dak zal je zien dat de voorzijde en het dak momenteel niet mooi kunnen aansluiten. Om dit probleem weg te werken, moet je de bovenkant van de voorzijde schuin afzagen.

5. Als alles goed verloopt, sluit nu je dak en je voorzijde mooi aan op elkaar. Er rest dan nog 1 iets te doen met de voorkant. De vogels moeten uiteraard binnen kunnen vliegen. Afhankelijk voor welk vogeltje je dit huisje bouwt, zal de opening verschillen. Als dit een huis biedt aan Pimpel- en Koolmeesjes, boor je een opening van 30 mm. Deze afmeting geldt ook voor het Winterkoninkje. Bouw je een huis voor een Roodborstje, mag je gerust de voorkant halfopen laten.

6. Nu alle planken in orde zijn, kan alles aan elkaar gezet worden. Begin met de achterzijde vast te schroeven aan de twee zijkanten. Schroef er vervolgens de bodem aan vast en tenslotte de voorkant.

7. Om de vogels een droge plek aan te bieden, schroef je een stuk rubber op het dak en de achterkant. Dat zorgt ook voor een soepele verbinding tussen beide plankjes.

8. Je huisje is af! Je hoeft nu enkel nog naar buiten te gaan en de perfecte plek vinden om het op te hangen. Zorg voor een plek dat niet gehinderd wordt door takken zodat de vogels makkelijk kunnen binnenvliegen. Zorg er ook voor dat de opening gericht is naar het noordoosten.

TIP: Hoe mooi het er ook uitziet, het is beter om het nestkastje niet te schilderen. Zo geef je het hout de kans om te ademen en wordt het binnenin niet te vochtig.

Meer over


Gerelateerde artikels