Ga naar main content
annie-spratt-fbrgckwlq0q-unsplash.jpg
Annie Spratt

Beleef meer in het bos: de leukste bosactiviteiten voor kinderen

Bossen zijn onmisbaar voor onze Belgische natuur. Het is de plaats waar dieren voedsel, een schuilplaats, een partner, … vinden. Kinderen vinden er dan weer gigantisch veel plaats om te spelen en te leren in het groen. Want wat vormt een beter decor dan de waanzinnige diversiteit aan unieke planten, bloemen, jonge struiken en soms eeuwenoude bomen om buiten te ravotten? Ontdek het plezier en de natuurpracht van een namiddag in het bos met deze leuke activiteiten voor kinderen.

Een dagje bos, het zou zomaar op een doktersvoorschrift kunnen staan. Buiten spelen en op avontuur gaan in de natuur maakt ons namelijk gezonder én creatiever. Reden genoeg om 10 tot en met 17 oktober tot Week van het Bos om te dopen. De jaarlijkse actie van Natuur en Bos moedigt kinderen aan om het bos in te trekken. Ook zin in een natuuravontuur in jouw buurt? Onze Natuur schotelt je negen leuke bosactiviteiten voor kinderen voor. ​

1. Ga op paddenstoelenjacht

De uitdrukking 'als paddenstoelen uit de grond schieten' is waarschijnlijk uitgevonden in de herfst. Tijdens het najaar groeien in onze natuur de meest waanzinnige paddenstoelen waar je mond vast en zeker van openvalt! Benieuwd welke 10 paddenstoelen je moet gezien hebben?

Ontdek ze hier >

Waarom wachten zwammen eigenlijk tot het najaar om te floreren, een seizoen waarin de rest van de natuur even op de pauzeknop drukt? Onze videograaf Daniël legt het je haarfijn uit. Dus voor je het bos in trekt: bekijk eerst deze video.

2. Verzamel verborgen herfstschatten

In de herfst ligt het bos vol verborgen schatten. Van gekleurde bladeren, kastanjes en eikeldopjes tot dierensporen en wie weet zelfs een gewei. Ontdek welke prachtige herfstschatten je zelf kan opsporen in het bos.

Bekijk de top 10 herfstschatten >

3. Wandel door kleurrijke landschappen

Wandelen saai? Spektakel gegarandeerd in de herfst! Spectaculaire en kleurrijke landschappen ontdek je naar onze mening het best te voet. Check onze kindvriendelijke routes op de wandelkaart van Onze Natuur of kijk eens tussen de blogs van wandelgoesting. Misschien ligt er ook wel een leuke speelzone langs de route. 

Kies een wandeling op de kaart >

Plan een bosactiviteit voor het hele gezin

Tijdens de Week van het Bos organiseren tal van gemeenten en organisaties leuke activiteiten die je een namiddag bosplezier opleveren. Van een paddenstoelenexpeditie met een gids en een houten verteltheater tot een ochtend bosbaden of een bushcraftnamiddag.

Zoek een activiteit in jouw buurt >

5. Kijk eens omhoog

Tussen de bomen omhoog kijken, loont de moeite. Misschien zie je wel een eekhoorn of vogel passeren. Of je bent getuige van een uniek natuurfenomeen zoals kroonschuwheid. Bij dit bijzondere verschijnsel stopt het gebladerte van sommige bomen met groeien waardoor een prachtig lijnenspel ontstaat in het bladerdek. Als het licht er op een zonnige dag op magische wijze doorvalt, levert het jou gegarandeerd prachtige plaatjes op. ​

Zo herken je kroonschuwheid >

6. Plant je eigen bos

Je droomt al lang van een eigen bos? Je moet ergens beginnen. Op welk moment moet je bomen planten? Hoe kies je de juiste bomen voor jouw tuin? Hoe plant je een boom met succes? Steek de handen uit de mouwen met de tips van Onze Natuur.

Aan de slag >

7. Speur naar diersporen

Je hoopt altijd wel stiekem op een ontmoeting met een wild dier in het bos, ook al is het van ver. De kans is echter groter dat een wild dier je pad eerder al kruiste. Zie je pootafdrukken of knaagsporen? Zet je schrap voor een opwindende zoektocht naar tekenen die wijzen op de aanwezigheid van bosdieren met behulp van onze tips.

Download de diesporen-zoekkaart >

8. Speel de Onze Natuur-Buitenbingo

Wie spot als eerste een vogel met iets blauw en wie mag ‘iets dat drijft’ afvinken? De Buitenbingo van Onze Natuur is het perfecte spel om mee te nemen op een gezellige boswandeling met het hele gezin.

Download de Buitenbingo >

9. Luister naar Zwam FM en speel mee

In drie afleveringen nemen DJ Wickedi Wolf en zijn assistente Myriam Muis je op sleeptouw met tal van toffe opdrachten en het prachtige boslied! Maak kennis met bosbewoners Bo de Specht, Hubert het Vliegend hert en Martha Marter. Waar wacht je op? Stem af op Zwam FM, trek naar buiten en geniet van het bos.

Luister hier naar Zwam FM >

Meer over


Gerelateerde artikels