Ga naar main content
vilda-148765-wandelaar-in-herfstbos-stijn-smits-1900-px-55481.jpg
Stijn Smits

Waar hoor je de herfst het best?

De herfst klinkt luider dan ooit nu de wind door de bomen waait en de bladeren vallen. Van krakende beukennootjes onder je schoenen tot een ree die wegschiet in het struikgewas. Geef je oren de kost in de meest harmonische natuurgebieden en bossen van Vlaanderen.

West-Vlaanderen

1. Het Polygoonbos (Den Doel) in Zonnebeke

Het Polygoonbos, een 91 hectare groot paradijs voor mens én dier, ligt op de Midden-West-Vlaamse heuvelrug en was een stille getuige van de Eerste Wereldoorlog. Nu gonst het tussen de naaldbomen, restanten van bunkers en twee Britse militaire begraafplaatsen opnieuw van het leven. Wat kan je er horen naast vallende bladeren? Het kabbelende water van de talrijke beekjes en poelen is ideaal voor wie tot rust wil komen tijdens een herfstwandeling. De natte natuur vormt de perfecte habitat voor de alpenwatersalamander, kleine watersalamander, gewone pad, groene en bruine kikker. Ook roofvogels laten veelvuldig van zich horen in het Polygoonbos. Het is namelijk de belangrijkste broed- en rustplaats voor sperwers, torenvalken, buizerds en boomvalken in de weide omgeving. 

vilda-156301-vrijbos-yves-adams-800-px-55480.jpg

2. Het Vrijbos in Houthulst

Laat je niet misleiden door de rust in het Vrijbos want hier krioelt het van het leven. Niet alleen omdat de Lourdesgrot in het Rotsebos een belangrijk bedevaartsoord is, maar ook omdat het Vrijbos vol zit met verhalen van toen en nu. De verhalenwandelingOp Vrijbosvoeten’ (7,5 km) gidst je langs de meest opvallende bezienswaardigheden zoals de oudste boom van Houthulst, de fabrieksput, het domein van DOVO en restanten van de Duitse V1-lanceerbasis om er maar een paar op te noemen. Op dezelfde plek kan jij bijzondere waarnemingen doen van overvliegende roofvogels, ronddartelende reeën en fladderende vleermuizen. ​

Oost-Vlaanderen

3. Het Muziekbos in Ronse

Muziekbos in Ronse kan niet ontbreken in dit lijstje. Op deze plek hoor je de ruisende melodie van ritselende bladeren als windharpen tussen debeukenbomen. De 148 meter hoge Muziekberg moet je zeker beklommen hebben. Daar wacht jou het adembenemende uitzicht over de vallei van de Trosbeek. Kan het nog hoger? Jawel. Klim de sprookjesachtige Geuzentoren op voor het ultieme panorama over de Vlaamse Ardennen. Wat heeft het Muziekbos eigenlijk met muziek te maken? Als we heel eerlijk zijn: niet zo veel. “Muz” is Keltisch voor moeras en dat is waarschijnlijk waaraan deze plaats zijn naam dankt.

Vlaams-Brabant

4. Het Walenbos en het Troostembergbos in Tielt-Winge

Het Walenbos en Troostembergbos liggen vlak naast elkaar, maar hebben behalve hun locatie weinig gemeen. 

Hoor je graag niets anders dan je eigen hartslag tijdens een fikse boswandeling? Dan is het Walenbos de plek waar je moet zijn. De beste manier om dit bos te ontdekken is met stevige stappers aan je voeten en een wandelkaart of GPS in de hand want de rudimentaire paden in dit bos zijn een uitdaging voor je oriëntatiegevoel. Dit stukje ongerepte natuur heeft veel te bieden. Wie weet sta je plots oog in oog met een ree of hoor je een roofvogel of zwarte specht overvliegen. Op deze plek vind je bovendien ook het grootste elzenbroekbos (moerasachtige, voedselrijke bosgrond) van Vlaanderen.

Heb je de herfst al eens horen kraken? Ga dan langs in het naburige Troostembergbos. In het najaar zijn de wandelpaden van dit kleinere en toegankelijke bos bedekt met een dik tapijt van gevallen bladeren, beukennootjes en kastanjebolsters. Een idyllische setting voor al je herfstwandelingen! Naast wandelroutes vind je er ook een speel- en hondenzone waar kinderen en dieren ongestoord mogen ravotten en gillen van plezier.

vilda-156774-wandelen-in-een-bos-jeroen-mentens-1900-px-55479.jpg

Antwerpen

5. Het Grotenhout in Lille en Vosselaar

Geef je oren en ogen de kost in een van de oudste bossen van de Kempen: het Grotenhout, ook wel Gierlese bos genoemd. In dit biodivers gebied van 300 hectare komen heel wat oude bosplanten en zeldzame diersoorten thuis. Er leven o.a. acht verschillende vleermuissoorten, reeën, hazen, vossen en hermelijnen. Met wat geluk kan je hier ook de middelste bonte specht of zwarte specht aan het werk horen of zien. En het plantenlijstje is minstens zo indrukwekkend met meer dan 360 ontdekte soorten.

Limburg

6. Het Pijnven in Hechtel-Eksel

Met 1100 hectare is het Pijnven het grootste boscomplex van Bosland. Laat je langs de meest markante plaatsen en bezienswaardigheden gidsen tijdens een interactieve wandeling (6,4 km). Luister naar de verhalen over The Treehouse, verschillende biotopen zoals grasland, heide en dennenbos en vergeet zeker de houten dieren van de Bosbewonersroute (2,4 km) niet. Op deze korte wandellus maak je kennis met tien houten dieren - vos, specht, everzwijn, buizerd, … Ideaal voor een educatieve boswandeling met de (klein)kinderen. Brengen jullie hun speelse opdrachten tot een goed einde? Dan ontrafel je alle geheimen over het Pijnvenbos en haar bewoners.

bosbewonersrouteeekhoornkindherfstkvl201311010529beelddatabank-bosland.jpeg
Bosland

7. Het Bellevuebos in Kortessem

Het Bellevuebos staat garant voor mooie beelden. In dit oude bos groeien zomereik, es, esdoorn, boskers, linde en tamme kastanje samen met oeroude planten zoals salomonszegel en reuzenpaardenstaart. Zij vormen het decor voor de talrijke kastelen en burchten. Kasteel Belle-Vue vind je meteen, de burchten zijn soms iets minder makkelijk vindbaar. De burcht van de das is een holenstelsel en zit onder de grond. Je kan trouwens nog meer wilde dieren spotten. Zowel de ree als de havik kan je er spotten tijdens een rustgevende herfstwandeling.

Meer over


Gerelateerde artikels