Ga naar main content
vilda-127476-boerenzwaluw-yves-adams-800-px-47221.jpg

Zo haal je zwaluwen naar je tuin: 6 tips

Een zwaluw maakt de lente niet, maar tien of honderd zwaluwen wel. In maart keren de eerste zwaluwkolonies terug van hun tropisch winterverblijf in zuidelijk Afrika. Hier beginnen ze dan aan een huisje, tuintje en kindje(s). En dat tuintje kan het jouwe zijn mits een paar kleine aanpassingen. Wij geven jou de beste tips om zwaluwen naar je tuin te lokken.

1. Lok insecten naar je tuin

Zwaluwen zijn echte insecteneters. We durven zelfs zeggen ‘veelvraten’. In volle vlucht pikken ze alle rondvliegende beestjes, hoe minuscuul ze ook zijn, uit de lucht. Huiszwaluwen en boerenzwaluwen vertoeven dus maar al te graag in de buurt van paardenstallen, boerderijen en insectenvriendelijke tuinen waar ze kunnen smullen van vliegen, muggen, etc. Ontdek hier hoe je meer insecten naar je tuin brengt.

2. Laat oude zwaluwnesten hangen

Oost west, thuis best. Zwaluwen zijn dan wel trekvogels, ze keren net zo graag terug naar hun vertrouwde plekje. Hangt er een oud zwaluwnest in je tuin? Laat het dan zeker hangen zodat de eigenaars geen onaangename verrassing te wachten staat na hun winterreis. Je kan zelfs een handje helpen door het nest te verstevigen of te repareren met dunne, houten latjes indien nodig.

shutterstock-1579098280.jpg

3. Richt je dakranden in voor zwaluwen

Zwaluwen nestelen zich graag onder overhangende dakranden, schuren en tegen een ruwe of betonnen muur. Onder hun eigen afdakje maken ze een bolvormig nest van modder, klei, gras, veren en takjes die ze in de buurt vinden. Opmerkelijk aan hun nest is dat de opening langs boven zit. Net zoals in een zolderkamer onder het dak kan het ook in een zwaluwnest behoorlijk warm worden in de zomer. Zwaluwen verkiezen vermoedelijk daarom dakranden met een bleke kleur. Een poeltje of bak met vers water in je tuin kan ook voor verkoeling zorgen.

4. Plaats kunstnesten

Je kan terugkerende zwaluwen pas echt in de watten leggen door een kunstnest te plaatsen onder je dakrand of dakgoot. Hang er ineens een twee- of drietal, en plaats ze bij voorkeur in de buurt van andere bestaande zwaluwnesten. Zwaluwen leven namelijk graag in kolonies, dichtbij hun soortgenoten. Hang het nest ook niet in de volle zon maar op een plekje waar meestal schaduw is. Zo voorkom je dat de jongen te vroeg uit het nest springen of dat de klei of modder helemaal opdroogt en het nest naar beneden valt. Kunstnesten voor zwaluwen kan je onder andere hier online bestellen.

5. Doe geen dakrenovaties in de zomer

Je dak renoveren tijdens het broedseizoen van de zwaluw is geen goed idee. Je verstoort zo de rust van het ouderpaar in spé of erger nog: je vernielt het nest waarin ze aan het broeden zijn. Als het enigszins kan, stel je dakwerken dus beter uit tot na de zomer.

6. Bescherm je gevel en ramen tegen uitwerpselen

Elke dag verdwijnen er honderden insecten in de snavel van een zwaluw. De afvalstoffen die zwaluwen niet opnemen, moeten er uiteindelijk ook weer ergens uitkomen. De uitwerpselen kunnen terecht komen op je gevel of raam onder een zwaluwnest. Gelukkig bestaat hier een eenvoudige oplossing voor: bevestig een horizontaal plankje onder het zwaluwnest.

vilda-11938-jonge-huiszwaluw-yves-adams-800-px-47223.jpg

Hiermee vang je alle kleine en grote boodschappen op. Let wel op dat je de plank minstens 50 cm onder het nest monteert. Zo niet, is het de perfecte opstap voor predatoren zoals eksters. Maak dit ‘zwaluwtoilet’ na de zomer ook even proper voor de volgende gasten, zoals het een goede gastheer betaamt.

Wist je dat…

…veel gemeenten een subsidie uitreiken aan eigenaars van een gebouw waar zwaluwen gehuisvest zijn? Contacteer zeker de milieudienst van je gemeente voor meer info.

Meer over


Gerelateerde artikels