Ga naar main content
vilda-121693-wandelen-in-het-bos-jeroen-mentens-800-px-47146.jpg

Uitstapjes in de natuur doen (het) goed

Nu onze sociale en culturele levens door de coronamaatregelen noodgedwongen op een laag pitje staan, trekken we massaal de wildernis in. Een uitje in onze natuur is misschien wel het enige tijdverdrijf dat je op dit moment risicoloos kan uitoefenen, mits enige voorzichtigheid natuurlijk. 

Het afgelopen weekend was er eindelijk één zonder aanhoudende regen. Wie de voorbije maanden het nieuws heeft genegeerd, zou nog kunnen denken dat dat de reden was van de grote toeloop in onze natuurgebieden. Veel meer waarschijnlijk zit het coronavirus daar voor iets tussen.  

Veilig in de natuur

Fysiek contact vermijden, niet samenkomen in groep, afstand houden, geen handen geven … Het zijn allemaal voorschriften die ons moeten beschermen tegen een verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus. Bovendien weerhouden ze ons van allerlei ‘leuke’ activiteiten, zoals horecabezoeken, feestjes met vrienden en het bijwonen van sportevenementen. 

Toch is er ook goed nieuws, want in de natuur zijn zulke maatregelen vrij makkelijk te handhaven. Wie alleen of met z’n gezin de natuur in trekt, loopt niet meer risico dan wanneer hij gewoon thuis blijft. Het vermijden van fysiek contact en het behouden van minstens twee meter afstand tussen vreemden, is in het buitengebied immers veel makkelijker dan bijvoorbeeld in een winkelcentrum. 

Waar kan je nu gaan wandelen?

Het Agentschap voor Natuur en Bos houdt voorlopig alle natuurgebieden, bossen en parken open. Wel zullen natuurinspecteurs en boswachters een extra oogje in het zeil houden. Mensen die zich niet houden aan de coronamaatregelen zullen daarop aangesproken worden. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir licht toe “Enkel als we allemaal samen de maatregelen strikt naleven, zullen we dit virus overwinnen. Vermijd daarom contact en mijd plaatsen waar veel volk samen is. Dat geldt ook in de natuur.”

Ook de gebieden van Natuurpunt blijven toegankelijk voor het publiek, al sluiten de bezoekerscentra wel hun deuren. Daarnaast stelt de organisatie alle wandelplannetjes gratis ter beschikking, zodat er geen excuus meer is om thuis te blijven. 

Het Zwin Natuur Park sluit wél de deuren, volgens de richtlijnen die de stad Knokke-Heist heeft uitgevaardigd. Pas vanaf 1 mei is het natuurgebied weer toegankelijk voor het grote publiek. 

Extra tips om het coronavirus te slim af te zijn

Er is dus momenteel geen enkele reden om binnen te blijven. Bovendien is voldoende beweging noodzakelijk voor ons fysiek en mentaal welbevinden. Waar kan je dat nu beter doen dan in de natuur? 

Toch is in momenteel extra voorzichtigheid aangewezen: 

  • Trek alleen de natuur in wanneer je je fit en gezond voelt. Wie ziek is of tot een risicogroep behoort, blijft beter thuis.  
  • Ga wandelen, fietsen, joggen of paardrijden, maar gebruik geen gezamenlijke toestellen zoals fit-o-meters of speeltuigen.
  • Kies een rustig moment uit en keer later terug als het te druk is op de wandelpaden. 
  • Neem een picknick mee voor onderweg of – nog beter – nuttig thuis een drankje en een stukje taart na het wandelen.
  • Check de gastblog van #wandelgoesting voor wandeltips voor het hele gezin.

Geniet van het heerlijke natuurvirus, maar let op … het is verslavend!

Meer over


Gerelateerde artikels