Ga naar main content
dsc-0083.jpeg

Met de veerpont naar stiltegebied de Kalkense Meersen

‘s Winters komen er massaal veel watervogels overwinteren in het Belgische landschap. Natuurgebied de Kalkense Meersen is zo’n trekpleister voor watervogels. Voor wie houdt van rust, stilte, veel water én kunst is dit laaggelegen overstromingsgebied beslist een bezoekje waard! 

Schipper mag ik overvaren?

Parkeren doen we in de dorpskom van Schellebelle, vanwaar we nog zo’n 100 meter moeten wandelen tot aan de veerpont. Die vaart gratis over en weer naar het gehucht Aard, waar het startpunt ligt van verschillende bewegwijzerde wandelingen. Om het veer op te roepen, luiden we een imposante, blauwe bel. 

De vaartocht over de Schelde duurt niet meer dan enkele minuten, maar onderweg voelen we ons al deel uitmaken van een uniek stukje natuur. De kille wind suist om onze oren en een troep ganzen vliegt druk gakkend over ons heen. 

De oorverdovende stilte van de Kalkense Meersen

We besluiten de Meersenwandeling van 8 km te doen. Omdat we op de website van het natuurgebied worden gewaarschuwd dat de bijbehorende groene wegwijzers niet meer up-to-date waren, schrijven we voor de zekerheid ook de wandelknooppunten op. 

image00432.jpeg

We stappen uit het veer bij het eerste knooppunt en volgen het jaagpad naar links. Een beetje verderop slaan we rechtsaf de natuur in. Het laaggelegen gebied lijkt met de stap stiller te worden, al is dat relatief. Je hoort in het stiltegebied nauwelijks ‘menselijke’ geluiden, maar de natuur is er op haar manier oorverdovend luid

Torenvalk op jacht

Het landschap is een rijke afwisseling van lage, deels overstroomde weilanden, sloten en rietkragen en landwegels omzoomd met knotwilgen. Regelmatig komen we grote groepen ganzen tegen, snaterend in het grasland op zoek naar voedsel. Ook de reigerfamilie is hier goed vertegenwoordigd: we tellen drie blauwe reigers en twee grote zilverreigers

image00424.jpeg

In de verte zien we de contouren van een roofvogel in een eenzame boom. Met de verrekijker in de aanslag komen we dichterbij. Plots vliegt de vogel op en begint hij te bidden, vlak langs het verharde pad. We komen dichter en dichter, maar daar lijkt deze torenvalk zich niks van aan te trekken. Nog nagenietend van dit spektakel wandelen we verder doorheen nat hooiland richting het dorpje Kalken.  

Even leidt de wandeling doorheen de dorpskern, maar al snel duiken we rechts terug het natuurgebied in. Een deel van de wandeling gaat opnieuw over hetzelfde pad, waar de jagende torenvalk zich weer laat zien. 

Kunst in de Kalkense Meersen

Als we bijna terug aan het startpunt zijn, doemt aan de linkerkant een natuurlijk kunstwerk op. Met zijn ‘Salicetum’ heeft kunstenaar Will Beckers het vlechten van wilgentenen tot een ware kunst verheven. In het achterliggende weiland spotten we nog twee exotische zwarte zwanen terwijl een aalschover boven onze hoofden passeert. 

vilda-72577-kunst-in-de-natuur-yves-adams-800-px-45973.jpg

Aangekomen in Aard schuiven we nog even de voeten onder tafel in een van de weinige caféetjes langs de Schelde, waar we ons weer opwarmen met een kop warme chocolademelk. Dan is het tijd om de bel weer te luiden, waarop de schipper ons terugbrengt naar de bewoonde wereld.  

image00435.jpeg

Praktisch

  • Stel je GPS in op ‘Dorp, Schellebelle’ en parkeer op de hoek van de straat Dorp en de Stationsstraat 
  • Het station van Schellebelle is op wandelafstand van het vertrekpunt
  • De veerdienst is gratis en vaart van oktober tot maart op werkdagen van 7u tot 18u en in het weekend en op feestdagen van 9u tot 18u. In de rest van het jaar vaart het veer ‘s avonds tot 21u. ‘s Middags houdt de schipper een lunchpauze van 12u30 tot 13u. 
  • Wandelknooppunten van de Meersenwandeling: 2 – 22 – 23 – 26 – 25 – 27 – 28 – 26 – 23 – 2  
  • Trek stevige, waterdichte schoenen aan om de natte hooilanden te trotseren. Ook een verrekijker is in dit gebied een grote plus.
  • Kortere of langere wandelroutes in hetzelfde gebied kan je hier downloaden
  • Honden zijn toegelaten aan de leiband

Meer over


Gerelateerde artikels