Ga naar main content
gaming-in-onze-natuur.jpeg

Game over: spannende videogames met een hart voor de natuur

Heel wat jongeren (en ouderen) zijn tegenwoordig helemaal gek op videogames. Wat velen niet weten, is dat je ook daar middenin de natuur kan terechtkomen. Soms in een hardcore struggle for life, soms als onderdeel van een ecologisch spel en regelmatig als adembenemend decor voor urenlang spelplezier. In dit lijstje overlopen we enkele topgames waarin de natuur centraal staat. 

Okami

We beginnen ons rondje gamen met een mooie vertelling uit Japan. In een even ver als fictief verleden regeerde de achtkoppige draak Orochi over het land. Om het mythische wezen tevreden te stemmen, offerden de inwoners jaarlijks een jong meisje. Tot op de dag dat een groots krijger en de zonnegodin – in de gedaante van een witte wolf – de krachten bundelden om hem te verslaan. Zoveel jaren later is de duisternis teruggekeerd en moet de godin de natuur terug aanwakkeren … 

De natuur in dit spel: het is de taak van jou als speler om de natuur weer tot leven te wekken! Om een gebied op te lappen, moet je gebruik maken van de ‘celestial brush’ – een speciaal penseel om de wereld opnieuw kleur te geven. De meeste technieken die je in het spel onder de knie moet krijgen, zijn te herleiden tot de belangrijkste natuurkrachten: bomen laten bloeien, wind laten waaien, het inzetten van water en vuur … en dat alles in een sfeer die doordrongen is van poëzie. 

h2x1-nswitchds-okamihd-image1600w.jpg
Nintendo

Far Cry Primal

Tijdreizen is iets waar elke geschiedenisfan van droomt en in de fictieve wereld van dit game kan dat ook ‘echt’. Hou je vast, want je wordt teruggekatapulteerd naar een vijandelijke vallei vlak na de laatste ijstijd. Je moet alles uit de kast halen om als jager uit het stenen tijdperk in leven te blijven. Jouw enige doel: je stamleden terugvinden - als je er in slaagt te overleven natuurlijk. 

De natuur in dit spel: je bent als speler volledig overgeleverd aan de omgeving: je moet eten wat je vindt, jagen op wat voorbij komt en maken wat je nodig hebt. De natuur en haar bewoners zijn tegelijkertijd je tegenstanders en je enige manier om vooruitgang te boeken. Er is ook goed nieuws voor al wie bij een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum wegdroomt bij de sabeltandtijgers en mammoeten, want hier krijg je de kans om deze prehistorische natuurbewoners tegen het lijf te lopen. Als dat maar goed afloopt … 

Timberborn

Ook aan de liefhebbers van schattige dieren hebben we gedacht. In Timberborn hoef je de wereld helemaal niet te redden, je moet ‘alleen maar’ een stad beheren … die vol zit met bevers! Aan jou om de constructie van huizen en dammen, en de aanplant van bossen en voedsel, in goede banen te leiden. Het doel: een duurzame stad bekomen die bestand is tegen invloeden van buitenaf. 

De natuur in dit spel: net zoals in het echte leven moet je in dit spel vooruitkijken en je wapenen tegen tijden wanneer de natuur een tikkeltje minder goed meewerkt. Hoe overkomt jouw beverstad periodes van grote droogte? Wat is je plan wanneer de rivier overstroomt? Hoe is het op elk moment gesteld met je voorraad bomen? En wat is je plan B wanneer je stedelijke bevers zich niet meer voortplanten omdat ze zich in de steek gelaten voelen door het stadsbestuur? 

Anno 2070

Met de spellen van deze franchise kunnen gamers een stad besturen in verschillende tijdperken. In deze editie creëer je een stad van de toekomst, met de bijhorende belangen en uitdagingen. Het is aan jou: ga je resoluut voor snelle groei door je stad te industrialiseren of ga je de ecologische toer op? Voor elke beslissing die je maakt, is het goed om de impact op de rest van de wereld in rekening te brengen. Want hoe beïnvloeden ze de aanwezige hulpbronnen en blijft de aarde ook op lange termijn nog leefbaar? 

De natuur in dit spel: opdat je stad zou floreren, is de factor ecologie van onschatbaar belang. Het gaat misschien wat trager, maar dan wel op een duurzame manier. Ga je voor snelle, maar vervuilende oplossingen, dan levert dat gemor op onder je inwoners. Ze vertrekken uit hun eens zo geliefde woonplaats, de bevolkingsgroei stagneert en de productiviteit van gewassen gaat erop achteruit.   

The Last of Us

In een post-apocalyptische wereld transformeert een paddenstoel zijn gastheren in een echte zombie. Joel, een alleenstaande vader, en Ellie, een tienermeise, moeten het land doorkruisen en tegelijkertijd het hoofd bieden aan een universum waarin niets nog normaal is.  

De natuur in dit spel: na de ondergang van de beschaving zoals wij die kennen, neemt de natuur het heft in eigen handen. De industrialisatie stopt, steden breiden niet langer uit en al wat overblijft zijn verlaten steden. En zo krijg je een glimp te zien van een tijdperk waarin mensen het niet langer voor het zeggen hebben. 

Terra Nil

Pas begin 2023 kan je dit spel in handen krijgen, maar we geven je nu al een voorsmaakje. Terra Nil heeft duidelijk een ander doel dan de andere strategiespellen in deze lijst. Je hoeft helemaal geen stad tot wasdom te laten komen, wel probeer je ecosystemen te herstellen nadat land vrijkomt door deïndustrialisatie. De echte uitdaging duikt trouwens pas op wanneer het biologische leven teruggekeerd is: alle sporen van menselijke aanwezigheid uitwissen. 

De natuur in dit spel: jouw inspanningen dienen louter één doel – de verwoeste fauna en flora herstellen én laten floreren van zodra ze weer bij hun positieven zijn. Als we al het harde werk van de vele vrijwilligers in onze natuur moesten samenvatten in één spel, hoef je niet verder te zoeken. Terra Nil is het ultieme natuurbeschermingsspel! 

ss-bacfed6d2c770d4c35e712500cda739897a97d4a-1920x1080.jpg
Steam

Beyond Good and Evil

De DomZ, een stel aliens, plegen een coup op de planeet Hillys. Journaliste Jade wordt ingehuurd om overlevende soorten in de regio op te sporen en te identificeren d.m.v. foto’s. Maar haar missie leidt tot een zeer gevaarlijke strijd. 

De natuur in dit spel: de inhoud van dit game vormt een spannende mix van ‘reporters zonder grenzen’ met een natuurbeschermingsprogramma. Het buitenaardse leven bestaat grotendeels uit mens-dier hybriden (katmensen, varkens, adelaars …). 

Sonic

Herinner je je die bekende blauwe egel nog die het onlangs tot de held van een film schopte? Maar wie had ooit gedacht dat het gameplatform dat zijn naam draagt ook bijdraagt tot ecologisch bewustzijn! Ja hoor, Sonic heeft zo zijn eigen agenda.

De natuur in dit spel: Sonic redt de bewoners van de natuur van zijn grootste vijand, doctor Robotnik, wiens missie het is de wereld te veroveren met de hulp van een robotleger. Het recept van natuur vs machine doet ons na al die tijd nog steeds watertanden! 

Nog meer games …

Frostpunk, Alba : A Wildlife Adventure, Horizon : Zero Dawn, Ori and the Blind Forest…

Welk spel mag volgens jou niet ontbreken in deze lijst?

Meer over


Gerelateerde artikels