Ga naar main content
fullsizeoutput-533.jpeg

Zeg niet zomaar ‘survival’ tegen ‘bushcraft’

Ieder stoer meisje en elke kwajongen heeft er vast ooit van gedroomd: overleven met wat de natuur ons te bieden heeft. Want stel dat je ooit op een onbewoond eiland strandt of met een vliegtuig neerstort in de brousse, hoevelen van ons zijn in staat om zichzelf in zo’n situatie in leven te houden? Bushcrafters gaan nog een stapje verder: terwijl je bij ‘survival’ probeert om zo snel mogelijk heelhuids de bewoonde wereld te bereiken, zoek je bij ‘bushcraft’ actief de natuur op om in harmonie samen te leven. Overleven maakt plaats voor slow living, ontbering verandert in puur genieten …

Vorig weekend verzamelden 700 bushcrafters in de bossen van Sint-Joris-Weert om de daad bij het woord te voeren. De reden? Het razendpopulaire Groot Bushcraftweekend dat Natuurpunt voor de tiende keer organiseerde samen met Bushcraft Belgium. De bezoekers? Van allerlei pluimage, jong en oud, van total newbie tot hyperervaren. Het doel? Samenzijn, dichter bij de natuur komen en ervaringen delen. 

Iedereen heeft iets om te delen

Pieter Blondé van Natuurpunt is één van de drijvende krachten achter het Groot Bushcraftweekend en benadrukt hoe belangrijk dat laatste punt is: “Ik ben ervan overtuigd dat letterlijk iedereen iets nuttigs kan delen met anderen. Daarom nodigen we elke deelnemer uit om hier een ‘sessie’ te geven, ook de kinderen. Je hoeft geen expert te zijn, evengoed kan je samen met collega-bushcrafters door middel van trial en error een constructie bouwen. Je leert vaak meer door zelf dingen uit te zoeken, dan door ze kant en klaar voorgeschoteld te krijgen. Zo kan je hier als volwassene bijvoorbeeld leren sjorren van een 10-jarige scout, want niet iedereen heeft bij de jeugdbeweging gezeten.”

Links: een leemoven van verse leem, rechts: een Saami pouch
Links: een leemoven van verse leem, rechts: een Saami pouch

Ambachten uit de natuur

Veel meer dan op overleven focust het bushcraftweekend dan ook op het aanleren van oude ambachten die je met materialen uit de natuur kan uitoefenen. Het enige wat een fervent bushcrafter wél steeds op zak heeft zijn een zaag of bijl en een scherp mes. De redactie van Onze Natuur ging een kijkje nemen tijdens de meesterklassen op donderdag en vrijdag, waar deelnemers zich onderdompelen in allerlei aspecten van het bushcraften: vuur maken, eten bereiden en tools fabriceren. 

Onder een gezellige tent, keuvelend op een schapenvel bij een knisperend kampvuur, knippen enkele deelnemers lapjes leer en vissenhuid op maat om een ‘Saami pouch’ te maken: een handige buidel om levensmiddelen zoals bloem en rijst in op te bergen. Naarstig naaien ze de stukjes aan elkaar tot een Nomadische tas, die weinig plaats inneemt wanneer ze leeg is. Al snel wordt duidelijk dat bushcraften een heel mindfulle bezigheid is: in een maatschappij die steeds op kruissnelheid lijkt voort te denderen is het een verademing om wat langer stil te staan bij de dingen en je aandacht even helemaal op het moment te richten. Het resultaat mag er zijn, maar de weg ernaartoe is minstens even belangrijk.

We ontmoeten nog meer bushcrafters die onder deskundige begeleiding allerlei skills uitproberen die voor velen onder ons utopisch lijken: een blok hout omvormen tot een zelfgemaakte koffiemok, mechanisch vuur maken met een DIY vuurboog, koken met wildpluk-ingrediënten en zonder machines een houten pizzaschep fabriceren. Dat laatste komt goed van pas, want even verderop vermengen enkele bushcrafters blootsvoets leem met stro en water om een pizzaoven mee op te trekken. 

Bushcraften is tweerichtingsverkeer

Natuurlijk heeft de aanwezigheid van 700 enthousiastelingen een impact op de lokale natuur, maar geheel volgens de waarden van het bushcraften wordt die daar zeker niet slechter van. Pieter: “We hanteren enkele belangrijke principes bij al onze bushcraftactiviteiten, die we hoog in het vaandel dragen. Zo is het de bedoeling om geen sporen achter te laten: we maken enkel vuur in vuurkorven en ruimen alles op zoals we het gevonden hebben.”

“Daarnaast doen de bushcrafters ook iets in ruil waar de natuur beter van wordt. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld met z’n allen Amerikaanse vogelkers verwijderd. Dat is trouwens een goed moment om kinderen te leren omgaan met een zaag. Als dat op een verantwoorde manier gebeurt, hoeft dat helemaal niet gevaarlijk te zijn. We zien zelfs dat kinderen er beter mee omgaan dan volwassenen, omdat die laatsten al snel denken ‘dat ze het wel kunnen’ terwijl de eersten wél netjes luisteren naar de veiligheidsvoorschriften.” Gebeuren er dan nooit ongelukken? “Jawel, maar wij hebben liever af en toe een klein accidentje van iemand die goed geïnformeerd is, dan een groot ongeval van iemand die niet weet waar hij mee bezig is.”

Zelf zin om je onder te dompelen in het bushcraftavontuur?

Zelf zin om je onder te dompelen in het bushcraftavontuur?

Dan hoef je zeker niet te wachten tot het volgende Groot Bushcraftweekend dat van 7 tot 9 oktober 2022 plaatsvindt. Bushcraft Belgium en Natuurpunt organiseren op verschillende locaties kleinere bushcraft activiteiten. Check hier het overzicht of maak je lid van hun Facebookgroep om als eerste op de hoogte gebracht te worden van nieuwe evenementen. 

Meer over


Gerelateerde artikels