Ga naar main content
Tombeau du Géant, Vallée de la Semois
Tombeau du Géant, Vallée de la Semois

Deze Waalse natuurgebieden zijn kandidaat-Nationaal Park

Momenteel telt België slechts één Nationaal Park: dat van de Hoge Kempen in Limburg. Maar daar komt dra verandering in. In Vlaanderen is er plaats voor 3 extra Nationale Parken en halfweg 2023 zullen we eindelijk weten welke topgebieden laureaat zijn. In Wallonië raken we al sneller verlost van die ‘groene stress’: onze zuiderse landgenoten kiezen reeds in december 2022 hun twee gloednieuwe Nationale Parken. Welke Waalse natuurgebieden meedingen naar deze opperste vorm van erkenning? Dat ontdek je hier.

In 2021 dienden 7 Waalse natuurgebieden hun aanvraag in bij de Waalse regering. Het doel van deze projectoproep? De Waalse natuur promoten en de biodiversiteit van de regio versterken. Slechts 4 van hen werden toegelaten tot een tweede selectiefase. Deze gebieden krijgen de tijd om hun ambitieuze dossier verder uit te werken en dingen mee naar het prestigieuze label (en de bijbehorende financiële ondersteuning) van Nationaal Park. Biodiversiteit, ecologie, respect voor de wilde natuur, toegankelijkheid en verantwoord toerisme zijn belangrijke sleutelbegrippen die in elk dossier moeten terugkomen. 

Dit zijn de Waalse kandidaten: 

Tussen-Samber-en-Maas (Entre Sambre-et-Meuse)

Een van de grootste troeven van dit natuurgebied is zijn verscheidenheid aan landschappen: het ligt als het ware op het kruispunt van Ardense bossen, karakteristieke waterlopen voor het Veen en de kalkgraslanden van de Calestienne. Het geologisch belang van deze streek wordt duidelijk zichtbaar bij een bezoek aan de beroemde ‘Fondry des Chiens’, ook wel de ‘grand canyon’ van België genoemd. Bovendien ligt Tussen-Samber-en-Maas ver van grote stadscentra, waardoor het gebied kan genieten van een sterke biodiversiteit met veel beschermde soorten die de kans krijgen om hun wilde status te behouden. Inspirerend voorbeeld: het roodstreephooibeestje, een vlinder die meer dan 25 jaar lang verdween uit ons land, heeft het zuiden van deze regio gekozen om zich opnieuw te vestigen.

Fondry des Chiens, Entre-Sambre-et-Meuse
Fondry des Chiens, Entre-Sambre-et-Meuse

Het Woud van Anlier

Dit gigantische bos in de provincie Luxemburg is een belangrijke vertegenwoordiger van onze Ardennen. Met 7.000 ha wilde natuur maakt dit gebied er een erezaak van om in te zetten op traag toerisme dat de prachtige natuur zo weinig mogelijk verstoort. Vele wandelingen die je meevoeren tot in het hart van het woud vertrekken vanuit het Maison du Parc in Martelange, aan de rand van het bos. Hier kan je oog in oog staan met enkele icoonsoorten uit onze bossen, zoals het edelhert, de wilde kat of de boommarter, maar ook de zeldzame zwarte ooievaar vindt hier zijn stek. Plantenliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen in het Woud van Anlier, waar o.a. wilde orchideeën, vingerhoedskruid en lievevrouwebedstro groeien.

De Hoge Venen

Dit uitgestrekte natuurgebied, gelegen in het uiterste oosten van ons land, beslaat maar liefst 72.000 hectare en reikt over de landsgrenzen heen. Een deel van de Duitse Eifel hoort immers ook bij het park en kreeg van ons buurland reeds de titel van Nationaal Park toegekend. De twee hoogste punten van ons land, de Baraque Michel en het Signaal van Botrange, bevinden zich op het immense grondgebied van dit grootste (terrestrische) natuurreservaat van België. Ook de op een na grootste waterval van ons land kan je in dit natuurpark bewonderen. De Hoge Venen staat bekend om zijn bijzondere veenmoerassen en biedt een thuis aan het zeer zeldzame korhoen (tevens het embleem van het reservaat) én de eerste roedel Waalse wolven

De Vallei van de Semois

Deze laatste kandidaat is eigenlijk een samensmelting van het Natuurpark Zuidelijke Ardennen en het Natuurpark Gaume. Samen beslaan zij meer dan 20.000 hectare. De oevers van de Semois herbergen de eerste lynx van België en in het zuivere water van de rivier voelt onze favoriete grote marterachtige, de otter, zich als een vis in het water. Bovendien wordt de streek gesierd met een uitzonderlijk voorbeeld van natuurlijk erfgoed: het ‘Graf van de reus’ of le ‘Tombeau du géant’. O.a. dankzij de kastelen van Bouillon en Herbeumont vinden toeristen gemakkelijk de weg naar deze vallei

Meer over


Gerelateerde artikels