Ga naar main content
shutterstock-1228221631.jpg

Tien tips voor eekhoorns in de tuin

Wie een stel eekhoorns naar zijn tuin weet te lokken, hoeft haast geen televisie meer. Dag in dag uit kan je voor het raam postvatten om te genieten van hun waanzinnige stuntwerk. En wie weet kiezen ze jouw tuin wel uit om in te nestelen! 

1. Bomen, bomen, bomen

 

 

Om het eekhoorns naar hun zin te maken, heb je eerst en vooral bomen nodig. In je eigen tuin, maar zeker ook daarrond. Ze kunnen dan op een veilige manier, van boom tot boom, tot in jouw eekhoornparadijs geraken. 

2. Maak een eekhoornbrug

Staat de eerstvolgende boom op jouw perceel te ver van de rand? Bekijk dan met de buren of je een touw kan spannen als ‘eekhoornbrug’. Hou het wel veilig: een touw boven de openbare weg is waarschijnlijk niet zo’n goed idee. 

3. Kies voor een smakelijke tuin

Eekhoorns zijn vooral daar waar voedsel te vinden is. Een tuin met zaaddragende bomen, zoals beuk, hazelaar, tamme kastanje, walnoot of inlandse eik, heeft een streepje voor. Wanneer ze weten dat er een rijkelijk buffet op hen staat te wachten, maken ze vast wel een omweg langs jouw tuin. 

4. Wild trekt wild aan

Een wilde tuin, met ruige hoekjes en onopgeruimde rommel, is aantrekkelijk voor allerlei wild. Eekhoorns eten ‘s zomers ook insecten en die vinden ze in overvloed in niet-te-strakke tuinen. 

5. Voorzie een extraatje

 

‘s Winters kan je eekhoorns perfect bijvoederen, net zoals vogels. Ze vinden hun eigen voedselvoorraden niet altijd terug. Een makkelijke voedselbron met noten, zaden en bijvoorbeeld wat fruit zullen ze niet afslaan. Eekhoorns zijn verzot op pinda’s, maar het is belangrijk dat ze gevarieerd eten. In dierenspeciaalzaken kan je mengelingen kopen die het heel goed doen bij eekhoorns. 

6. Voederbak voor eekhoorns

 

Eekhoorns hebben het wel eens gemunt op jouw vogelvoer en andersom. Met een speciale voederbak kan je ervoor zorgen dat de eekhoorn minder interesse heeft in je vogelvoer en dat vogels niet gaan vliegen met de noten die je voor de eekhoorn hebt klaargelegd. De behendige stuntmannen tillen het deksel op en komen zo bij hun exclusieve voorraad. 

7. Bij een hapje hoort een drankje

 

Vergeet niet om ook wat drinkwater aan te bieden, zeker in droge of extreem koude periodes. Zet een waterschaaltje op de grond, vlakbij een boom die bezocht wordt door eekhoorns, en ververs het water dagelijks. Nog beter is het om een structuur te bouwen op hoogte, die onbereikbaar is voor roofdieren. 

8. Hang een nestkast

Wil je nog een stapje verder gaan in het creëren van de perfecte eekhoorntuin, hang dan een eekhoornkast op. Normaal gezien nestelen eekhoorns hoog in dichtbegroeide bomen of in een boomholte. In jouw kast hoeven ze enkel nog zacht materiaal aan te dragen om een veilig plekje te creëren. Net zoals bij vogelnestkastjes, zorg je ervoor dat de opening niet naar het (zuid-)westen wijst. Let wel op: elke zichzelf respecterende eekhoorn heeft meerdere nesten in gebruik, vooral om in te slapen. Panikeer dus niet als ‘jouw’ eekhoorn af en toe van het toneel verdwijnt. Als je een eekhoorn ervan kan overtuigen om bij jou haar jongen te werpen, is dat pas echt een overwinning! 

9. Hou katten uit de buurt

Woon je in een bosrijke omgeving, maar vinden de eekhoorns toch de weg naar jouw tuin niet? Misschien zit de kat daar voor iets tussen. Voedsel is belangrijk voor eekhoorns, maar veiligheid is nog belangrijker. Zorg ervoor dat jouw kat of de kat van de buren niet tot bij de voederplek of de nestplaats geraakt. Plaats de structuren voldoende hoog (voor een nestplaats zelfs minstens 4 meter) of voorzie een omgekeerde trechter die klimmende katten tegenhoudt. 

10. Eekhoorn in nood

Als je een eekhoorn kan aanraken, is er iets mis. Zo’n dier heeft hulp nodig en breng je best zo snel mogelijk naar een opvangcentrum. Leg de eekhoorn in tussentijd in een donkere doos met een handdoek en geef hem geen eten of drinken. Als het nog een erg jong dier is of wanneer het koud aanvoelt, voorzie dan wat extra warmte met een warmwaterkruik of een broedlamp.

Meer over


Gerelateerde artikels