Ga naar main content
shutterstock-1022203696.jpg

Een vogel voor de kat?

Veel vogels maak je blij met wat voer op de grond of op een voederplank. Maar wat als er in je tuin ook een kat rondloopt? Ik ging naar de Kringwinkel en kwam thuis met allerlei spullen voor een cat proof voeder- en drinkschaal! 

Mijn doel was een hangend buffet voor vogels, onbereikbaar voor hongerige katten. Een drinkschaal en voederschaal, in twee verdiepen. In een ideale wereld zou de drinkschaal als ‘afdak’ dienen voor de voederschaal, maar ik maakte me niet te veel illusies. Er is geen groot knutselaar aan mij verloren gegaan en ik zou al blij zijn als mijn zelfgemaakte constructie stevig in onze notelaar bleef hangen. 

Op recyclage-jacht voor voederschalen

In de Kringwinkel zocht ik doelgericht naar schaaltjes die je makkelijk kan ophangen, zonder kennis van macramé of andere knooptechnieken. Ik stootte op het deksel van een magnetronschaal. Je weet wel: zo’n glazen ding met een knopvormig handvat erop. Omgekeerd kan dat als drinkschaaltje dienst doen en het handvat zorgt ervoor dat de schaal niet kan ‘omvallen’. Voor de voederschaal vond ik nog een handiger item. Een old school koekjesschaal die zo uit de ‘kast met lekkers’ van mijn bomma zaliger lijkt weggelopen.

Het betere knoopwerk

In de stal vond ik nog wat gebruikte strotouwen, die door handiger Harry’s wel eens gebruikt worden om plantenhangers te maken. Het geduld om mij te verdiepen in het betere knoopwerk had ik niet, maar ik slaagde er toch in om beide schalen stevig op te hangen. 

Voor het drinkschaaltje maakte ik eerst een lus die omheen het handvat ging, om vervolgens vier touwen (één aan elke zijde van de vierkante schaal) aan de lus vast te maken. Bovenaan knoopte ik de touwen samen en tadaa: de drinkschaal was klaar om op te hangen

Voor het voederschaaltje was minder denkwerk nodig. De ornamenten aan de zijkant waren ideaal om touw doorheen te rijgen: een fluitje van een cent. Het geheel werd onderaan de drinkschaal opgehangen en mijn flatbuffet was klaar! 

image00067.jpeg

Vogels op bezoek bij de hangende voederschaal

Er restte nu nog maar één werkje: beide schalen vullen. De drinkschaal krijgt vers water, voor het voederplankje had ik pinda’s, zonnebloempitten en meelwormen voorzien. 

En wat een succes: alles wat ik ‘s ochtends op het voederschaaltje leg, is tegen de avond verdwenen in de buik van de meesjes die aanschuiven aan het buffet. Alleen de meelwormen geraken niet helemaal op – het roodborstje heeft mijn buffet duidelijk nog niet gevonden. 

En de katten? Die kijken machteloos toe, vanop de grond of vanop een tak in de boom. Ze genieten van de live katten-televisie, maar toeslaan is gewoonweg onmogelijk met mijn gerecycleerde, zwevende voedertoren!

Meer over


Gerelateerde artikels