Ga naar main content
vilda-94966-vos-op-begraafplaats-yves-adams-800-px-47255.jpg

Onze Natuur heeft jouw hulp nodig: meld opmerkelijke stadsnatuur!

Hou jij mee je ogen open voor Onze Natuur? We zijn op zoek naar straffe verhalen uit verschillende Belgische biotopen – óók uit de stad. Zie jij bijvoorbeeld wel eens een specht hameren op een lantaarnpaal? Dan komen we die graag filmen voor onze natuurdocumentaire, die in 2022 op Canvas verschijnt. 

Samen op de uitkijk voor Onze Natuur

Alleen als iedereen met een hart voor de natuur mee een oogje in het zeil houdt, kunnen we er op tijd bij zijn. Daarom vragen we om ons te informeren wanneer je een uniek fenomeen signaleert in een stad. Dat is nu belangrijker dan ooit, want door de coronamaatregelen hebben we zelf minder ‘mensen in het veld’ die de stadsnatuur in de gaten houden. 

Heb je iets gezien dat de moeite waard is? Breng ons dan als eerste op de hoogte met een e-mail naar redactie@onzenatuur.be! Twijfel je of jouw stadsnatuur wel interessant is voor ons? Dat geeft niet, wij zijn blij met elke input. Of het nu een piepkleine hagedis is of een wilde lynx: wij geven om álle natuur! 

Van straatfazant tot stadsbever

Dat we hier niet aan het dromen zijn van onwerkelijke scenario’s, bewijzen enkele berichten die ons de voorbije weken bereikten. Zo stuurde Evelien De Munter ons foto’s van een bever die ze spotte in Gent. En deze week meldde Natuurpunt dat er ook in Brugge een soortgenoot gesignaleerd is. Daarmee is het dier nu officieel aanwezig in alle Belgische provincies! 

img-0156.jpeg
Foto: Evelien De Munter

In Sint-Gillis (nabij Brussel) werd vorig weekend dan weer een fazant gesignaleerd. Dat er in het Brusselse wel wat opportunistische vossen wonen, weten we al langer, maar nu laten ze zich ook wel eens overdag zien! 

Stadsnatuur op onze website

Dat de stadsnatuur ongemeen boeiend is, kon je al eerder bewonderen op onze website. Kijk gerust nog eens terug naar de zwarte kraai die op een druk kruispunt okkernoten probeert te kraken. Of wat dacht je van de steenloper die een pak frieten verorbert op de dijk van Oostende, de muurhagedis die een zonnebad neemt langs de spoorweg of het drukke gekwetter van halsbandparkieten in onze hoofdstad

De stad lijkt geen ideale biotoop voor natuurlijk leven, maar bovenstaande voorbeelden maken duidelijk dat het aanpassingsvermogen van organismen enorm is. We leven er middenin en toch wordt de stadsnatuur in verhouding maar weinig bestudeerd en in beeld gebracht. Daar willen wij verandering in brengen, met jouw hulp!

Meer over


Gerelateerde artikels