Ga naar main content
mechels-1496.JPG

Wandeltip: ooievaars spotten in het Mechels Broek

Bij mooi weer moet je niet twijfelen: trek je wandelschoenen aan en gaan! Maar waarheen? Alle facetten van een deugddoende wandeling komen samen in het Mechels Broek: wilde natuur vlakbij de stad, veel fauna en een uiterst gezellig eetcafé als welverdiende afsluiter. Met wat geluk spot je hier zelfs een ooievaar of andere watervogels.

Vroeg genoeg beginnen aan deze wandeling, loont echt de moeite. Op die manier vergroot je de kans om bij het krieken van de dag reeën en roofvogels te spotten in en rond de natte Mechelse graslanden.

Met wat geluk zweeft er zelfs een sprookjesachtige mist over het riviergebied. Het ideale moment om je camera boven te halen.

Betoverende Mechelse graslanden

De start van de wandeling begint aan eetcafé Het Brughuis, gelegen op de oever van de Dijle in Muizen aan de rand van het Mechels Broek. Hun legendarische spaghetti en Gouden Carolus Tripel zorgen ervoor dat je hier ook de wandeling wilt eindigen. 

mechels-broek-1504.JPG

We stappen eerst langs het bezoekerscentrum van Natuurpunt. Hier kunnen gezinnen met kinderen een kompas of ander materiaal uitlenen voor een spannende speurtocht met de Boeboeks. Het weggetje is smal, dus let even op voor de passerende fietsers en lokaal verkeer. Maar eens je de laatste huisjes gepasseerd bent, begint de betovering van het Mechels Broek past echt! 

In de omgekeerde richting

Aan de toegangspoort van het Mechels Broek volgen we de bocht naar rechts op de weg (niet door de toegangspoort gaan). Vanaf hier volgen we de paarse pijltjes van de AS Adventure route (5,4 km) in tegengestelde richting. Door deze route omgekeerd te wandelen, bouwt de wandeling mooier op en heb je meer kans om in de omliggende velden, tussen de kenmerkende wilgenrijen, een paar wegschietende reeën te spotten. Het ruige en fotogenieke boerenpaard is ook steevast van de partij.

Watervogels en vogelaars

Na een halve kilometer op asfalt duik je links via een drassig veldpaadje het riviergebied in. Op het volgende stuk ontdek je aan den lijve dat ‘Broek’ een oud Nederlands woord is voor ‘een nat gebied’. Enthousiaste peuters houd je vanaf hier dus beter droog op de schouders, in de draagzak of wandelrugzak. Na maximum een half uurtje ploeteren door de natte graslanden komen de vogelgeluiden je tegemoet. Houd zeker even halt aan de grote waterplas, een paradijs voor watervogels en vogelaars. Een verrekijker is op deze wandeling echt geen overbodige balast. 

Je spot hier diverse eendensoorten, zwanen, ganzen en andere watervogels. Op het korte stuk van de dijledijk heb je bovendien een prachtig zicht op het hele Mechels Broek. De ideale kans om ooievaars en reigers te zien pikken tussen de onverstoorbare, grazende Galloway runderen.

Onze natuur vanuit een kijkhut

Duik links terug naar beneden van de dijk en geniet van een prachtig zicht op verschillende met water volgelopen bomkraters uit de Tweede Wereldoorlog. Een mooie hoeve in de verte maakt het plaatje compleet. 

Maak zeker ook een aller-retour op de houten vlonderpaden richting de vogelkijkhut. Hier heb je een prachtige uitkijk over het hele gebied, en vooral de grote vijver. De ideale plek voor een snack op hoogte met een gratis cinemavertoning van onze natuur. Als de kinderen geen zin hebben in een lange wandeling, kan je trouwens ook rechtstreeks naar dit uitkijkpunt wandelen. 

Na de uitkijktoren kom je terug aan de toegangspoort van het Mechels Broek. Beslis je om ook volle gas vooruit naar Het Brughuis te wandelen? Je wordt er heel kindvriendelijk ontvangen en kan jezelf op hun beroemde spaghetti met een vers getapte Gouden Carolus – een meer dan aan te raden streekbier waar de Mechelaars terecht trots op zijn. Nog een laatste tip: kom in de zomer zeker eens terug om naar salamanders te zoeken in de bomkraters. 

Praktisch

  • 5,4 km (verkorting of verlenging mogelijk)
  • stevige stapschoenen of regenlaarzen
  • niet buggyproof 
  • parking: Muizenhoekstraat 1, 2812 Mechelen

Download hier de gratis wandelkaart

Tekst en foto’s: Pieter Vlaeminck & Sarah Van Praag

Meer over


Gerelateerde artikels