Ga naar main content
koolmees.jpeg

Flexitarische vogels jagen nu op insecten

Elke vogel eet zoals hij gebekt is? Dat klopt … ongeveer dan toch. Veel vogels - vooral degene die niet té specialistisch zijn - passen zich wonderwel aan aan het aanbod én de noden die bij elk seizoen horen. Met de zomer op komst proberen wij overtollige coronakilo’s weg te trainen, de flexitariërs onder de vogels schakelen net een trapje hoger. In het voorjaar focussen ze zich op het verorberen van zoveel mogelijk insecten. Het ultieme anti-dieet! 

Je zou het ze niet nageven, al die winterse bezoekers van de vetbollen, pindaslingers en voedertafels in je tuin. Heel het winterseizoen lang heb je hen allerlei lekkers aangeboden in de vorm van zaden, pitten en vetten, om nu over te schakelen op levend gespuis. Bewijzen ze hun weldoeners een wederdienst met hun drang om insecten te verdelgen? Of is hier meer aan de hand? 

De voordelen van zaden en vetten

Wees gerust: jouw vogelbuffet viel erg in de smaak en je had het niet beter kunnen aanpakken. In de winter hebben vogels vooral energie nodig om hun lichaam warm te houden. Die vinden ze in vetrijke zaden - het is niet voor niets dat olie gewonnen wordt uit o.a. zonnebloempitten, pinda’s en koolzaad! 

Van nature is er ‘s winters veel zaad in het wild te vinden, maar die vlieger gaat steeds minder op. We ruimen onze tuinen op, snoeien wat in bloei stond, bestrijden onkruid en willen vooral geen rondvliegende zaden op onze natuurlijke biljartlakens. Een ook op geoogste akkers valt steeds minder overschot te rapen, omdat moderne oogsttechnieken geen graantje achterlaten en het landbouwareaal steeds monotoner wordt. Onze vetrijke winterlunches zijn voor veel vogels dus niet alleen handig meegenomen, maar een echte must om te overleven. 

Huismus met rups in de snavel

In het broedseizoen vormen insecten een waardevolle hap

Eens de dagen langer worden en vooral de temperaturen omhoog gaan, veranderen de prioriteiten van onze gevleugelde tuinbezoekers. Dat merk je wanneer je een stap buiten de voordeur zet: van overal komen de prachtigste zangriedeltjes op je oren af. Het voortplantingsseizoen staat voor de deur en plots hebben vogels wel wat anders te doen dan de winter overleven. 

Jezelf voortplanten kost enorm veel energie, niet alleen voor de vrouwtjes. Ook de mannetjes hebben superfoods nodig om indruk te kunnen maken op de vrouwtjes met de beste vangsten, mooiste liederen en spectaculairste vliegkunsten. Het vrouwtje heeft dan weer extra nood aan calcium om eieren te produceren. 

Dat alles vinden vogels in voedzame insecten. Die prooien bevatten hoogwaardige eiwitten, ideaal voor topsporters zoals een baltsend mannetje en voor een vrouwtjeslichaam dat inwendig enkele nieuwe vogels aanmaakt. Bovendien zijn het rijke bronnen van calcium, wat welgekomen is wanneer je je eitjes helemaal zelf moet inpakken in een beschermende eischaal. 

Wanneer de jongen uit het ei komen, blijven de ouders insecten vangen om ze aan hun kroost te voeren. Ze bevatten de ideale groei-bestanddelen in de vorm van diezelfde eiwitten en calcium. Zeker in de eerste dagen groeien de kleintjes als kool en vreten ze als beesten. In periodes dat er minder insecten zijn, gaan de ouders op jacht voor hun kids en schakelen ze zelf weer over op minderwaardiger voedselbronnen. 

Trekvogels profiteren van insectenboom

De overvloed aan insecten op onze breedtegraad is trouwens dé reden dat veel trekvogels hier komen broeden. Want op de plek waar ze overwinteren, zijn de seizoenen minder afgelijnd dan bij ons. Het voedselaanbod blijft er nagenoeg constant en de dagen zijn elke dag even lang. 

Dat er hier een seizoen is - de lente - waarin alles extreem begint te groeien, is ook die vogels niet ontgaan. Ze komen mee profiteren van het overschot aan voedsel en van de langere dagen, want dat betekent meer tijd om op insecten te jagen. Het helpt hen om succesvol jongen groot te brengen en het weegt zeker op tegen de soms duizenden kilometers die ze ervoor moeten vliegen. 

Vogels helpen in de zomer? Lok insecten naar je tuin!

Wie in de winter graag een rijkgevuld zadenbuffet aan zijn tuivogels trakteert, kan ook in de zomer een grote hulp zijn. De meeste mensen zijn insecten liever kwijt dan rijk, maar net door insecten aan te trekken breng je de natuur weer in evenwicht. Een nestelend vogelkoppel verzet wekelijks duizenden insecten - probeer dat maar eens na te doen! 

Om je tuin insect- en dus vogelvriendelijker te maken, kan je aan de slag met deze tips: 

Meer over


Gerelateerde artikels