Ga naar main content
vilda-75024-wilde-bloemenhoekje-jeroen-mentens-800-px-47169.jpg

5 lentetips voor een gezonde tuin

Je hoeft echt niet ver te gaan om van de wilde natuur te genieten. Eens de temperatuur stijgt, komen planten, dieren en insecten ook weer tot leven. Wil je de natuur een handje helpen? Verwelkom deze lente dan de wilde natuur in je eigen gezonde tuin met deze handige tips.

1. Ga voor wild en natuurlijk

Een gemillimeterd en knalgroen voortuintje is niet meer van deze tijd. Een wild en natuurlijk gazon wel. Maar hoe zorg je voor een waardevol en gezond grasland in je tuin? Het is heel simpel: doe minder. Laat chemische meststoffen en onkruidverdelgers alvast links liggen. Zonder meststoffen zal je gras minder snel groeien waardoor je het ook minder vaak moet maaien. En dat komt de gezondheid van je gazon alleen maar ten goede. Lui zijn is dus de boodschap als je een gezonde tuin wil.

vilda-76578-natuurlijke-tuin-rollin-verlinde-800-px-47170.jpg

Laat daarnaast ook mossen en bloemen staan in je gras. Paddenstoelen en insecten houden ervan! Een stuk gras waar bv. biggenkruid, muizenoortjes of margrietjes uit de grond schieten, is de favoriete plek voor veel insecten en graslandpaddenstoelen. Een wilde bloementuin geeft je tuin ook meer variatie in kleur en structuur. Als je een keer het gras maait, is het wel belangrijk om al het maaisel zo goed als mogelijk op te ruimen zodat je bloemen beter kunnen groeien.

TIP

Ook je balkon kan je omtoveren tot een echt paradijs voor onze wilde natuur. Zet op je terras een paar bakken met lavendel, salie of marjolein en vervang begonia’s en petunia’s eens door grasklokje, wilde reseda of ezelsoren. Je maakt er onze bijen en andere insecten ongelooflijk blij mee.

2. Lok insecten naar je gezonde tuin

Ze vliegen je op een warme avond om de oren maar insecten zijn supernuttige beestjes die je tuin alleen maar mooier maken. Ze bestuiven niet alleen je bloemen, ze ruimen ook schadelijke diertjes zoals bladluizen op. Bovendien vormen ze ook het middagmaal van andere dieren zoals vogels. 

Hoe trek je insecten aan? Bloemen en planten zoals distels, tuinkruiden (munt, lavendel, etc.) maar ook klimplanten zijn een makkelijk bereikbare bron van nectar voor insecten. Hoe gevarieerder het aanbod van bloemen, planten en bomen in je gezonde tuin – zowel in soort als in structuur en groenvorm –  hoe meer verschillende insecten er aanwezig zullen zijn. Je kan hoge en lage beplanting afwisselen zoals hoog gras af en gemaaid gras, hier en daar een haag of struik, bomen en bloemenperkjes of wilde bloemen.

TIP

Gooi oud hout en tuinafval deze maand niet weg. Insecten maar ook salamanders en egels schuilen graag onder dode takken of houtblokken. Je kan er ook een insectenhotel mee bouwen. Hoe je dat doet, lees je hier.

3. Hang een nestkast op

Eind maart is de uiterste deadline om nog een nestkast voor vogels op te hangen in aanloop van het broedseizoen. Let vooral hierop:

  • zorg voor een opening die aangepast is aan de grootte van de vogelsoorten in je tuin
  • hang je nestkast minstens 2 meter hoog
  • richt de opening op het noordoosten

Ontdek hier onze tutorial om zelf een nestkastje te bouwen.

4. Trek vlinders aan in je gezonde tuin

Voor veel mensen zijn vlinders het levende bewijs dat de lente echt begonnen is. Hoe lok je deze fladderende vrienden naar jouw gezonde tuin? Het antwoord is: waardplanten. Dit zijn planten waar vlinders hun eitjes leggen. Afhankelijk van de plantensoorten, zal je andere vlinders tegenkomen. Oranjetipjes vind je bv. vooral in de buurt van judaspenning, pinksterbloem en look-zonder-look.

TIP

Plant een vlinderstruik of snoei de struik in de maanden maart of april bij als je hem al in je tuin hebt staan. Zo zorg je ervoor dat je struik tijdens de zomermaanden prachtig in bloei zal staan en veel vlinders kan aantrekken. Ook wilg, sleedoorn, peperboompje en hazelaar zijn goede nectarbronnen in het voorjaar.

Ontdek nog meer tussen onze 10 tips voor een tuin vol vlinders.

5. Denk ook aan de kleine zoogdieren

Vleermuizen, egels, eekhoorns, het zijn allemaal kleine zoogdieren die zich maar al te graag in jouw gezonde tuin komen settelen. Maar hoe zorg je ervoor dat zij zich helemaal thuis voelen? Insecten (zie tip 2) zijn alvast een goed begin. Vleermuizen zijn er dol op. Qua huisvesting zoeken ze vooral naar oude gebouwen, verlaten zolders of donkere spleten onder dakpannen of rolluikkasten. Met deze tips zie je binnenkort vast en zeker een paar vleermuizen rondfladderen in je tuin.

Ook voor egels kan je je tuin zodanig inrichten dat ze er niet meer weg willen. Voorzie een aantal schuilplaatsen zoals hoog gras, een hoopje takken en bladeren of gestapeld hout waar ze goed beschut zitten. Ook een composthoop is een goed idee. Voor egels maar ook vogels is dit een heerlijk buffet waar ze elke dag van kunnen smullen. 

shutterstock-44142709.jpg

Eekhoorns zullen dan weer vooral tuinen opzoeken waar bomen staan. Je kan ook zelf een extra voederbak of nestkast hangen om je tuin extra comfortabel te maken voor deze pluizige boomklimmers. Lees hier alles over hoe je jouw tuin omtovert tot een paradijs voor eekhoorns

Ontdek hier nog meer tips om tijdens de lente te tuinieren.

Meer over


Gerelateerde artikels