Ga naar main content
kraanvogels01.png

10 fascinerende natuurdocumentaires voor donkere winteravonden

Op de 7-delige natuurdocumentaire van Onze Natuur is het nog wachten tot 2022, maar fans van het genre komen ook nu al volop aan hun trekken via allerlei internetdiensten. Haal je dekentje al maar boven, schenk een warme chocolademelk - met of zonder rum - in en nestel je voor de televisie met deze tips! 

1. Great Places of the World (vrt.nu)

De belofte die de makers van deze reeks maken, is niet min: ze beloven je mee te nemen naar de zes mooiste plekken op onze aarde. Over smaak valt uiteraard te twisten en sommige keuzes lijken op het eerste gezicht misschien verrassend. Want behalve de usual suspects Madagaskar en Sri Lanka, houden ze ook halt in de Vogezen en het Zwarte Woud. Maar is dat niet wat we met Onze Natuur ook elke dag hopen te bewijzen, dat de natuur aan deze kant van de wereld minstens even straf is als over de oceaan? 

2. A Life on our Planet (Netflix)

In dit lijstje mag David Attenborough natuurlijk niet ontbreken. Op 93-jarige leeftijd staat hij op onnavolgbare wijze stil bij de manier waarop hij de natuur heeft zien veranderen door toedoen van de mens. In deze film deelt de opper-bioloog zijn hoopvolle visie voor de toekomst. Daarbij roept hij wel op tot dringende actie, want het is de mens die als enige de biodiversiteit kan redden: “We zijn de laatste generatie die het tij kan keren.”

3. De nieuwe wildernis (NPO start)

In deze natuurfilm van onze noorderburen wordt ingezoomd op de Oostvaardersplassen, een gigantisch natuurreservaat ten oosten van Amsterdam. De ongerepte natuur is er paradijselijk in de zomer, maar meedogenloos in de winter. Een van de hoofdrolspelers in de documentaire is de kudde konikpaarden, de grootste groep wilde paarden van Europa. Als dat nog niet genoeg reden is om te kijken, weet dan dat Dick Harrewijn, één van de cameramannen die deze film draaide, momenteel door weer en wind aan het filmen is voor Onze Natuur. 

4. Megeti, Africa’s Lost Wolf (Vimeo)

Heb je al gehoord van de Ethiopische wolf, de meest bedreigde hondachtige ter wereld? Als je hem voor het eerst ziet, weet je niet of je nu naar een vos, een jakhals of een wolf aan het kijken bent, maar het dier-met-rode-vacht is wel degelijk het nauwst verwant met de wolf. Ook deze film heeft een link met Onze Natuur, want onze cameraman Pim Niesten stond mee aan de andere kant van de lens. De docu vertelt het verhaal van Megeti, een eenzame wolf op zoek naar een nieuwe familie op de Ethiopische hoogvlakten. Je kan de film tegen betaling bekijken, maar de opbrengsten gaan naar de bescherming van deze diersoort en hun leefgebied. 

5. My Octopus Teacher (Netflix)

Dit is geen natuurdocumentaire zoals je het gewoon bent, maar het intense verhaal van een onverwachte vriendschap die ontstaat tussen een mens en een octopus. Regisseur Craig Foster gaat in de zeewierbossen nabij Kaapstad op zoek naar rust, uitgeblust na jarenlang de ene na de andere documentaire te producen. Zonder pak en zonder zuurstofflessen daalt hij dagelijks af tot diep in de zee, waar hij een bijzondere octopus leert kennen. De unieke band die de twee oh zo verschillende wezens met elkaar opbouwen, is werkelijk adembenemend. 

6. A Wild Year (vrt.nu - Canvas)

Deze driedelige natuurdocumentaire toont de invloed van de seizoenen op de typische Britse landschappen. Elke aflevering gaat over één gebied:  The Pembrokeshire Coast, The North York Moors en The Fenlands. Hoewel we geografisch gezien niet zo ver van elkaar af liggen, komen er over het water heel wat voor ons ‘exotisch’ aandoende soorten voor, zoals de kraanvogel en de papegaaiduiker die er tot broeden komen. 

7. Earth at Night in Color (AppleTV+)

Vergeet monotone nachtbeelden die een tipje van de sluier lichten over het leven in de natuur wanneer de zon achter de horizon verdwijnt. In deze reeks krijg je de ‘real experience’! Met behulp van hoogstaande technologieën tonen de filmmakers het nachtleven zoals het is: in alle kleuren van de regenboog! Waarom dat nodig is, kan je je afvragen, want zonder licht krijgt alles sowieso een vaag kleurtje -  ook voor dieren die wél uitgerust zijn met excellente nachtkijkers. Maar de manier waarop diezelfde dieren zich voortbewegen, op jacht gaan en elkaar het hof maken, is gewoonweg zoveel mooier wanneer het op deze manier in de verf gezet wordt! 

8. Au royaume de la forêt (YouTube)

Een film over het wonderbaarlijke leven in de bossen van Europa, van prille lente tot barre winter. Je krijgt er ongeziene beelden voorgeschoteld van de kleinste bloemen tot de grootste bomen, van de zachtaardigste planteneters tot de meest meedogenloze rovers. 

9. Virunga (Netflix)

Deze documentaire is er eentje die gegarandeerd aan je hart blijft kleven. De film volgt een groep natuurbeschermers die hun leven wagen om de laatste berggorilla’s ter wereld te redden, in het Virungagebergte (Congo, Oeganda en Rwanda). De beelden zijn afwisselend prachtig en hard, net zoals de boodschap die de documentaire uitdraagt. Je blijft gegarandeerd achter met kippenvel - en een grote liefde voor deze schattige, kleinere ondersoort van de gorilla.

10. Realm of the Robber - Christmas Island (Disney +)

Geven krabben je de kriebels? Wacht tot je de exemplaren gezien hebt die op Christmas Island in de Indische Oceaan leven. In deze docu maak je kennis met de kokoskrab of 'giant robber crab', de grootste op het land levende heremietkreeft ter wereld. Van pooteinde tot pooteinde meet ze maar liefst een meter en ze is in staat een kokosnoot te openen. Bij het volgen van dit fantastische schepsel passeren nog een heleboel andere ongewone eilandbewoners de revue. Leuk detail: ‘onze’ Pim Niesten stond achter de camera!

Extraatje: Silence of the Tides (binnenkort in Nederlandse filmzalen)

Op deze film moet je nog een beetje wachten, maar we willen hem toch nu al pitchen. Want ook aan deze must-see werkte Onze Natuur-filmmaker Dick Harrewijn mee. Zonder woorden neemt de film je mee naar de Wadden, waar mens en natuur op een ruwe maar tegelijk fragiele manier samenleven. Adem in, adem uit, en laat je overspoelen door een zee van beelden … 

Meer over


Gerelateerde artikels