Ga naar main content
vilda-98522-meisje-bewondert-een-orchidee-jeroen-mentens-1900-px-57045.jpg
Jeroen Mentens

Jong geleerd, oud gedaan: doe-tips voor mini-natuurbeschermers

Je bent nooit te jong (of te oud) om onze Belgische natuur een handje te helpen. Een boottochtje, je eigen choco maken of een spreekbeurt over de oceanen? Het zijn allemaal kleine of grote dingen waarmee jij spelenderwijs onze natuur helpt beschermen. Ontdek hier de leukste doe-tips en activiteiten die goed zijn voor onze natuur. ​

Tip 1: Vul een herbruikbare drinkfles

Waar je ook gaat of staat, met een herbruikbare drinkfles doe je nooit kwaad. Als we ons plasticverbruik niet drastisch verminderen, verandert de zee straks in één grote plastic soep. Wij zwemmen liever ergens anders … en onze zeedieren ook! Vul dus voortaan je eigen drinkbus met kraantjeswater of frisdrank uit glazen flessen en vraag aan je vrienden om hetzelfde te doen. Santé!

PS Hier en hier vind je nog veel meer zero waste tips.

Tip 2: Lees en leer bij over onze natuur

Een geïnformeerde natuurbeschermer is er twee waard. In ons dossier ‘Natuur in de klas’ vind je tientallen artikels en video’s met natuurtips en -weetjes op kindermaat. Of wat dacht je van een boek om af en toe of elke dag door te bladeren? In onze ‘Vogelgids’ en in Pim’s dagboek ‘Een jaar op stap door het wilde België’ ontdek je meer dan honderd dingen die je nog niet wist over de Belgische natuur

Neem je liever een abonnement om 5 keer per jaar een portie natuurnieuws in je postbus te ontvangen? Het Rangerclub magazine van WWF staat boordevol beestige weetjes, spelletjes, raadsel, wedstrijden en prachtige natuurfoto’s!

Blader hier door de virtuele versie of vraag een gratis proefnummer aan.

Tip 3: Speel elke dag 30 minuten buiten

Elk seizoen en elk moment van de dag is een goed moment om buiten te spelen. Het is leuk én leerrijk. Bovendien is elke dag 30 minuten buiten bewegen ook heel erg gezond. Is er wind of regen? Dat houdt échte natuurbeschermers niet tegen om de buitenwereld in het groen te ontdekken. Wij zetten de leukste spelletjes en DIY’s op een rij om de natuur in al haar glorie te ontdekken, zelfs bij slecht weer.

Tip 4: Spits je oren voor Radio Oorwoud

Onderweg naar school, thuis in de zetel of ondersteboven hangend in een boom. Naar de radio luisteren kan je overal. Radio Oorwoud is het wildste braakbalorkest van de wereld voor wilde modderotters en modderige wildermissen ... Maar vooral voor wie van natuur en een beestig tijgerstreepje muziek houdt! Soms een beetje stout. Soms een beetje grappig. Maar altijd op de barricades voor meer natuur! Radio Oorwoud, dat is ondertussen 2 cd's, theatervoorstellingen en concerten (met straffe muzikanten) over milieuproblemen, habitats en natuurplezier.

Luister naar Radio Oorwoud

Tip 5: Geef een beestig spreekbeurt

Je favoriete dier, de klimaatopwarming of de bijzondere onderwaterwereld? Een spreekbeurt over de natuur voor je klas- of huisgenoten is altijd een goed idee. Waar vind je een heleboel informatie, duidelijke video’s, mooie foto’s en natuurweetjes waarmee je iedereen omverblaast? Juist, op de websites van Onze Natuur en WWF. Kijk zeker eens op onderstaande webpagina’s voor jouw volgende spreekbeurt(en).  ​

Bonustip: Word lid van de WWF-Rangerclub

De WWF-Rangerclub is de leukste wilde dierenclub van het land voor kinderen van 6 tot 12 jaar! Blijf via het Rangerclub Magazine altijd op de hoogte van de laatste dierennieuwtjes, krijg een leuk welkomstgeschenk en neem gratis deel aan beestige activiteiten. Voor een bijdrage van € 2,50 per maand ben je een echte Ranger en mag je je trots een beschermer van onze natuur noemen!

Word ook lid

Meer over


Gerelateerde artikels