Ga naar main content
100242700-99110221-e1558688948600.jpg

Help mee om de Aziatische Hoornaar te bestrijden

Het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek en de universiteit Gent vragen iedere burger om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar, een invasieve uitheemse wesp die een bedreiging vormt voor onze inheemse honingbijen en bestuivers. Je kan heel makkelijk helpen door waarnemingen te melden op de website www.vespawatch.be. (Bron: Belga) 

Ze wordt vaak verward met de inheemse Europese hoornaar, maar de Aziatische hoornaar is iets kleiner en donkerder gekleurd. Je kan het insect volgens Natuurpunt nog beter herkennen aan zijn zwart, fluwelig borststuk, een oranje-rood gezicht, zwarte poten met opvallende gele uiteinden en geel-oranje achterlijfsegmenten.

Mocht je de soort spotten, is het zeer belangrijk om dit te melden. De Aziatische Hoornaar toont weinig interesse in de mens, maar kunnen wel meermaals, pijnlijk steken. Zolang je ze niet uitdaagt kan het geen kwaad.

De Aziatische Hoornaar is vooral een bedreiging voor andere bijen en bestuivers. Ze kunnen honingbijenkasten makkelijk binnendringen en volledige nesten leeg roven. Ook al ben je geen specialist, alle tips zijn welkom.

De tips komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones. Deze zullen het nest komen vernietigen om te vermijden dat kolonies zich vermenigvuldigen.

Meld waarnemingen van de Aziatische Hoornaar op de website vespawatch.be
Meld waarnemingen van de Aziatische Hoornaar op de website vespawatch.be

Meer over


Gerelateerde artikels