Ga naar main content
lynx-maarten-cuvelier-landschap-vzw.jpg
Maarten Cuvelier (Landschap VZW)

Eindelijk zeker: lynx is terug in België!

Al meer dan 25 jaar wordt er druk gespeculeerd over de terugkomst van de lynx in ons land. Maar 'het spook van het bos', zoals de grote katachtige genoemd wordt, laat zich niet zomaar fotograferen. Vandaag komt daar verandering in, met een allereerste duidelijke foto van het imposante dier. We kunnen nu met zekerheid zeggen dat na de wolf ook de lynx de weg naar België heeft teruggevonden. 

De beelden van Belgiës eerste officiële lynx werden gemaakt door een onbemande wildcamera van Maarten Cuvelier, vrijwilliger bij Landschap VZW, in de Semoisvallei. De exacte locatie van het dier werd om begrijpelijke redenen niet vrijgegeven. Al sinds het begin van dit jaar werd het dier regelmatig waargenomen in dezelfde regio, maar pas nu hebben we 100% zekerheid met een duidelijke kleurenfoto. De eerste meldingen van een lynx in de Ardennen dateren trouwens al van meer dan 25 jaar geleden, mogelijk loopt het schuwe dier er dus al veel langer rond.  

lynx-maarten-cuvelier-landschap-vzw.jpg
Maarten Cuvelier (Landschap VZW)

Behalve in de Ardennen, zijn er sterke vermoedens dat de lynx ook in de Voerstreek aanwezig is. Daar werden in mei 2018 video-opnames gemaakt van wat hoogstwaarschijnlijk een lynx is. Alleen durfde niemand er zijn hand voor in het vuur steken, want de beelden zijn net iets té wazig. Nu is er dus voor het eerst wél bewijs ven het geheimzinnige dier in ons land. 

Meer weten over de lynx?

Meer weten over de lynx?

Lees alles over de Euraziatische lynx in onze soortenbank. 

Naar de soortenbank

Meer over


Gerelateerde artikels