Ga naar main content
drongengoed-4874.JPG

Verfrissende betovering in het afwisselende Drongengoedbos (Aalter)

In volle hittegolf willen we ontsnappen van de strandgekte naar een koel en kalm bos achter de Belgische kust. Het Drongengoedbos staat al even op de radar en is het grootste bos- en natuurgebied van Oost-Vlaanderen - we wagen het er op. Wisten we toen veel dat we één van de leukste wandelgoestingen tot nu toe hadden gekozen. 

drongengoed-4597.JPG

De parking is op twee auto's na leeg, de koele boslucht en de kalmte overvallen ons direct. De uitgestippelde wandeling is een perfecte combinatie tussen de verschillende biotopen die dit gebied rijk is: heide, gras en bos. Op 5km waan je u precies in de Hoge Venen en keer je terug in de tijd van de oude boerenlandschappen met natuurlijke grazers en de dichte bossen vol herten van Robin Hood. We beginnen in het Maldegemveld en reeds na enkele honderd meters kijken Saar en ik elkaar aan en voelen hoe uitzonderlijk divers dit gebied is: een aaneenrijging van purperen heidelapjes, extensieve landbouwpercelen, eiken-en berkenbossen. 

drongengoed-4552.JPG

De kinderen zijn overgelukkig door de vele braambessen en hebben zo de gehele wandeling geen nood aan andere snackjes (en wordt de rugzak van papa dus ook niet lichter). We komen meerdere keren oog in oog te staan met de grazende koeien, lopen over een idyllisch vlonderpadje en komen aan een bord "Een stukje Hoge Venen". Een dobbelganger effect overvalt ons - want toegegeven - dit is echt niet gelogen. 

drongengoed-4845.JPG

We steken vanuit een purper heidestuk een gebetonneerde weg over en komen in een totaal andere biotoop - een dicht bos. Nu zijn we effectief in het Drongengoedbos. Tweehonderd meter in het bos en het is al prijs: een eerste hert kijkt ons vanop enkele tientallen meters aan. We manen de kinderen aan om stil te zijn en merken dat onze luidruchtige Robin in slaap gevallen is in de rugzak. Ideaal moment om een extra lusje aan de wandeling te breiden op zoek naar de damherten. We komen voorbij het Kabouterpad voor kleuters en worden aangeraden door locals om naar de veedrinkpoel te gaan waar vaak wild gespot wordt. Anna kijk daar! Een reebok schiet weg... maar geen damhert. Volgende keer meer chance.

drongengoed-4699.JPG

We zetten koers richting de historische Drongengoedhoeve en komen door een prachtig aangelegd speelbos waar Anna over drakenstammen en wiebelbruggen klautert richting een peperkoekenhuisje. We maken Robin wakker zodat ze er mee van kan genieten. 

Tenslotte wandelen we door de versterkte poort van de kasteelhoeve. De pittoreske setting van de hoeve gecombineerd met een leuk terras van houten picknicktafels en de optie op een huisgemaakte spaghetti met een vers getapt goudblond streekbiertje Johanna doen ons in koor zeggen: "dit is een Wandelgoesting". Anna geeft deze alvast 5 op 5! 

Praktisch

Afstand: 5,9 km (4,9km indien geen extra hertenlus)

Toegankelijkheid: Stevig schoeisel. Laarzen in herfst en winter. Wandelpaden in Drongengoedbos rondom de hoeve te doen met buggy.

Parkeren: Krakeelparking (Google Maps) - Drongengoedweg, 9910 Knesselare

Redenen om erheen te gaan: Uitzonderlijk gevarieerd, Hoge Venen feeling, (dam)herten & natuurkudde grazers, speelbos, Drongengoedhoeve

Horeca: Drongengoedhoeve - Johanna streekbier, veel beweegruimte voor kids, lekkere spaghetti

Seizoenstip: Vroeg 's ochtends of late avond voor ultieme damhert spotkans. Dit is een 4 seizoenswandeling. We komen hier in de winter zeker terug wanneer het Hoge Venen effect nog overtuigender moet zijn door de nattigheid (hoge laarzen een must) en de damherten zich minder gemakkelijk kunnen verstoppen achter de groene blaadjes.

Route: download onderstaande gpx en gebruik Gaia gps voor iOS/Android.

GPX Drongengoedbos

Tekst en foto’s: Sarah Van Praag en Pieter Vlaeminck - www.wandelgoesting.be

 

Meer over


Gerelateerde artikels