Ga naar main content
onze-natuur-diy-masker-afgewerkt.png

DIY: een natuurmasker voor échte helden

Vergeet Superman en Hercules. De échte superheld dat ben jij, natuurontdekker en -beschermer. Aangezien alle helden al een cape dragen, ga jij liever de deur uit met een supercool en zelfgemaakt natuurmasker, toch? Download de template van Onze Natuur, verzamel in je tuin, tijdens een wandeling of in het park natuurlijke materialen met mooie kleuren en vormen, en knutselen maar. We tonen je stap voor stap hoe je zelf een gemaskerde superheld wordt! 

Wat heb je nodig?

Milieubewuste superhelden maken hun masker van organisch materiaal. Dus voor je begint met knippen en plakken: trek je schoenen aan om naar buiten te gaan! Kijk en voel aan de bomen, blaadjes en bloemen in de tuin, het dichtstbijzijnde park of tijdens een wandeling in het bos. Denk ook aan vogelveren, notendopjes, schelpjes of kleine kiezels met een mooie kleur of textuur. Zie je iets wat je mooi vindt? Pluk, trek, grabbel of pak het van de grond, maar doe het voorzichtig. Laat zeker genoeg over voor de dieren én voor andere ecohelden die een masker willen maken. ;-)

Sorteer thuis al je vondsten uit de natuur per kleur, vorm of textuur. Verzamel daarna de andere benodigdheden:

 • een vel kladpapier
 • een stuk oud of gerecycleerd karton 
 • een potlood
 • een schaar
 • (milieuvriendelijke) knutsellijm

De eerste stap naar het eco-heldendom is gezet, proficiat! Lees snel verder en ontdek hoe je van deze eenvoudige materialen je eigen heldenmasker maakt.

STAP 1: Download de template van Onze Natuur

Je heldenmasker zit maar beter als gegoten zodat je het niet verliest onderweg naar een of andere goede milieudaad. Daarom maakten we voor jou alvast een handig patroon. Dit blanco masker kan je makkelijk overtekenen of printen vanop je computer. Heb je geen printer of denk je aan het milieu en wil je liever niet afdrukken? Neem een stuk wit kladpapier en leg het op je computerscherm. Het licht van je scherm zal het patroon van je masker door het vel papier schijnen zodat jij het met een potlood netjes kan overtekenen. 1 2 3 4 masker van papier!

Klaar? Knutselen maar!

Met de gratis template van Onze Natuur kan je twee soorten maskers maken. Klik hieronder op de knop om je download te starten.

START DOWNLOAD

STAP 2: Teken je masker over

Het masker van een ecoheld moet natuurlijk ook bestand zijn tegen allerlei straffe stoten. Knip je papieren masker uit en leg het op het stuk karton dat je hebt klaargelegd. Ga met een potlood langs de rand van je masker. Vergeet de ogen niet! 

Teken je masker volledig over op het stevige karton. Knip tenslotte het kartonnen masker uit. 

STAP 3: Ontwerp je masker

Bedenk of teken eerst een mooi patroon voor je heldenmasker. Wil je graag grote kleurenvlakken of zet je je eigen heldenlogo (bijvoorbeeld de eerste letter van je naam) op het masker? Rangschik je alle stukjes symmetrisch of leg je ze lukraak op je masker voor een kleurexplosie? Jij kiest! Knip, breek en vervorm de twijgjes, bloemblaadjes, boombladeren en andere natuurlijke materialen tot ze in de vorm van je masker passen. Nu ben je klaar voor stap 4: alles vastkleven.

STAP 4: Bekleed je masker

Nu komt het allerleukste deel van dit doe-het-zelf heldenmasker. Neem de knutsellijm erbij en plak alle onderdelen vast op je kartonnen masker. De perfectie zit in de imperfectie. Heb je een plekje gemist of een klodder lijm gemorst? Dan kleef je er gewoon wat extra (bloem)blaadjes of takjes over. Maak er je eigen, unieke kunstwerk van!

STAP 5: Werk je masker af

Voel je het ook kriebelen? Je masker is bijna klaar en ligt te wachten tot jij het mee naar buiten neemt om de held uit te hangen! Voor dat kan, moet er nog één ding gebeuren: bevestig een stokje of een elastiek aan je masker zodat je het kan aandoen.

 • Masker met elastieken 
  Elastieken of rekkers zijn handig als je je handen vrij wil hebben als je je masker op hebt. Prik voorzichtig twee gaatjes aan de buitenste zijden van je masker en haal er een stuk elastiek door. Maak het zo lang tot het strak (maar niet té strak) rond je hoofd past. Leg een knoopje in de rekker op het uiteinde (aan de voorkant van het masker) zodat het vast blijft zitten.

 • Masker op een stokje
  Er ligt vast nog een stevige twijg of tak tussen je vondsten. Knip de stok af op een lengte die jij makkelijk vindt om je masker vast te houden. Bevestig de stok aan de binnenkant van je masker. Gewone knutsellijm zal hiervoor misschien niet stevig genoeg zijn. In de knutselkoffer van mama of papa ligt vast wel iets dat werkt. Vraag of ze je even helpen.

  Ben jij rechts- of linkshandig? Kleef de stok vast aan de kant van je minder goede hand, zodat je de andere vrij houdt. Om goede natuurdaden te verrichten bijvoorbeeld! ​

STAP 6: Doe je masker aan (en zet het nooit meer af)

Je masker is klaar om gezien te worden. Ben jij klaar voor je eerste heldenavontuur? Trek je masker aan, duik nog even in de verkleedkoffer voor een bijpassende superheldenoutfit en ga de held uithangen in het bos, speel verstoppertje in de woonkamer, maak een hindernissenparcours in de tuin of bedenk een leuk spel met vrienden op de speelplaats. Dit masker wil je nooit meer afzetten! Doe je dat toch? Geef het dan een mooi plaatsje op de kast of aan de muur zoals wij deden.

Deel jouw masker online met #onzenatuur

Deel jouw masker online met #onzenatuur

Tijd om de held achter het masker te ontmaskeren! Deel jouw natuurmasker met #onzenatuur op Instagram en wie weet verschijn je wel in onze stories.

Check onze Instagram

Meer over

DIY

Gerelateerde artikels