Ga naar main content
wild-gazon.jpg

Leer je tuin omgaan met warme, droge zomers

We kunnen maar beter wennen aan die nieuwe Belgische zomers en de uitdagingen die ze met zich meebrengen. Niet alleen mens en dier kreunen onder de hitte, ook planten zien af. Met deze aanpassingen herleid je droogtestress tot een minimum en gaat je zomertuin weer groen zien!

Plant een boom

Zoek je wel eens verkoeling op in een bos? Dan kan je beamen dat bomen ons koel houden. Ook in je tuin zorgen ze voor een microklimaat. Ze temperen de temperatuur en voorkomen dat de bodem uitdroogt. Je hoeft niet bang te zijn dat een boom water afsnoept van andere planten, want zijn wortels dringen veel dieper in de grond. De voordelen zijn tig keer groter: de temperatuur van een grasmat is makkelijk 10°C lager in de schaduw van een boom. Kies voor een soort die tegen de droogte kan, zoals eik of esdoorn. 

Doe iets aan je gazon

Gras is een echte waterverslinder. Zeker wanneer het kort gemaaid is, heeft gras extra veel water nodig om te groeien. Bovendien warmt de bodem sneller op als die bedekt is met korte sprietjes. Water dat erop valt, verdampt bij 25°C zelfs al voordat het in de bodem kan trekken. Door je gazon wat minder vaak te maaien, creëer je een omgeving die water vasthoudt in plaats van verdampt. 

Een ruig gazon hoeft niet lelijk te zijn. Geef andere kruiden de kans om uit te groeien en zie hoe een saai biljartlaken wordt omgetoverd tot een kleurige bloemenzee. Een extra voordeel is dat sommige van die kruiden, bijvoorbeeld klaver, veel minder last hebben van de droogte en langer groen blijven. 

Bezint eer ge begint (te sproeien)

De cijfers over de hoeveelheden water die we op onze gazons sproeien, zijn hallucinant. En dat terwijl gras eigenlijk erg veel droogtestress aankan. Zelfs een stukje gras dat volledig uitgedroogd en verdord is, komt weer tot leven bij de eerstvolgende regenbui. 

Kan je het toch niet laten om te sproeien, doe dat dan ‘s avonds of ‘s nachts. Niet omdat je gazon anders ‘verbrandt’, wel omdat 75% van het water (of meer) meteen verdampt onder de zon. Dat is in tijden van watertekort écht niet meer te verantwoorden. 

Vang regenwater op

Dit is een echte no-brainer, als het aan ons vraagt. Water valt gratis uit de lucht, doe er iets mee! Zeker wanneer het stortregent en de (uitgedroogde) bodem het water niet kan slikken, is het nuttig om een reserve aan te leggen. Vervolgens kan je het met mondjesmaat over je tuin verspreiden op droge dagen, zodat het water toch de tijd krijgt om in de grond te trekken.

Planten die tegen de droogte kunnen

Kies bij de heraanleg van je tuin voor planten die beter bestand zijn tegen een periode van droogte. Je kan hen herkennen aan hun kleinere, stugge bladeren. Hoe groter het blad, hoe meer water de plant verdampt en dus nodig heeft. Een uitzondering op de regel is klimop, die met z’n grote bladeren toch weinig water verliest. 

Bedek de bodem

Om te voorkomen dat water meteen verdampt én om water langer vast te houden, loont het de moeite om de bodem zo goed mogelijk af te dekken. Elk stukje ‘blote’ grond is nefast voor de waterhuishouding. Kies voor bodembedekkers, een dikke laag schorssnippers, grind, gemulcht gras, … Een laag van minstens 5 cm dik zorgt ervoor dat de bodem vocht vasthoudt en voorkomt dat zonlicht en wind de grond uitdrogen. Tegelijkertijd creëer je een strooisellaag die erg veel leven aantrekt. 

Leer je planten zuinig omgaan met water

Hangen je planten er slapjes bij en wil je hen toch wat te drinken geven? Doe dat dan liever één keer in de week overvloedig dan elke dag een beetje. Geloof ons: op het einde van de rit heb je in totaal minder water gegeven én je leert je planten om dieper in de grond op zoek te gaan naar vocht. Bij een volgende periode van droogte zijn ze beter voorbereid. 

Zeg nee tegen verhardingen

Als de natuur je dan toch eens trakteert op een plensbui, zorg er dan voor dat dat water niet wordt weggevoerd. De trend om steeds meer delen van je tuin te verharden, is erop gericht al het water dat uit de lucht valt zo snel mogelijk weer weg te krijgen. Dat is zonde, want onze bodems snakken naar water. Met behulp van grasroosters leg je een verharding aan waar het water toch doorheen kan sijpelen. Ook kiezelstenen of schorspaden zijn interessante alternatieven. Of wat dacht je van een aantrekkelijk blotevoetenpad?

Vergeet de dieren niet

Jouw wilde tuin wordt ongetwijfeld druk bezocht door allerlei dierenleven. Geef ook hen toegang tot water, bijvoorbeeld met een toegankelijke drinkschaal of mini-vijver.

Meer over


Gerelateerde artikels