Ga naar main content
vilda-35135-kalmthout-in-nevelen-lars-soerink-800-px-46076.jpg

Poëzie in de natuur

We zitten midden in de gedichtenweek, maar dat wil ab-so-luut niet zeggen dat je knus in de zetel bij het haardvuur moet gaan zitten met je neus in een boek. Ook in de natuur kan je genieten van de allermooiste poëzie. Wij zetten enkele dichtvriendelijke wandelingen in de kijker! 

“Blad na blad na blad beschrijft
een kruin steeds weer zichzelf.” 

Zo start het gedicht van bosdichter Joris Denoo. De rest van zijn ‘Ballade van de blaren’ kan je ontdekken langs onze eerste stop in West-Vlaanderen (klik op de titels voor meer info): 

Hugo Clauspad in het Lappersfortbos

Op een boogscheut van Brugge kan je je hier helemaal onderdompelen in groene rust. Langs het Hugo Clauspad kregen bosdichters de kans om hun poëzie te laten versmelten met de natuur. 

Het Praatbos in Vladslo

We blijven in West-Vlaanderen en rijden richting Diksmuide. Hier is het niet de bedoeling om honderduit te vertellen tijdens het wandelen, want de rust is overweldigend.

De Eerste Wereldoorlog is hier erg aanwezig, je loopt op minder dan 10 km van de frontlijn en komt een Duitse militaire begraafplaats tegen. Onderweg kan je even stilstaan bij de poëzieborden, met gedichten die geschreven werden ter gelegenheid van de opening van het bos. 

Gedichten in het Linden- en Chartreuzenbos

In Lubbeek, nabij Leuven, kan je genieten van een prachtig bos met oude loofbomen, dennen en lorken. De holle wegen zijn hier en daar best pittig, maar onderweg kan je halt houden bij acht gedichten van het lokaal schrijverscollectief ‘Taalent’.

Die lieten zich inspireren door idyllische locaties in het Chartreuzenbos en vertaalden dat in prachtige poëzie, die je kan nalezen op exact die betoverende plekjes. De wandeling van 3 km kan je volgen via de oranje vlakken. 

Kikkerroute in Grenspark Kalmthoutse Heide

 

Vorig jaar hield dit stiltegebied een poëziewedstrijd, waarvan de laureaten een plekje kregen langs de Kikkerroute. Die dompelt je gedurende 6 kilometer onder in een gebied met vennen, bos en heide. Wie weet kom je er ook een schaapskudde tegen, of kom je oog in oog te staan met een ree! 

Pad der Zinnen in stiltegebied de Zwarte Put in Zutendaal

Deze stille wandeling brengt je gegarandeerd tot rust. Langs de route kom je zeven zwerfstenen tegen, waarin poëtische teksten gebeiteld zijn. Niet van de eerste de beste: ronkende namen als Willem Vermandere, Leonard Nolens en Jeroen Brouwers passeren de revue. Ambitieuze stiltezoekers kunnen zich 21 km vermaken, maar je kan ook kiezen voor één van de drie kortere lussen. 

Poëzie in Provinciaal Domein de Averegten

Vanaf zaterdag 1 februari stellen parkdichters een maand lang hun poëzie tentoon in De Averegten. De twaalf lyrische pareltjes zijn onlosmakelijke verbonden met de natuur in Heist-Op-Den-Berg. 

Poëziepad in het Burreken

 

Het Burreken in Brakel is een schilderachtige plek in de Vlaamse Ardennen. Je kan er genieten van poëzie tijdens een wandeling van 4 kilometer, die deel uitmaakt van de vuursalamanderroute. Je stapt langs houten panelen met fragmenten van gedichten die allen te maken hebben met de natuurpracht van ‘t Burreken.

Meer over


Gerelateerde artikels