Ga naar main content
on-fb-fr-banner-original-2.jpg

Samen op zoek naar de 'Big Five' van België

Aan de andere kant van de wereld oogt het gras groener, mysterieuzer en indrukwekkender, maar dat lijkt alleen maar zo. Want wie door z’n eigen raam naar buiten kijkt, merkt al snel dat wat er zich in de Belgische natuur afspeelt minstens even fascinerend is. Precies daarom gaat Onze Natuur op zoek naar onze eigen, inheemse ‘Big Five’. Welke vijf dieren ontroeren, fascineren en verbazen ons het meest? We namen alvast polshoogte bij onze eigen filmploeg, redactieleden, partners en ambassadeurs maar ook natuurgidsen en boswachters op zoek naar een antwoord.

Je hoeft het niet ver te zoeken om ongelooflijke en wondermooie fauna en flora te zien. Onze Natuur is onwaarschijnlijk wild. Dat ondervinden ook onze filmploeg en documentairemakers, partners, ambassadeurs, natuurgidsen en boswachters elke dag aan den lijve. Zij staan met hun beide voeten in onze natuur om de band tussen de Belgen en hun natuur te versterken met ongeziene beelden en onvertelde verhalen. Deze keer lieten we hen aan het woord over hun ‘Grote Vijf’ uit de Belgische natuur. 

De Belgische Big Five van onze ambassadeurs

Een groep van recreatieve content creators met een passie voor onze lokale, wilde natuur ondersteunt de redactie van Onze Natuur met prachtige beelden, video’s en teksten. Deze natuurambassadeurs weten als geen ander wat voor moois onze Belgische natuur in petto heeft. We legden hun favoriete dieren samen en dit zijn volgens hen de kanshebbers voor de Belgische Big Five:

 1. Vos
 2. Ree
 3. Eekhoorn
 4. Edelhert/Wolf
 5. Das

Voor de Onze Natuur-ambassadeurs steekt de vos er met kop en schouders bovenuit. Ook over de ree en de eekhoorn waren onze ambassadeurs vrij unaniem. Twee van de meest indrukwekkende dieren delen de vierde plaats, namelijk het edelhert en de wolf. De das sluit dit rijtje af.

De vos, een van de topfavorieten

De Belgische Big Five volgens de boswachters van Natuur en Bos

Dat de liefde voor dieren groot is bij de boswachters van Natuur en Bos blijkt ook uit hun Big Five met maar liefst drie kanshebbers op nummer vijf. De vos, de oehoe en de bever zijn in geen enkel opzicht vergelijkbaar, logisch dat onze boswachters niet konden kiezen. Op nummer vier prijkt de grootste van ze allemaal: het elegante edelhert. Nummer drie is dan weer voor de grootste marterachtige van België: de das! De eerder zeldzame otter verdient de zilveren medaille en het goud is voor… de majestueuze wolf die nog maar net z’n terugkeer heeft gemaakt naar onze contreien. 

 1. Wolf
 2. Otter
 3. Das
 4. Edelhert
 5. Vos/Oehoe/Bever

Onze boswachters geven graag nog een eervolle vermelding voor de supersnelle slechtvalk die tot wel 80 km/uur haalt in de lucht. Ook de teek was druk besproken omdat dit kleine dier wellicht het gevaarlijkste dier van België is. En als het over het mooiste dier gaat, wint de bittervoorn in glanzend paaikleed de schoonheidsprijs volgens onze boswachters.

wolf-portret.jpg

De Belgische Big Five volgens onze partners

Bij onze partners komen een aantal usual suspects terug, maar worden ook een aantal verrassende kandidaten naar voren gedragen. 

WWF Belgium

 1. Edelhert
 2. Otter
 3. Wilde kat
 4. Wolf
 5. Zwarte ooievaar

WWF dacht spontaan aan deze vijf spectaculaire dieren. De zwarte ooievaar, als schuchtere neef van de witte ooievaar, is momenteel enkel op doortocht tijdens de vogeltrek te zien bij ons. Wie weet mogen we hem ook als broedvogel verwelkomen als we onze rivieren en moerassen verder herstellen. De wolf is aan een flinke opmars bezig en verdient daarom plaats vier. Op plaats drie prijkt de wilde kat die vooral in de Ardennen en in de Voerstreek aanwezig is. Op twee staat de zeldzame otter. Deze marterachtige spotten is geen sinecure omdat hij solitair en vooral ‘s nachts leeft. Wel is de otterpopulatie in West-Europa aan een opmars bezig. De onbetwiste nummer één is voor WWF de koning van de Ardense wouden ofwel het edelhert. Als je dit dier hoort burlen, maak je een onvergetelijk spektakel mee.

