Ga naar main content
picknicken-in-luik.jpeg

Uitgetest: de afvalvrije picknick

Op een mooie, zonnige dag gaat er niets boven een picknick met familie of vrienden op een groen plekje ... zolang je de natuur maar respecteert! Onze Natuur probeerde een ‘zero waste’-picknick uit.

De zomer is vaak het ideale seizoen voor een lunch in de buitenlucht – tenminste, als het weer het toelaat. Genieten van de natuur, heerlijk toch? Maar zorg er dan wel voor dat je je afval niet laat rondslingeren! Met de komst van het mooie weer en na de talrijke lockdowns stonden heel wat mensen te popelen om elkaar weer te kunnen ontmoeten in de natuur, maar hierbij werd helaas ook vaak een ontstellende hoeveelheid zwerfvuil achtergelaten. 

Picknickdekentje annex vuilniszak

Sensibilisering van de bezoekers is een belangrijk aspect en is essentieel om mensen bewust te maken van hun gedrag en de gevolgen voor anderen. Maar er zijn ook andere, leukere manieren om het probleem aan te pakken en ongewenst gedrag zoals zwerfvuil achterlaten te ontmoedigen. Zo heeft de stad Antwerpen in het verleden al een test gedaan met plastic ‘picknickdekentjes’ in Park Spoor Noord – een ideetje dat kwam overgewaaid van bij onze noorderburen. Tijdens het picknickseizoen, van juni tot en met september, kon je daar aan vijf panelen verspreid over het park een gratis CleanPicnic-dekentje afscheuren. Het mooiste van deze dekens? Als de picknick voorbij is, kan je de hoeken samenvouwen tot een vuilniszak en heb je alle rommel in een-twee-drie opgeruimd! In combinatie met een tijdelijke uitbreiding van het aantal afvalbakken in het park werd het project een succes: het park lag er effectief een stuk properder bij.

Studenten delen picknickdekens uit

Onze test: picknicken zonder afval

Onze Natuur besloot om de ‘zero waste’-picknick eens uit te proberen. Ons doel? Zorgen voor een minimum aan afval, maar vooral: alles netjes achterlaten voor de volgende bezoekers. Daarom kozen we zoveel mogelijk voor herbruikbare verpakkingen, zoals plastic opbergdozen, glazen flessen of drinkbussen. Tip: vergeet, terwijl je je picknick voorbereidt, niet om een klein zakje mee te nemen om je afval na de picknick in te stoppen. Zo kan je je vuilnis nadien veel makkelijker in een vuilnisbak van het park deponeren.

We nestelen ons op het gras en pakken onze lunch en onze drank uit. Alles is voorzien: ijsthee, kaas- en groentequiche, restjes van de barbecue (om verspilling tegen te gaan), plakjes meloen met ham, koekjes die we ’s ochtends vers hebben gebakken … En ook de zon is van de partij, wat uiteraard bijdraagt tot de goede sfeer van de dag.

De namiddag kabbelt rustig verder en we schuiven op naar een andere locatie om de brandende middagzon te ontvluchten. Als het tijd is om te vertrekken, pakken we onze spullen bij elkaar en stoppen we ons afval in het zakje dat we samen met onze picknick hebben meegenomen. Nadien inspecteren we nog even het terrein: niets verraadt onze aanwezigheid, behalve dan het platgedrukte gras waar we zonet nog zaten. Tevreden nemen we afscheid en we vertrekken huiswaarts.

Ga ook eens ‘zero waste’-picknicken in Mechelen

Sinds deze zomer staat er in het Vrijbroekpark in Mechelen een afvalvrije picknicktafel, gemaakt uit het hout van omgewaaide bomen uit het park. Opmerkelijk: er staat geen vuilnisbak in de buurt, dus is het de bedoeling dat je al je afval na de lunch weer mee naar huis neemt. Met dit initiatief wil de stad Mechelen parkbezoekers doen nadenken over duurzamere manieren om met onze voeding om te gaan en hen aanmoedigen zo weinig mogelijk wegwerpverpakkingen mee te brengen. En natuurlijk nodigt de grote tafel ook uit tot een interessant gesprek over andere innovatieve ‘zero waste’-projecten.

Ons advies?

  • Neem zo weinig mogelijk wegwerpverpakkingen mee, dit bespaart je heel wat tijd aan het einde van je activiteit bij het opruimen.
  • Vergeet niet om een klein plastic of papieren zakje mee te nemen, waarin je je afval nadien kan verzamelen om het in de vuilnisbak te gooien.
  • Geniet van je picknick ;-)

Meer over


Gerelateerde artikels