Ga naar main content
vilda-5567-bijenorchis-rollin-verlinde-1900-px-52958.jpeg
Rollin Verlinde

Gooit de bijenorchis haar charmes in de strijd?

Hoe de bijenorchis haar voortplanting bevordert, daarover zijn de meningen verdeeld. Er is in elk geval iets bijzonders aan de hand, want deze orchidee produceert geen zoete nectar om bestuivers te lokken. 

Het uiterlijk van deze kalkminnende bloem is op z’n zachtst gezegd opvallend. Je hebt maar een klein beetje verbeeldingskracht nodig om de gelijkenissen met een bij te zien. De vraag is of de bijen zelf daar ook zo over denken. Het gerucht gaat immers dat mannelijke wilde bijen helemaal in de war raken van zo’n stille schone en hardnekkig proberen te paren met de onderste bloemlip van de orchidee. Nog voor hij z’n vergissing doorheeft, krijgt de bij wat stuifmeel op z’n lichaam gedrukt. Wanneer hij zich door een nieuwe bijenorchis laat verleiden, is de bevruchting compleet - voor de bloem althans, de bij liep een blauwtje. 

In werkelijkheid blijken de charmes van de bijenorchis nogal tegen te vallen. Wie post vat bij deze prachtige bloemen, ziet waarschijnlijk maar zelden een insect opduiken. Eigenlijk is de bijenorchis perfect uitgerust om zichzelf te bestuiven: de stuifmeelklompjes aan de meeldraden hangen door tot op de stamper! Zo is ze tenminste helemaal zeker van haar nageslacht. 

Meer over


Gerelateerde artikels