Ga naar main content
vilda-1657-kleine-zonnedauw-heeft-beet-rollin-verlinde-1900-px-52666.jpeg
Rollin Verlinde

Vleesetende plant kan tellen

Een plant die kan tellen? En dat is nog niet eens de grootste eigenaardigheid van de kleine zonnedauw. Dit verleidelijke plantje met opstaande blaadjes trekt insecten aan met zijn zoet glinsterende slijmdruppels, om ze daarna meedogenloos tot moes te herleiden. Een vleesetende plant in België? Check! 

Om zeker te zijn dat het een insect is dat zich op zijn grijpgrage blaadjes bevindt, heeft de zonnedauw een feilloze strategie ontwikkeld. Worden zijn voelhaartjes eenmaal beroerd, dan wacht hij geduldig af. Het zou zonde zijn om energie te verspillen aan een ordinair zaadje of stofje. Pas wanneer hij binnen de 10 seconden een tweede beweging registreert … BAM! Dan klappen zijn kleverige bladeren vliegensvlug en onherroepelijk dicht. 

Je zou dus kunnen zeggen dat de zonnedauw een geheugen én tijdsbesef heeft. Niet slecht, voor zo’n klein plantje! Daarmee is hij trouwens allerminst uniek: de meeste planten weten perfect hoe laat het is. Op sommige planten kan je zelfs de klok gelijk zetten: elke dag openen en sluiten bloemhoofdjes op hetzelfde tijdstip - zelfs wanneer ze om de tuin geleid worden met een aangepast dag/nachtritme. Straffe kost voor een organisme zonder hersenen! 

Meer over


Gerelateerde artikels