Ga naar main content
shutterstock-1675058608.jpg

Plasticvrij de natuur in met deze 5 tips

Kan jij het je inbeelden, een leven zonder plastic? De omschakeling naar een plasticloos huishouden boezemt je misschien angst in, maar wat een positieve impact zou het hebben op onze omgeving … Geen lege verpakkingen meer in je buurtnatuur, geen uitpuilende vuilbakken op je favoriete picknickplaats, geen dieren die verstrikt raken in wegwerpplastic en geen microplastics in ons water. Voor #meiplasticvrij sommen we 5 tips op om zonder schuldgevoel de natuur in te trekken!

1. Vul je drinkfles voor vertrek

Ben jij ook zo iemand die niet buiten gaat zonder drankje? Die voor een wandeling of fietstocht nog snel de koelkast induikt om de toekomstige verfrissing veilig te stellen? Dat willen we je echt niet onthouden en we weten wel dat jij - als rasechte natuurliefhebber - je afval netjes in de vuilbak gooit. Maar … dat afval moet opgehaald, verwerkt, gerecycleerd of verbrand worden. Not so funny. Tijd om zo'n hippe drinkfles aan te schaffen dus. Vul ze thuis - met kraanwater, glazen-flessen-water of frisdrank uit een glazen fles - en betaal nooit meer voor die plastic wegwerpverpakking!

2. Maak je eigen picknick

Toegegeven, in tijden van corona is een lunch in de natuur nog niet echt aan de orde, maar wat zouden we zijn zonder toekomstplannen? Of wees creatief en eet je boterhammen al wandelend op, zolang picknickbanken verboden terrein zijn. Smeer thuis een sandwich en verpak hem in een brooddoek, sandwich wrap of herbruikbaar papier. Je kan het ook wat feestelijker aanpakken met een pastasalade in een herbruikbare doos. Steek ook een vork en stoffen servet in je rugzak en je bent helemaal klaar voor je afvalvrije maaltijd!

3. Plasticvrije kledij

Draag tijdens het hiken kledij van natuurlijk materiaal. En die kakigroene fleece trui dan? Behalve dat er écht wel modieuzere trekkledij bestaat, komen er bij elke wasbeurt miljoenen minuscule stukjes plastic vrij als je je fleece wast. Ze belanden in ons afvalwater en vervolgens in waterlopen, zeeën en oceanen. En zo uiteindelijk weer op ons bord én in onze maag. Behalve fleece zijn ook andere synthetische stoffen zoals polyester, acryl, lycra en nylon een no-go. 

4. Geen plastic poepzakjes

Trek je het groen in met je trouwe viervoeter? Ruim zijn giften aan de natuur dan niet op met plastic poepzakjes. Gebruik papieren of bio-afbreekbare zakjes. Natuurlijk wacht je tot je een vuilnisbak tegenkomt om het zakje weg te gooien. Geen vuilbak in de buurt? Neem je zakje weer mee naar huis in een geurdichte cilinder. 

5. Ruim afval op

Nu je helemaal overtuigd bent van de goede zaak, ruim je dan ook even mee het afval in onze natuur op? Door de coronacrisis lijkt wegwerp weer helemaal ‘in’ te zijn en helaas belanden plastic handschoenen en zakdoekjes vaak op de grond en niet in de vuilbak. Draag je steentje bij door niet alleen je neus op te trekken bij het zien van dat zwerfvuil, maar het ook even weg te halen uit de kwetsbare natuur. Draag uiteraard handschoenen of gebruik een grijpstok en neem alcoholgel mee. De natuur is je dankbaar!

Meer over


Gerelateerde artikels