Ga naar main content
wesp-op-watermeloen.jpg

Lusten wespen enkel limonade?

‘t Is weer die tijd van't jaar: naast de coronaregels bedreigen nu ook wespen de gezelligheid op onze terrasjes en familiefeesten. Laat je plezier echter niet vergallen door deze zwart-gele limonadeslurpers: wespen hebben meer nut dan ze overlast veroorzaken. Want … ze lusten veel meer dan limonade alleen. Niet overtuigd? Lees dan snel verder!

Wespen zijn op zoek naar zoetigheid

In ons land komen een heleboel wespensoorten voor, maar de meeste steken niet en ze kleuren ook lang niet allemaal geel-met-zwart. Van al die soorten zijn het de gewone en de Duitse wesp die roet in jouw barbecue komen gooien. Beide zijn papierwespen die hun nest maken van fijngekauwde houtvezels, net zoals de Europese en Aziatische hoornaar trouwens. Je kan het hen niet kwalijk nemen, maar net als wij zijn ze helemaal verlekkerd op suikers. 

In het eerste deel van het wespenseizoen halen ze die suikers uit verschillende voedselbronnen. Ze bezoeken bloemen voor hun nectar en slurpen van het zoete goedje dat hun larven uitscheiden. Maar wanneer de zomer halfweg is, raken hun suikerbronnen uitgeput. De laatste larven verpoppen zich en de bloemen zetten - zeker in droge periodes - hun nectarproductie op een lager pitje. Hun overlevingsdrang noopt wespen op zoek te gaan naar ander suikergoed, bijvoorbeeld de limonade op een caféterras of het ijsje in een onschuldige kinderhand. 

Hoewel ze eigenlijk alleen maar uit zijn op voedsel, kunnen ze af en toe toch agressief uit de hoek komen. Bijvoorbeeld wanneer ze weggejaagd worden (wespen houden niet van bruuske bewegingen), zich in het nauw gedreven voelen (wanneer ze in je colablikje aan het slurpen zijn), onraad vermoeden (de geur van een vermoorde wesp maakt haar familieleden kwaad) of wanneer hun nest bedreigd wordt. 

Wespen zijn echte muggenkillers

Maar lees nog even verder vooraleer je deze gestreepte suikerjagers het leven zuur maakt door vallen te plaatsen en nesten te liquideren. Wespen hebben enorme hoeveelheden eiwitten nodig om hun opvolgers groot te brengen. Daarvoor jagen ze op allerlei insecten zoals muggen, vliegen en zelfs rupsen. Een wespennest met 5.000 werksters vangt dagelijks ongeveer 100.000 vliegen en muggen. Die kauwen ze stuk voor stuk fijn om aan hun larven te voederen. Haal jij die aantallen ook met je vliegenmepper?

wesp-eet-zoetigheid.jpg

Hoe vreedzaam samenleven met wespen?

Dat wespen hun plaatsje in het ecosysteem verdienen, staat dus buiten kijf. Daarom kunnen we maar beter leren omgaan met deze ongewilde pretbedervers. Vind je een nest in je buurt? Laat het dan met rust zolang de wespen je niet storen. Alleen in een erg kleine tuin, wanneer je allergisch bent aan wespen of als het nest bijvoorbeeld vlak aan je achterdeur hangt, is het raadzaam om het nest door de brandweer te laten verwijderen. 

Heb je op je terras last van ongenode bezoekers? Laat je niet van de wijs brengen en gun hen verderop wat lekkers, bijvoorbeeld een confituurpot met nog een bodempje gelei erin of een stuk rottend fruit. Blijf kalm als een wesp zich toch in je buurt waagt. Voorkom een wespensteek in de mond door niet te roepen en voorzichtig te zijn met alcohol en zoete drankjes, zeker uit blik. Probeer de wespen weg te houden van tafel met de juiste geuren. Wespen houden niet van kruidnagel, citroengras, geranium, rozemarijn, lavendel, venkel, anijs en salie. 

Lok wespen weg van je tafel met een stuk rottend fruit

Meer over


Gerelateerde artikels