edelherten02.jpg

Natagora

 1. Rode wouw
 2. Grauwe klauwier
 3. Blauwe vuurvlinder
 4. Bever
 5. Vuursalamander

De rode wouw, de blauwe vuurvlinder, de zwart-gele vuursalamander. Bij Natagora houden ze duidelijk van kleur! Al gaat het hen vooral om dieren die je zonder moeite, maar soms wel met een beetje geluk in het wilde België kan tegenkomen. Verrassend op de eerste plaats staat de rode wouw, één van de weinige roofvogels die bijna uitsluitend in Europa voorkomt.

shutterstock-1079412209.jpg

Radio 2

 1. Everzwijn
 2. Das
 3. Oehoe
 4. Vos
 5. Ree

Natuurpunt

 1. Everzwijn
 2. Bever
 3. Wolf
 4. Otter
 5. Edelhert

Swarovski Optik

 1. Lynx
 2. Wolf
 3. Edelhert
 4. Ree
 5. Korhoen

Reporter Kirsten Simons ging in 2019 op zoek naar de Grote Vijf van Vlaams-Brabant en Brussel voor Radio 2. Zij zet net zoals natuurkenner Joeri Cortens van Natuurpunt het everzwijn op nummer één. Voor Swarovski Optik mag de recent teruggekeerde lynx dan weer z’n plaats opeisen in onze Belgische Big Five

De Belgische Big Five volgens de cameraploeg van Onze Natuur

Dick Harrewijn, een van onze vaste cameramannen, nomineerde ook zijn vijf favorieten. Naast de wolf en de lynx, de comeback kids van het afgelopen jaar, valt vooral de grijze zeehond op. De ene is alvast wat makkelijker op camera vast te leggen dan de andere… 

 1. Wolf
 2. Lynx
 3. Edelhert
 4. Everzwijn
 5. Grijze zeehond

De Belgische Big Five volgens de redactie van Onze Natuur

Deze vijf dieren maakten tot nu toe de grootste indruk op de redactie van Onze Natuur:

 1. Vos 
 2. Everzwijn
 3. Edelhert
 4. Das
 5. Ree

Als we echter voor elke biotoop een dier zouden aanduiden komen ook de hamster, de adder, de modderkruiper, de zeehond en de slechtvalk in aanmerking.

Waarom een Belgische Big Five?

De originele Big Five werd oorspronkelijk bedacht door jagers en later gebruikt door safari’s om de vijf gevaarlijkste dieren van Afrika te spotten: de leeuw, het luipaard, de neushoorn, de olifant en de buffel. Met een volledig ander gedachtegoed, op basis van zeldzaamheid, gedrag en uiterlijk, ging Chris Dusauchoit in 2014 op zoek naar de Grote Vijf van Europa

De laureaten waren de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon (of wisent) en de veelvraat. Nu we allemaal weten hoe wondermooi de Belgische natuur kan zijn, is het hoog tijd om onze eigen Big Five te nomineren. Welke dieren hier in België ontroeren, fascineren en verbazen ons het meest?

Hoe gaan we te werk?

Om elk dier dezelfde kansen te geven, legden we geen enkele criteria op en kon iedereen vanuit z’n eigen natuurbeleving vijf dieren kiezen. Zo ziet de top vijf van een boswachter er helemaal anders uit dan de top vijf van een natuurfotograaf. En dat is precies wat we willen: de verscheidenheid aan fascinerende diersoorten naar boven brengen. Al die verschillende resultaten brengen we samen tot een top 20 waaruit iedereen zijn Big Five van België kan nomineren via onze poll.

 

Stem op jouw Big Five van België

Stem op jouw Big Five van België

Nomineer de vijf dieren die jou het meest ontroeren, fascineren of verbazen door je stem uit te brengen via onze poll. Zo gaan we samen op zoek naar de Belgische Big Five!

Breng je stem uit

Meer over


Gerelateerde artikels