Ga naar main content
blaasveldbroek-bezoekerscentrum.jpeg

Uitgetest: Op beversafari in het Blaasveldbroek

De bever is helemaal terug van weggeweest. Sinds kort kan je hem spotten in zowat elke Belgische provincie. Oog in oog staan met een wild zoogdier is altijd een grote belevenis, dus trekken we op een winderige zondag naar het Blaasveldbroek in Willebroek. Benieuwd of de bever uit z’n kot wil komen!

Speelparadijs voor bevers en wannabe-bevers

Omdat bevers zich overdag niet laten zien, gaan we pas ‘s avonds op pad. We komen aan rond 20u en nemen eerst de tijd om het gebied te verkennen. Ons startpunt is het onthaalcentrum aan het bevereiland. Op zondagnamiddag kan je daar een beversafari met GPS boeken, vanavond zijn we er quasi alleen.  

In de omgeving van het onthaalcentrum is een gigantische speelzone voor kinderen gebouwd. Je kan er muziek maken, bouwen als een bever, maar vooral het ‘boomstammenparcours’ is de moeite om uit te proberen - ook voor volwassenen. Via een natuurlijke brug kom je in het echte ‘broek’ terecht: een ontoegankelijk gebied dat je vanop een ketting van dikke boomstammen moet proberen te bedwingen. Al balancerend bedenk ik hoe een nieuwsgierige bever me misschien wel vanuit dichte riet bespioneert. De omgekeerde wereld! 

beversafari-speelbos.png

Terug van lang weggeweest

De kans is groot dat mijn fantasie hier helemaal op hol geslagen is, maar toch zijn bevers een pak minder schuw dan pakweg de otter. Behalve in ruige natuurgebieden, duikt hij ook wel eens op in een stad. Dit voorjaar werd hij in de Brugse stadswateren gespot, waarmee hij eindelijk ook de weg naar West-Vlaanderen teruggevonden heeft. 

Dat de bever nu zo alomtegenwoordig is, is een trend die we ook in omliggende landen terugzien. Dat is goed nieuws voor de natuur, want gedurende zo’n 150 jaar was het grote knaagdier helemaal verdwenen uit ons landschap. Halfweg de 19de eeuw werd de laatste bever geschoten, een gegeerd doelwit omwille van zijn pels en zijn vlees. Pas in de jaren ‘90 en 2000 dook hij hier terug op - vaak na gerichte uitzetacties. 

Op zoek naar een goede spottersplek

We wandelen verder richting de oude herberg ‘’t Fonteintje’ en passeren enkele grote vijvers. De oevers zijn flink begroeid en op het water zien we een bont allegaartje van watervogels. De crèche heeft plaatsgemaakt voor een kleuterschool: op dit moment van het jaar zijn de jongen nagenoeg even groot als hun ouders, maar zitten ze nog steeds in ‘kuikenpak’. Aan een vissersduo vragen we of zij al een ontmoeting hadden met een bever. Zelf hadden ze hem nog niet gespot, maar ze konden ons wel vertellen op welke locatie hun collega-vissers succes boekten. 

We zetten dus koers omheen de vijver en zoeken beversporen nabij de oever. De euforie is groot wanneer we een aangeknaagde boom vinden, maar we proberen onze vreugdekreten te onderdrukken. Het is veelbelovend dat de bever hier onlangs was, dus palmen we een steiger in de buurt in. Van daaruit hebben we zicht over het ganse water en het stukje land dat de vijver in twee deelt. Enkele omgevallen bomen aan de overkant zien eruit als een beverwalhalla, zouden ze daar hun burcht hebben?

Geduldig wachten op de familie bever …

En vanaf dan is het wachten. Zoals een hengelaar uren naar zijn dobber staart, speuren we continu het wateroppervlak af. Elke plotse plons, iedere vermeende boomstam en de kleinste beweging die we opmerken, onderwerpen we aan een grondig onderzoek. Maar de bever denkt er het zijne van en blijft gezellig in zijn kot. We kunnen hem geen ongelijk geven, want de kille wind is snijdend - ook al is het zomer. We houden het vol tot er amper nog licht doorheen onze verrekijker valt. Ook de zoeker van mijn fototoestel laat het afweten. We speuren nog een laatste keer het wateroppervlak af, maar moeten afdruipen. Op een of andere manier blijven we zitten met het gevoel dat we zelf bekeken werden vanuit het struikgewas. Misschien willen de bevers ons eerst beter leren kennen voor ze zich laten zien? Onderweg naar huis bereiden we al duchtig onze tweede poging voor, want één ding is zeker: we komen terug tot we hem gezien hebben! 

blaasveldbroek-zonsondergang.jpeg

Nog meer beverspotlocaties

Wil jij zelf je kans eens wagen? Ook op deze plekken is de bever aanwezig: 

Meer over


Gerelateerde artikels