Ga naar main content
Coming World Remember Me
Coming World Remember Me

De natuur als muze voor Belgische kunstenaars

Wat is een kunstenaar zonder zijn muze? Die hoeft trouwens lang niet altijd ‘van vlees en bloed’ te zijn. Vormen, kleuren, structuren en patronen uit de natuur dienen menig kunstenaar tot inspiratie. Wie zijn neus eens buiten steekt en om zich heen kijkt in het groen, moet niet veel moeite doen om creativiteit te voelen opborrelen!

Het bekendste voorbeeld van een natuur-geïnspireerd gebouw is zonder twijfel het Sydney Opera House in Australië. De Deense architect Jorn Utzon baseerde zich op gestroomijnde vogelvleugels, grillige wolken, vormelijke walnoten en wuivende palmbomen. Een gepelde sinaasappel stond model voor de ‘schillen’ van het gebouw, de alom bekende puntige dakstructuren.

Architectuur: Luc Deleu

Dichter bij huis focust kunstenaar/architect Luc Deleu zich al jaar en dag op het binnenbrengen van de natuur in de stad. Hij bedacht het begrip ‘stadslandbouw’ lang voordat er sprake was van stadsboerderijen. In zijn ‘orbanistische’ utopie pleit hij o.a. voor voedselbomen in woonwijken, stedelijke bijen en metropole compostvelden. Een echt visionair op vlak van ruimtelijke ordening! 

Stasdboerderij op dak in Anderlecht
Werner Lerooy / Shutterstock.com
Stasdboerderij op dak in Anderlecht

Mode: Paul Van Haver

Wie de kledingcollectie van Paul Van Haver - beter bekend als singer/songwriter Stromae en modeontwerper Mosaert - bekijkt, kan er niet omheen: de natuur is alomtegenwoordig in zijn ontwerpen. Tot in het fijnste detail uitgewerkte bloemenpatronen komen terug in zowat alle stukken: van t-shirt tot sok, van jas tot schoen.

Dans: Wim Vandekeybus

In de laatste nieuwe voorstelling TRACES van dansgezelschap Ultima Vez neemt choreograaf Wim Vandekeybus zijn toeschouwers mee naar het aloude conflict tussen natuur en beschaving. De onvermijdelijke botsing tussen de twee wordt reeds gevisualiseerd in het decor, met een grimmige autoweg die grenst aan één van de laatste Europese oerbossen. Hoeveel van de natuur schuilt er nog in de mens? En waar zit zijn innerlijke dier?

Beeldende kunst: Koen Vanmechelen

Kunstenaar Koen Vanmechelen verdiepte zich van jongs af aan in het aloude vraagstuk over de kip en het ei. Hij ziet elke individuele kip als kunstwerk op zich, omdat de dieren zijn gefokt volgens de noden en wensen van de mens. Hij legt zich toe op het fokken van de ‘cosmopolitan chicken’ als kunstwerk: een kip die het genetisch materiaal van alle kippenrassen ter wereld in zich draagt. Zo schept hij een nieuw soort evolutie met als einddoel een ultieme genetische combinatie.

De installatie op de hoofdingsfoto van dit artikel is 'Coming World Remember Me' van Koen Vanmechelen. Met deze land art herdenkte hij de 600.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem. 

Meer over


Gerelateerde artikels