Ga naar main content
onze-natuur-herfst-rodebomen.jpg

Muziek uit de natuur: beluister onze Spotify playlist!

Artiesten laten zich al eeuwenlang inspireren door de fauna en flora uit hun omgeving. Daarom maakten we ter ere van de Dag van de Muzikanten een Spotify-afspeellijst met liedjes die op een of andere manier werden gebaseerd op de geluiden van de natuur.

Een korte geschiedenisles

In de 18de en 19de eeuw beleefde de klassieke componist zijn hoogdagen. Bach, Mozart, Verdi, Schubert…; het zijn stuk voor stuk muzikale genieën. Maar zelfs deze knappe koppen hadden soms wat hulp nodig bij het schrijven van een nieuwe compositie. Gelukkig lag er buiten hun deur een wereld vol inspirerende geluiden: van eindeloos vogelgezang en de wind die ritselde tussen de bladeren tot de hevige donderslagen die een onweersbui met zich meebracht. 

In die tijd bestond er natuurlijk nog geen opnameapparatuur, daarom probeerden ze de geluiden van de natuur na te bootsen in hun symfonieën, maar dat is extreem moeilijk. De Vier Jaargetijden van Vivaldi, bijvoorbeeld, staat bekend als dé ode aan de natuur, maar toch zitten er een paar vreemde klanken in. Zo zou je onder andere het gezang van een koekoek horen, maar dan wel eentje die een oppeppilletje heeft gekregen. Sommige componisten raakten dan weer zo betoverd door natuurlijke geluiden dat ze een stukje van de natuur in huis namen. Mozart zou zelfs een spreeuw als huisdier hebben gehad.

Roepende koekoek
Roepende koekoek

De afgelopen decennia bleef de natuur muzikanten inspireren

Popmuziek lijkt de laatste decennia steeds meer elektronisch te worden, maar ook hier valt de natuur niet weg te slaan. The Beatles brachten met het nummer ‘Blackbird’ een stukje natuur tussen hun getokkel en zang, in Michael Jacksons ‘Thriller’ horen we een trotse wolf huilen en in ‘Cry Me A River’ van Justin Timberlake klettert de stortregen op de achtergrond. Aan de andere kant van het muzikale spectrum wordt de eeuwenoude muziek van nog oudere stammen massaal heruitgevonden. Zo eren Zuid-Amerikaanse en keltische bands niet alleen hun natuur, maar ook hun herkomst.

In onze afspeellijst vind je een mengeling van pop, rock en alternatief met natuurgeluiden die soms wat exotischer zijn, maar soms ook gewoon in jouw tuin te horen zijn.

Meer over


Gerelateerde artikels