Ga naar main content
wesp-op-tak.jpg

Zijn wespen altijd onruststokers?

Tijdens een picknick of tuinfeestje hebben ze het steevast op je frisdrank gemunt en bij sommige mensen lokken ze zelfs allergische reacties of paniekaanvallen uit. Kortom: de wesp is een echte 'party pooper'. Betekent die gestreepte pretbederver echt alleen maar slecht nieuws?

Ontdek je een wespennest op zolder of onder de dakgoot? Bel dan niet meteen de lokale brandweer op, want niet elk wespennest hoeft meteen verdelgd te worden. Voor de meeste mensen zijn wespen per definitie onruststokers met een scherpe angel en een opvliegend karakter. Maar wist je dat de meeste wespensoorten die in ons land voorkomen eigenlijk helemaal niet steken? Enkel de gewone en de Duitse wesp staan erom bekend halverwege de zomer weleens een feestje te vergallen. Vanaf dan neemt de nectarproductie van de meeste bloemen af en moeten wespen elders op zoek naar hun 'sugar rush'. Maar zelfs dan nog zullen wespen enkel geagiteerd reageren wanneer ze verstoord worden in hun dagelijkse doen en laten. Hangt het nest op een plekje waar jij en je huisgenoten zelden voorbijkomen, dan zal je er ook geen last van hebben. 

Integendeel, wespen kunnen net heel nuttig zijn voor mensen. De larven in hun nest vragen namelijk non-stop om eten, dus trekken de werksters er de hele dag opuit om prooien te verzamelen. Een gemiddeld wespennest met 5.000 werksters vangt zo tot 100.000 vliegen en muggen per dag. Dat zijn véél vervelende beestjes waar jij geen last meer van hebt in en rond je huis. Wespen zijn als aaseters ook verzot op de overblijfselen van dode vogels, amfibieën en kleine zoogdieren, die ze langzaam maar zeker wegwerken. Natuurlijke afvalverwerkers, dus! Op hun beurt vormen ze ook weer een bron van voedingsstoffen voor andere dieren. Heel wat vogels zijn verzot op wespen, zoals de bijeneter, de gierzwaluw, de grauwe vliegenvanger en – what’s in a name – de wespendief, een roofvogel die het vooral op de larven en poppen uit het wespennest heeft gemunt. Maar ook kikkers, libellen, spinnen, kevers en motten knabbelen weleens op een krokant stukje wesp. De koekoekswesp infiltreert dan weer graag een nest van een andere wespensoort om daar de eitjes op te eten en haar eigen eieren in de plaats te leggen. En voor wespen die in de grond nestelen, is de das een geduchte vijand. Je leest het al, de wesp maakt een onmisbaar deel uit van de natuurlijke kringloop.

Wespennest in boom

En die wespensteken dan? Mits je de moeite doet om je te verplaatsen in het kopje van de wesp, kan je ook die makkelijk vermijden. Blijf dus altijd kalm en ga niet als een wildeman met je armen naar het beestje slaan, want dan lok je gegarandeerd een aanval uit. Idem met in paniek de benen nemen: plotse bewegingen werken op een wesp als een rode lap op een stier. En een wesp doodslaan is zo mogelijk nog een slechter idee … Door de feromonen die ze samen met haar laatste levensadem uitscheidt, wordt de rest van haar tribe razend agressief – hoe zou je zelf zijn? – en kan je de hele zwerm achter je aan krijgen. Gewoon rustig blijven zitten en wachten tot ze haar interesse verliest, is de beste tactiek. Dek je zoete cocktail altijd af met een bierviltje, zodat je niet per ongeluk een wesp naar binnen slikt. En verwar de moordzuchtige Aziatische hoornaar ook niet met haar vredelievende Europese nichtje: die laatste mag dan dubbel zo groot zijn als een gewone wesp, zolang je haar met rust laat, doet ze geen vlieg kwaad. Figuurlijk dan.

Ben je allergisch aan wespen? Dat is natuurlijk een ander verhaal. In dat geval kan je die papieren bol met haar geel-zwarte bewoners maar beter preventief laten verwijderen.

Meer over


Gerelateerde artikels