Ga naar main content
volvo-5.jpg

Volvo-technologieën die de superpowers van dieren evenaren

Als mens mogen we dan uiterst slim zijn en perfect kunnen communiceren, voor de rest hollen we meestal vreselijk achterop t.o.v. andere vertegenwoordigers uit het dierenrijk. Ze zijn sneller, hebben scherpere zintuigen, kunnen beter navigeren, passen zich moeiteloos aan de weersomstandigheden aan, enzovoort. Gelukkig kunnen wij dan weer beroep doen op allerlei technologieën waarmee we toch kunnen genieten van de superkrachten die dieren vanzelf ter beschikking hebben. Bijvoorbeeld wanneer je in een Volvo Plug in hybride XC40 T5 Twin Engine stapt. 

Dat zoogdieren hun eigen territorium op hun duimpje kennen, kunnen we ons best makkelijk voorstellen. Wij geraken ook nog wel tot bij de bakker, de schoonouders of de lokale Volvo-garage zonder GPS-hulp. Maar hoe trekvogels en -vlinders jaar na jaar verre reizen tussen hun broedplaats en winterplaats afleggen - zelfs als ze er nooit eerder geweest zijn - daar kunnen we alleen maar onze hoed voor afnemen. Het lijkt wel alsof ze een volledige wereldkaart in hun hoofd hebben zitten! 

navigatie.png

Een ingebouwde wereldkaart is één ding, maar de kortste weg terugvinden is nog een ander paar mouwen. Informatici hebben zich daarvoor gebaseerd op de samenwerkingsvormen binnen mierenkolonies. Die gebruiken feromonen om elkaar de kortste weg naar voedsel te tonen. Via het ‘Ant Colony Optimization’ algoritme zijn routeplanners tegenwoordig efficiënter dan ooit tevoren. 

Veilig op de snelweg

Mieren zijn op nog meer manieren inventief op het vlak van verkeersorganisatie. Ze leven met z’n tienduizenden in één mierennest, maar staan nooit in de file. Meestal lopen ze netjes in het gelid achter elkaar, net zoals de Pilot assist van Volvo je wagen op veilige afstand van je voorligger houdt. Maar wanneer het druk wordt, gaan mieren net sneller in plaats van trager en verspreiden ze de druk op hun snelweg door gebruik te maken van filestroken - enkel voor insecten! 

file.png

Als je mieren al straffe ‘machines’ vindt, wat dacht je dan van de springcicade Issus coleoptratus. Net zoals in de versnellingsbak van een wagen, zitten er in de nimf van dat beestje minuscule tandwielen. Jawel, ook de biologie maakt gebruik van overbrengingen! Het grote voordeel is dat de tandwielen in hun achterpoten netjes in elkaar grijpen en de perfecte sprong mogelijk maken.

Obstakels vermijden

Vleermuizen hebben nog een andere handige skill in hun trukendoos zitten. Zelfs in het pikdonker vliegen ze gezwind op hun prooi af, moeiteloos eender welk obstakel vermijdend. Dat doen ze door geluiden uit te sturen die weerkaatsen tegen alle objecten die ze tegenkomen. Ze vangen de echo’s van die geluiden weer op, berekenen de afstand en richting waarin de obstakels zich bevinden en brengen zo live de directe omgeving in kaart. Het is op diezelfde manier dat de parkeersensoren van Volvo werken en je ‘ogen op je rug’ geven. 

parkeersensoren.png

Natuurlijk wil je ook zelf wat zien in het donker. Voor een lynx of wilde kat is dat kinderspel: ze zien perfect bij lage lichtintensiteit. Achteraan hun oogbol zit een reflecterende laag waarmee ze het invallende licht dubbel absorberen. Ze hebben dus geen extra licht nodig om zich door het bos te manoeuvreren. Kom je er eentje tegen, dan zie je hun ogen ‘licht geven’ in de lichtbundel van je koplampen. Ziedaar het bewijs van dat reflecterend laagje of het ‘tapetum lucidum’! 

koplampen.png

Zuinig met energie

Als er iets is dat alle wilde dieren gemeen hebben, is het wel dat ze spaarzaam omgaan met hun kostbare energie. Al hun acties meten ze minutieus af op vlak van kosten en baten. En wanneer ze in actie schieten, doen ze dat met zo weinig mogelijk inspanning. Aerodynamica is daarbij een enorm belangrijke factor. Zoals de gestroomlijnde ijsvogel duikt zonder water op te spatten, klieft een Volvo met zo weinig mogelijk luchtweerstand doorheen het landschap. Dat gebeurt met steeds minder geluid, een verademing voor onze natuur die best wel wat last ondervindt van menselijke geluidsvervuiling. Dieren hebben zelf zo hun manieren om geruisloos door het leven te gaan. Zo zijn de veren van de velduil bovenaan donzig afgewerkt, de ideale geluidsdemper om verrassingsaanvallen uit te voeren. 

Dat de Volvo plug-in hybrides minder lawaai maken, heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ze elektrisch kunnen rijden. Een goede batterij om energie in op te slaan is daarbij onontbeerlijk, zeker met de doelstelling van Volvo om tegen 2025 de helft van alle nieuwe Volvo’s volledig elektrisch te laten rijden. Egels hebben daarvoor geen batterij nodig, hun lichaam is in staat een ganse winter te overleven zonder wakker te worden met de vetreserves die ze opbouwden tijdens zomer en herfst. Alleen zichzelf opladen tijdens de actie, zoals een elektrische autobatterij oplaadt tijdens het remmen, lukt hen nog niet. Kan de natuur dan toch nog iets leren van ons? 

batterij.png

Meer over


Gerelateerde artikels