Ga naar main content
shutterstock-692834248-1.jpg

Bramen plukken: 5 tips om met respect te snoepen van onze natuur

1. Geniet - maar met mate

Officieel is het niet toegestaan om in onze bossen vruchten te plukken. Want niet alleen wij lusten wel een braampje, ook heel veel wilde dieren smullen ervan. Denk dus even aan al die hongerige vogels, insecten en muizen vooraleer je een braamstruik helemaal leeg plundert. Zelfs roofdieren, zoals de das en de vos, lusten wel een paars vitamine C-bommetje. Wil je alleen maar eens proeven of een handjevol plukken voor eigen gebruik? Dan wordt er door de boswachters een oogje toegeknepen. Maar denk eraan: wie overdrijft, kan ervoor beboet worden!

2. Pluk voldoende hoog

Wil je toch zo’n natuurlijk snoepje proeven? Pluk dan vanaf heuphoogte. Laaghangend fruit kan immers gevaarlijk zijn. Er kunnen eitjes van de vossenlintworm op kleven. Die komen er terecht via de uitwerpselen van een besmette vos. Wanneer je de eitjes opeet, ontwikkelen ze zich in je lichaam tot cysten. Meestal blijft de ziekte jarenlang onopgemerkt, maar ze kan wel degelijk dodelijk zijn. En als dat je nog niet kan overtuigen: denk ook eens aan de vele honden die wel eens durven plassen op lage struiken … 

3. Blijf op de paden

Om slechts enkele bramen te plukken, is het echt niet nodig om diep het bos in te trekken. Ook langs boswegels vind je vast wel wat rijpe vruchten. Door op de paden te blijven, verstoor je het bos en zijn bewoners minimaal. Beperk je ook tot enkele vruchten per struik, zodat er genoeg overblijft voor de bosdieren. 

4. Zoek plukplaatsen

In sommige bossen is het wel toegestaan om te plukken, op vooraf aangeduide plaatsen. Zo vind je her en der ‘sneukelpaden’, voedselbossen en ‘belevingsboomgaarden’ waar je lekkernijen rechtstreeks van boom of struik mag opeten. Ook op sommige zelfoogsthoeves en bloemenplukweides kan je bramen plukken - daar staat wel een vergoeding tegenover. Op de Nederlandse wildplukwijzer (website en app) worden alle plaatsen verzameld waar je legaal mag plukken. Gebruik ook hier je gezond verstand, want de site legt de verantwoordelijkheid bij de plaatser van een nieuwe plukplek. 

5. Plant je eigen braamstruik

Op privéterrein mag je wél bramen plukken - als de eigenaar ermee akkoord gaat tenminste. Maar waarom plant je niet zelf een braamstruik in je tuin? Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben, want ze hebben weinig verzorging nodig. Zorg er wel voor dat je je eigen struiken tijdig inperkt. Na het braamseizoen verwijder je de vruchtdragende takken - die zijn uitgebloeid. De nieuwe takken zullen pas een jaar later bloeien en vruchten dragen. Het voordeel aan je eigen bramen is, dat je kan kiezen voor doornloze rassen én dat je eindelijk genoeg bramen mag plukken voor heerlijke bramenconfituur! 

Meer over


Gerelateerde artikels