Ga naar main content
vilda-121685-spelen-in-het-bos-jeroen-mentens-800-px-59368.jpg
Jeroen Mentens

10 x Belgische natuur voor speelvogels

Gras tussen je tenen, zand achter je oren en modder onder elke nagel? Dàt is het resultaat van een namiddag heerlijk buiten spelen bij mooi weer. Speelnatuur staat garant voor tientallen uren, kilometers en hectare speelplezier. Waar vind je de leukste speelbossen en speelzones in jouw buurt om deze lente en zomer uit te proberen? Ontdek hier 10 groene speelplekken in de natuur waar een verfrissende waterpartij of kudde dieren nooit ver weg is.

West-Vlaanderen

1. Uitkerkse polders

Tussen Blankenberge en De Haans vind je de uitgestrekte Uitkerkse polders, een Natura 2000-gebied van 1400 ha en het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen. Naast veel zeldzame vogels spotten, kan je er ook heerlijk wandelen, fietsen, vogelspotten én spelen met het hele gezin. Verken eerst het beleefpad in het spoor van de kievit(blauwe wandelroute) en hou halt aan elke stopplaats voor een van de 10 leuke doe-opdrachten (download ze hier). In het bezoekerscentrum krijg je een gratis verrekijker mee! Pauzeer daarna in de natuurspeelzone met klauterstammen, klimtauwen, boomnest en wiglo waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten of nog meer gevleugelde vrienden observeren in het bijenhotel.

2. Koekelarebos

In het Arboretum van Koekelare valt altijd iets te beleven. Naast de bomencollectie met 140 soorten ontdek je er ook het budopad, een avonturencircuit dat je evenwicht op de proef stelt. Voor de allerkleinsten is ook de avontuurlijke zoektocht ‘Waar is Oscar?’ Daarin daagt de boswachter jonge speurneuzen uit met toffe doe-opdrachten en natuurweetjes. Gaandeweg maken jullie kennis met de leukste dieren in het Koekelarebos

Praktisch: 

  • Startplaatst: parking ter hoogte van Litterveldstraat

Oost-Vlaanderen

3. Drongengoedbos

Het grootste bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen geeft je instant wandelgoesting. In de omgeving van het Drongengoedbos zijn ook fietsers én kinderen koning. Tussen de bomen langs de statige dreven heb je bovendien een prachtig zicht op de biodiverse heidenatuur en grazende schapen, en ook in het bos speelt er zich iets magisch af. Kabouter Pinnemuts daagt de allerkleinsten - tot 7 jaar - uit op het kabouterpad (2 km met start aan de Drongengoedhoeve) met doe-opdrachten en een grote leuke paddenstoel. Ook het sprookjesbos spreekt tot de verbeelding met zijn houten sprookjeshuis, stappalen, vertelhoek en sculpturen van kabouters, paddenstoelen en bosgeesten en andere dieren.

4. Het Burreken

Zijn holle wegen, kabbelende beekjes en weides omringd met knotwilgen meer jouw ding? Dan is het Burreken in Brakel jouw place to be. De drie wandelroutes - Eikelmuisroute, Vuursalamanderroute en Suiterspad - gidsen je langs tal van bezienswaardigheden. Spot een kudde Exmoor-pony’s vanop de uitkijktoren, proef de lente in de bramentuin, omhels een boom in het knuffelbos en ravot erop los in het speelbos waar je van de helling kan glijden, kampen kan bouwen en kan aanmodderen in de beek. Kijk onderweg goed rond want de bloemrijke bronbossen van het Burreken vormen de thuis van o.a. de vuursalamander, veel vlindersoorten, roofvogels en ook de vos, de wezel en de bunzing.

Antwerpen

5. Mosterdpot

Duffel heeft wellicht het natuurgebied met de leukste naam: Mosterdpot. Hier kronkelt het Curieuzeneuzemosterdpad (1,5 km) door een lappendeken van vochtige weilanden, bosjes en watervlaktes. Volg de wegwijzers en aanwijzingen van meneer konijn naar het speelbos, piep door de vogelkijkwand of neem het blotevoetenpad en trakteer jezelf op een modderbad.

6. Grote Netewoud

Aan bezoekerscentrum Grote Netewoud start een avontuurlijk wandelpad voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Bernard de bever toont je de weg over het 1,6 km-lange Totterpad met verschillende obstakels zoals een boomstambrug, een levensgroot vogelnest op 3 meter hoogte om in te klimmen, wilgentunnels, een loopbrug over het water en een totterparcours. Uiteindelijk beland je in een prachtig stuk speelnatuur met twee speelheuvels met buizen en otterhol, boomstammen, een zitkuil en een ondiepe oeverzone om in de modder te spelen.

Limburg

7. Altenbroek

Natuurgebied Altenbroek in Voeren, één van de meest oostelijk gelegen gemeenten van Limburg, is de trip meer dan waard. In dit natuurreservaat spreekt het golvende landschap voor zich. Net zoals speelbeek Lankwater, de ideale stopplaats om te picknicken, in het water te spelen, op boomstammen te balanceren en (houten beelden van) dieren te spotten.

8. Joekelbos

Heeft het uitgestrekte Nationaal Park Hoge Kempen geen geheimen meer voor jou? Je vindt er een joekel van een speelbos: het Joekelbos. Dit stuk speelnatuur in Oudsbergen is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van ons land waar elk kinderhartje sneller van gaat kloppen. Ontdek waterspeelplekken met een waterpomp, stelten- en klimparcours, het blotenvoetenpad, houten dierenbeelden, een totemplek en drie hectare bos waar je naar hartenlust kampen mag bouwen. In het houten amfitheater kan jong en oud zich theatraal uitleven.

Vlaams-Brabant

9. Rotte Gaten

In de Groene Vallei tussen Leuven, Brussel en Mechelen vind je een prachtig stukje speelnatuur met een al even prachtige naam: Rotte Gaten. Hier spot je vanop de plankenpaden over de drassige natuur de mooiste voorjaarsflora en kleurrijke ijsvogels. Qua speelzones is dit gebied minstens even interessant met twee speelzones, een voor 6- tot 11-jarigen en eentje voor 12-plussers, met een reuzachtige boomstammikado, een stammenpad door moerasgebied voor echte durvers, een klauterparcours langs knotwilgen en een blotevoetenpad

10. De Beemden

In De Beemden is water nooit ver weg. Het gebied, dat zich uitstrekt over 6,5 hectare in de Molenbeekvallei, telt meer dan 10 vijvers, maar bestond vroeger vooral uit hooilanden. Vandaar dat zoveel verschillende soorten zich er thuis voelen. Ga op zoek naar libellen en vissen of spot ijsvogels vanuit de vogelkijkhut. In een verbreed stuk van de Molenbeek vind je ook een fantastische waterspeeltuin met sluizen, een schroef van Archimedes en waterraden. Steek je beek liever over? Neem de apenbrug, de stapstenen of het steltenpad om aan de overkant te geraken. Aan de oever kan je heerlijk relaxen op het kleine zandstrand.

Meer over


Gerelateerde artikels