Ga naar main content
vos-in-de-stad.jpg

Hoe voorkom je dat wilde dieren in je afvalzakken neuzen?

In Brussel en andere grote steden is het een bekend straatbeeld: de inhoud van vuilniszakken die klaarstaan voor de wekelijkse ophaling, ligt de avond voordien breed uitgesmeerd over de stoep – de etensresten er vakkundig uitgevist. De dader kan een hongerige straatkat of een brutale ekster zijn, maar steeds vaker hebben ook wilde viervoeters het op ons afval gemunt. Nochtans is het niet zo moeilijk om deze gewiekste sluikstorters een halt toe te roepen.

Lok geen wilde dieren met eten

First things first: wilde dieren zoals de vos, de marter en de rat vinden almaar makkelijker hun weg naar onze steden en dat hebben we vooral aan onszelf te danken. Deze snuggere roofdieren zijn namelijk echte opportunisten en begeven zich daar waar voedsel te vinden is. En dat voedsel vinden ze heus niet alleen in vuilniszakken. Een vos in je straat of tuin is best een leuk gezicht – en wanneer er eentje op een bus van de MIVB stapt, gaat het filmpje meteen heel Twitter rond – dus hebben een aantal stadsbewoners er niet beter op gevonden dan Reintje de stadsvos te gaan lokken met eten. 

Net als bij het voeren van vogels of zwerfkatten in je tuin leer je de dieren op die manier dat ze niet bang hoeven te zijn voor mensen, en komen ze steeds dichter bij onze huizen. Als ze daar niet meteen iets kant-en-klaar te bikken vinden, zullen ze zeker niet twijfelen om hun snuit ook eens in een van je vuilniszakken te steken en met de inhoud aan de haal te gaan. Eens de dieren gewend zijn dat ze bij jou regelmatig een gratis buffet vinden, zullen ze op prospectie blijven komen en zal je er moeilijk weer van af raken. Regel nummer één is dus: laat zeker nooit bewust eten buiten rondslingeren. 

ratten-op-vuilniszakken.jpg

Kies voor een gesloten container

Uiteraard kan je er niet onderuit dat je af en toe wel eens je afval op straat moet zetten voor de vuilnisophaling. In de meeste gemeenten wordt voor de diverse types afval ondertussen gebruik gemaakt van afvalcontainers uit stevige kunststof, die je zelfs met een hangslot kan vergrendelen. Handig om te voorkomen dat toevallige voorbijgangers hun afval in jouw vuilnisbak dumpen, maar ook om ongewenste bezoekers te ontmoedigen. Schuimen in jouw buurt vaak hongerige dieren de straten af op zoek naar een lekker hapje? Overweeg dan zeker om je container op die manier te beveiligen. Je kan zo’n slot meestal aanvragen bij je gemeente, dus vraag dit zeker even na.

Meer en meer steden en gemeenten schakelen over op de gesloten afvalcontainers, maar in sommige steden zijn ze nog niet helemaal ingeburgerd. In Brussel gaat het restafval en het gft-afval voorlopig zelfs nog ongescheiden samen in één witte, plastic zak, al komt daar vanaf 1 mei 2023 wel verandering in. Dan wordt de oranje zak voor organisch keukenafval verplicht in onze hoofdstad – een grote vooruitgang voor de duurzame afvalverwerking, maar zo maken we het wilde dieren met een lege maag natuurlijk extra makkelijk. Zij kunnen de zak met restafval dan rustig links laten liggen en zich storten op die ene toegewijde gft-zak, waarin ze alles vinden wat eetbaar is. Handig! 

kauwen-en-vuilnis.jpg
Yves Adams

Zet je afval op het laatste moment buiten

Hoe kan je dan voorkomen dat jouw keukenafval op de straatstenen terechtkomt? Simpel: zet je volle afvalzakken niet de avond op voorhand, maar op de ochtend van de ophaling buiten, en indien mogelijk (we kijken naar de thuiswerkers) zelfs pas wanneer je de vuilniswagen jouw straat ziet inrijden. Roofdieren die ’s nachts op zwerftocht gaan, komen zo van een kale reis terug en ook vroege vogels zoals eksters, kauwen, kraaienmeeuwen, duiven … moeten op hun kin kloppen.

Geen container? Vraag er één aan!

Ben je een inwoner van Brussel en ondervind je regelmatig problemen met je afvalzakken? Op bepaalde plekken in de stad zijn vossen en kraaien blijkbaar net iets meer actief dan elders. In dat geval kan je bij de stad een gratis vuilnisbak aanvragen. Als jouw gemeente geen afvalcontainers voorziet, dan kan je ook altijd zelf een plastic vuilnisbak aanschaffen – te vinden in elke doe-het-zelfzaak – en je vuilniszak erin plaatsen. Een beetje extra moeite voor de ophalers om het deksel te openen en de zak eruit te nemen, maar zo vermijd je wel het tijdrovende opruimwerk bij een opengereten vuilniszak. Of je kan het systeem van deze inventieve student uit Ukkel uitproberen, wie weet ben je zo ook van het probleem verlost?

Misschien moeten we ons ook stilaan afvragen of onze huidige manier van vuilnis ophalen, met zakken die op straat staan, nog wel van deze tijd is. Momenteel is er daarom in Stad Brussel een project lopende met ondergrondse afvalcontainers, wat niet alleen plaatsbesparend is, maar ook de netheid van het straatbeeld ten goede komt.

Stuur jouw vraag in

Heb jij je altijd al afgevraagd of er ook zwarte bloemen bestaan, waarom een specht geen hoofdpijn krijgt en of vissen ook scheten laten? De redactie van Onze Natuur gaat op zoek naar serieuze antwoorden op originele vragen. Heb je een idee? Stuur jouw vraag in via ons contactformulier en wie weet prijkt het antwoord binnenkort op deze pagina!

Stel je vraag

Meer over


Gerelateerde artikels