Ga naar main content
muziekbalk-noten-bloemen-onze-natuur-muziek.jpg

Hoe zijn natuur en muziek met elkaar verbonden?

Van de wekker die ‘s ochtendsvroeg afloopt tot de achtergrondmuziek bij het avondeten, muziek geeft ons dagelijks leven vorm en ritme. Veel van die klanken, instrumenten en melodieën brengen ons terug naar de essentie: de natuur. Geluiden en de natuur zijn al sinds het prille begin onlosmakelijk verbonden met elkaar. Niet overtuigd? Lees dan snel verder want we gaan je het tegendeel bewijzen. 

De natuur is een eindeloze muziekbron

De natuur verbaast ons elke dag opnieuw, en ook veel klassieke componisten putten al sinds jaar en dag inspiratie uit de wondere wereld van fauna en flora. Van Beethoven tot Bach en Brahms, muzikanten van alle tijden maakten gebruik van de natuur als onuitputtelijke bron van inspiratie voor een nieuw muziekstuk. Ze kwamen er tot rust, konden er hun hoofd leegmaken en genoten er van alle geluiden die eigen zijn aan de natuur. Beethoven liet zich inspireren tijdens wandelingen door de prachtige, Weense bossen om de mooiste melodieën te componeren. Telkens bij het verschijnen van de eerste lentezon werd Brahms helemaal vervoering gebracht en sloeg zijn muzikale fantasie op hol. Van de seizoenen tot de kleinste details, de natuur hielp hen om hun creativiteit en genialiteit te laten openbloeien met als resultaat een aantal formidabele meesterwerken die nu nog steeds gekend zijn. 


‘In harmonie zijn met de natuur’ geldt trouwens niet alleen voor de klassieke componisten. Ook in de wereld van elektronische muziek is de natuur een belangrijke inspiratiebron. Sommige hedendaagse artiesten gaan zelfs nog een stapje verder dan hun voorgangers. Met nieuwe technologieën en moderne opnameapparatuur kunnen ze de geluiden uit de natuur waarheidsgetrouw opnemen en integreren in hun muziek. De Duitse minimal techno-producent Dominik Eulberg maakt er handig gebruik van. Zoals hij uitlegt in een interview is de natuur zijn eerste, echte liefde. Het zit daarbuiten zo boordevol mooie geluiden en melodieën dat het jammer zou zijn om er niet altijd van te kunnen genieten volgens hem. Gewapend met al zijn muziekapparatuur trekt hij regelmatig naar een natuurreservaat in de buurt om er het gezang van de vogels op te nemen. Die mixt hij later met zijn technomuziek tot één geheel.

Benieuwd naar meer muziek uit onze natuur?
Kom meer te weten over onze Spotify playlist!

Dieren met een hart voor muziek

De natuur inspireert muzikanten, maar het werkt ook omgekeerd. Wist je dat mensen niet de enige muziekminnende wezens op aarde zijn? Dieren hebben net zoals ons een enorm goed gevoel voor muziek. Ze zijn bovendien ook kieskeurig en luisteren niet zomaar naar eender welke muziekstijl. Hun liefde voor muziek is zelfs zo groot dat ze variaties in geluiden, ritmes en melodieën kunnen waarnemen met hun oren én hun hart. De muzieksmaak van dieren hangt dus af van o.a. hun hartslag, zintuiglijke scherpte en mogelijkheid om bepaalde frequenties wel of niet waar te nemen.

Neem nu bijvoorbeeld katten. Deze dieren hebben een eerder hoge hartslag en verkiezen daarom muziek met een levendig, snel tempo. Ook klanken die vergelijkbaar zijn met hun eigen spingeluiden horen ze graag. Honden zijn dan weer helemaal te vinden voor klassieke muziek. Experimenten in Duitsland en Frankrijk hebben aangetoond dat koeien productiever zouden zijn wanneer de boer een plaat van Mozart oplegt. De klassieke muziek zou hetzelfde effect teweeg brengen als het hormoon prolactine dat de ontwikkeling van de melkklieren en dus melkproductie bevordert. 

Ook uit een studie bij honden in kennels is gebleken dat klassieke muziek een kalmerende werking heeft op dieren in een stressvolle omgeving. Muziektherapie is ook een veelgebruikte techniek om honden met gedragsstoornissen te trainen en werkt als een natuurlijk antidepressivum. Weet wel dat honden een uitzonderlijk goed gehoor hebben. Van overmatige blootstelling aan te luide muziek kan een hond letterlijk gek maken.

Geef je oren de kost in openlucht

En waarom niet het beste van twee werelden combineren? Je kan perfect genieten van muziek in de natuur. Geniet van een wandeling door het bos of sluit je ogen in je tuin en neem alle geluiden die je hoort op. Door - of beter gezegd: dankzij - de coronacrisis worden cultuur- en muziekcentra genoodzaakt om creatieve oplossingen te bedenken. Zo gingen er deze zomer heel wat voorstellingen in openlucht door. Tijdens de wintermaanden is dit natuurlijk minder evident. Ook OLT Rivierenhof in Deurne staat gekend om z’n zomerconcerten in de buitenlucht.

Meer over


Gerelateerde artikels