Ga naar main content
Natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen
Natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen
Yves Adams

Naar de cinema voor ‘Onze Natuur, De Film’? Eerst een brokje natuur meepikken!

Eindelijk is het zover … Sinds deze week kan je het resultaat van jarenlang zoeken, wachten, observeren en filmen in onze Belgische natuur gaan bewonderen op het grote scherm van een cinemazaal in je buurt. Ga je voor de namiddagvertoning of kruip je liever ’s avonds in de zachte bioscoopzetels? Om alvast in de sfeer van ‘Onze Natuur, De Film’ te komen, raden we je aan om jezelf vooraf even onder te dompelen in een groen gebied vlakbij. 

Natuurgebied Kiewit

op +/- 5 km van Kinepolis Hasselt

Bossen, struwelen, ruigten en kruidenrijke grasvlakten: wie zou verwachten dat je zo’n diverse vegetatie kon terugvinden op een steenworp van het grootste bioscoopcomplex van Limburg? Vlinders en insecten vinden in het natuurgebied Kiewit een rijkdom aan bloeiende planten, maar ook tal van vogels, amfibieën en zoogdieren kan je er zomaar tegen het lijf lopen. Sommige zelfs heel letterlijk, want de vredelievende gallowayrunderen begrazen her en der onverstoord het domein. Je hond laat je wel best thuis, want daar zijn deze wollige grasmachines niet zo tuk op – en in de cinema zal die trouwens ook niet welkom zijn. 

Niet te missen: de (meer dan duizend) vijvers, de houten plankenpaden en vlonders, de vlindertuin en de prachtige Groene Hartroute (12 km) met haar majestueuze dreven en vogelrijke vijvers. 

Mechels Broek

op +/- 4 km van Cinema Lumière Mechelen

Zin om de beentjes te strekken voor je neerploft voor die onvergetelijke cinema-ervaring? Parkeer je auto (of beter nog: stal je fiets) dan aan het Mechels Broek en geniet er al wandelend van een flinke dosis pure natuur, vooraleer je – al dan niet te voet – naar het centrum van Mechelen afzakt. In dit weidse landschap vol natte graslanden en houtkanten, doorkruist met sloten en omzoomd door knotwilgen, kan je alvast de amateur-natuurfilmer in jezelf naar boven halen in een vogelkijkhut of bovenop de uitkijktoren. Misschien spot je wel een ijsvogel, één van de hoofdrolspelers uit ‘Onze Natuur, De Film’, langs de grote waterplas?

Niet te missen: de thematochten voor kinderen, de bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog vol waterleven en de hoge uitkijktoren met een adembenemend zicht over de grote waterplas – een waar vogelparadijs.

Plantentuin Meise

op +/- 4,5 km van Kinepolis Brussel

Misschien ken je Plantentuin Meise vooral van zijn serres vol exotische planten uit alle uithoeken van de wereld, maar wist je dat ook de Belgische natuur een prominente plaats krijgt op dit wonderlijke domein? Zo worden in de zadenbank heel wat bedreigde, inheemse wilde plantensoorten van uitsterven behoed. Langs de glooiende wegen van het park kan je dan weer genieten van tal van bomen, planten en zwammen van eigen bodem, die op hun beurt een overvloed aan insecten, zoals bijen, hommels en vlinders, aantrekken. Een energierijk kostje voor veel zangvogels en … vleermuizen! Ook uilen, buizerds, vossen en marters voelen zich hier thuis.

Niet te missen: de ijskelders voor overwinterende vleermuizen, de bijna 600 soorten wilde planten en de seizoenswandeling met het allermooiste dat de Plantentuin te bieden heeft in elk seizoen.

Natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen

op +/- 5 km van Sphinx Gent

Zoveel groen, zo dicht bij de stad: je moet het zien om het te geloven. Het stedelijke natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen maakt deel uit van het natuurpark Levende Leie en is hét groene toevluchtsoord bij uitstek voor elke Gentenaar. Op een zonnige weekenddag kan het er dan ook behoorlijk druk zijn. Wil je de vochtige graslanden, drassige moeraszones, bloemrijke hooilanden en hun bewoners wat diepgaander leren kennen? Dan kan je op elke eerste zaterdag van de maand mee aansluiten voor een gratis gegidste wandeling van Natuurpunt Gent. Met een beetje planning kan je die netjes laten aansluiten op je bioscoopbezoek!

Niet te missen: het blotevoetenpad naast het bezoekerscentrum, de twee vogelkijkhutten met uitzicht op de vele watervogels op de meersen en de oude spoorwegberm met meer dan 150 zeldzame, wilde plantensoorten.

Natuurgebied Warandeputten

op +/- 6 km van Kinepolis Brugge

In de Vallei van de Zuidleie kwam – met de hulp van Natuurpunt Oostkamp en dankzij een verbreding van het kanaal – een waardevol natuurgebied tot stand: de Warandeputten. Het zal je niet verbazen dat indit waterrijke gebied tal van water- en waadvogels zich thuis voelen. En met een beetje geluk kan je ook hier alvast kennismaken met enkele topfiguranten uit de film. Net als de populaire ijsvogel vindt ook de kleine oeverzwaluw, die zijn nest maakt in een zelfgegraven holletje in steile, verticale wanden, in de Warandeputten een geschikte plek om te broeden. Kan je hem hier niet spotten? Dan krijg je straks een herkansing tijdens de filmvoorstelling!

Niet te missen: de vele kijkhutten en -wanden langs het water, het 400 meter lange plankenpad door open water, rietmoeras en moerasbos, en de vedette van het gebied: de ijsvogel.

Meer over


Gerelateerde artikels