Ga naar main content
buitengewoon-kamperen-4335.JPG

Tipi-slapen in de volle natuur met ochtendwandeling in de Mombeekvallei

De coronatijden doen ons hunkeren naar de gezonde natuur en we willen zo veel mogelijk tijd buiten doorbrengen - zelfs tijdens de nacht. Gezien deze bijzondere omstandigheden heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een 15 buitengewone kampeerlocaties in of naast prachtige natuurgebieden in Vlaanderen uitgerust met safaritipi's, douches, komposttoiletten, en (soms) vuurschalen (https://buitengewoonkamperen.be/). Een mooi initiatief en dé manier om de Vlaamse natuur eens écht te beleven in al zijn facetten!

Deze keer staat er dus iets speciaal op de wandelgoestingplanning - we vertrekken zaterdagmiddag om buitengewoon te kamperen in Kermt, Limburg om de volgende ochtend vroeg een wandeling te maken in de Oude Mombeekvallei. Samen met The Moodist huren we twee tipi's aan de oevers van de Demer. 

tipis-en-koffie.png

Bij aankomst klimmen de meisjes direct in de rode bolderkar die staat te wachten om gasten de trip tussen parking en tipi te verzachten - eerste moment voor de meisjes is in ieder geval al top. Onze tipi staat op geen 5 meter van de rustig voorbij kabbelende Demer - de waterkiekens, wilde eenden en andere vogels doen onverstoord verder. De tent is clean en er ligt nog wat extra gerief klaar (hangdouche, wasbakje, ...). Voor de rest is het de bedoeling dat je zelf instaat voor uw kampeergenot - van hard matje met slaapzakken tot kingsize opblaasmatras met kussens en dons - aan jou de keuze :). Voor de meisjes hebben we een extra slaaptentje mee en extra dikke pyjama's en slaapzakken - het gaat niet boven de 8°c worden. 

kamperen-en-bolderkar.png

We installeren ons aan één van de drie vuurschalen - er is gelukkig geen brandgevaar - en laten de meisjes genieten van een aperitief met snackworstjes en marshmallows. Het kampvuur met de zonsondergang geeft ons allemaal een gouden gevoel. Na een lang avondritueel genieten de ouders lang na van de reeds thuis gemaakte zomertabouleh met fijne charcuterie en enkele koele flessen witte wijn. 

dineren-bij-de-tipis.png

De ochtend breekt vroeg aan en tegen 7u staat de bialetti te borrelen voor een verse koffie. We spotten een ree in het aanliggende veld en horen de buizerdjongen krijsen voor een ontbijt. We ontbijten zelf, papa waagt zich aan een frisse ochtenddouche en we bolderen weg om in de Mombeekvallei te gaan wandelen. 

buitengewoon-kamperen-4766.JPG

We parkeren aan 't Alks Mattijske alwaar de rode natuurpuntwandeling begint en met heel veel beloftes ook zal eindigen (ijsjes, enorme speeltuin, dieren en terras met biertjes en food). De start is niet mooi via de baan maar al snel komen we in de eigenlijke vallei alwaar het groen, de boerenpaarden, de eerste poelen met bijhorend vlonderpad ons snel de verdiende goesting geven. De hele valleiwandeling is een afwisseling van ruige doornstruiken, bloemrijke hooilanden, bosjes en recentelijk is er terug een jonge hoogstamboomgaard met meidoornhaag aangeplant waar je fruit mag proeven (als het er nog hangt).

mombeekvallei.png

Na 5km ontdekking in de blakke zon is de koelte van het terras, de frisse biertjes voor de ouders en de ijsjes voor de kinderen van 't Alks Mattijske welgekomen. Wij genieten van een goed bord spaghetti terwijl de speeltuin en trampoline gebruikt worden. Tegen half twee stappen we in de auto en vallen Anna en Robin in een diepe slaap richting Antwerpen. Topweekend!


Praktisch:

Afstand: 5 km
Toegankelijkheid: Stevig schoeisel, zeker als het geregend heeft. Te doen met buggy indien lange tijd droog.
Parkeren: 't Alks Mattijske (Meerdegatstraat 75, 3570 Alken, België)
Redenen om erheen te gaan: Heel groen, afwisselend en atypisch landschap, poelen en beek
Horeca: 't Alks Mattijske (speeltuin, ijsjes, dieren, ...)
Seizoenstip: ga de avond voordien Buitengewoon Kamperen in Kermt aan de Demer

Tekst en foto’s: Sarah Van Praag en Pieter Vlaeminck

Meer over


Gerelateerde artikels