Ga naar main content
vilda-94918-tijgerspin-lars-soerink-2500-px-65041.jpg
Lars Soerink

Is de tijgerspin giftig?

Wie het vrouwtje van de tijgerspin al eens in haar web zag hangen, moest misschien even in zijn ogen wrijven. Met haar zwart-geel gestreepte achterlijf zou je haar namelijk weleens met een fors gebouwde wesp kunnen verwarren. Dieren met zulke felle, opvallende kleuren staan in de natuur vaak bekend als ‘gevaarlijk’. Maar is de tijgerspin ook giftig?

In de natuur zien we de combinatie van zwart en geel wel vaker opduiken – denk maar aan de vuursalamander, de rups van de sint-jacobsvlinder en het citroenlieveheersbeestje. Stuk voor stuk kwetsbare beestjes die met hun felgekleurde garderobe een waarschuwing uitschreeuwen: eet mij niet op, want ik ben giftig! In dit geval spreken we van signaalkleuren, die de dieren in kwestie helpen om op te vallen in hun omgeving en zo hongerige roofdieren op een ander idee brengen. Ook wespen en hoornaars maken handig gebruik van deze kleurencombinatie ompotentiële aanvallers op afstand te houden. Wie de boodschap niet begrepen heeft, mag een pijnlijke en vaak dodelijke steek van hun toxische angel in ruil verwachten. 

Met haar gestreepte jasje imiteert de tijgerspin, ook bekend als wespspin, feilloos de dieren waar ze haar naam aan te danken heeft. Maar doet zij dit om dezelfde redenen als bijvoorbeeld de zweefvlieg, een onschadelijk insect dat er als geslaagde wesp-lookalike perfect in slaagt om belagers op het verkeerde been te zetten? Het komt de tijgerspin alleszins goed uit, want een vogel op zoek naar een sappige prooi denkt wel twee keer na vooraleer hij zijn tanden zet in dat alarmerende achterlijf. 

Toch spelen die gele en zwarte strepen bij de tijgerspin niet alleen een waarschuwende rol, maar hebben ze ook een camouflerende functie. Omdat ze haar wielweb graag laag in het gras of in het struikgewas weeft, zie je de tijgerspin daar amper zitten. Ideaal om een nietsvermoedende prooi in haar kleverige, strakgespannen netten te lokken! Vooral sprinkhanen lopen in haar val, waarna de spin hen meteen vakkundig in spinrag wikkelt om ze vervolgens met één welgemikte gifbeet het hoekje om te helpen.

Voor vogels en zoogdieren daarentegen is dat kleine beetje gif lang niet krachtig genoeg om schade aan te richten. En ook voor de mens is de tijgerspin volstrekt ongevaarlijk, hoewel je in een reflex waarschijnlijk meteen een stapje achteruit zet wanneer je een exemplaar in je tuin ontdekt. Voor niks nodig, dus … Integendeel, ga gerust wat dichterbij om deze schoonheid in detail te bestuderen. Zelfs als je last hebt van spinnenfobie, zal je moeten toegeven dat de tijgerspin er best spectaculair uitziet!

Meer over


Gerelateerde artikels