Ga naar main content
shutterstock-702554506-e1561822828747.jpg

Zwetende zwaluwen

Vandaag trotseerden we alweer puffend en zwetend een tropische dag. Ook de natuur kreunt onder de hitte. Afgelopen week werden er in de opvangcentra voor wilde dieren heel wat jonge dieren binnengebracht, die door de warmte veel te vroeg uit het nest sprongen.

Vogels die vlak onder een dak nestelen, zijn extra gevoelig. Zoals onze boerenzwaluwen, die we de voorbije week geregeld hijgend (zo ‘zweten’ vogels) aantroffen op onze live webcam. Lees verderop hoe we het hen – en andere dieren – aangenamer kunnen maken.

De boerenzwaluw is niet altijd een boeren-zwaluw geweest. Oorspronkelijk bouwde hij z’n nest op rotswanden of aan de ingang van grotten. Maar met de toenemende bebouwing vond de opportunist een nieuwe woonplaats: het boerenerf. In de stallen, vlak onder het dak, zoekt hij naar een toegankelijk maar onopvallend plekje om z’n bouwwerk te installeren. De vele insecten die het boerenleven met zich meebrengt, zorgen voor een buffet aan smakelijk voedsel.

Warmte gezocht – maar niet te veel

Het nestje van de boerenzwaluw bestaat uit een vernuftig mengsel van aarde, speeksel en strootjes. Aan de binnenkant isoleert hij het geheel met veren. Biologen ontdekten dat de hoeveelheid veren een directe invloed heeft op de nakomelingen: hoe meer veren in het nest, hoe hoger het geboortegewicht en hoe sneller de kuikens uit het ei komen.

Op dit moment zijn onze zwaluwkuikens 3 dagen oud. Over een paar weken zullen ze al uitvliegen. Ondertussen is het opletten geblazen, vertelt Celeste van het vogelopvangcentrum VOC Neteland: “Bij langdurig warm en droog weer krijgen we meldingen van typische warmteslachtoffers, jonge vogels die te vroeg uit het nest springen. Dat gevaar is groter bij vogels zoals zwaluwen en huismussen, die onder de daken nestelen.”

Wacht even af

Wanneer je thuis een jonge vogel vindt, ga dan niet te snel tot actie over. Niet elke jonge vogel heeft meteen hulp nodig. “Meestal zijn de ouders nog in de buurt. Hou het jonge dier dus even in de gaten en als er nog een ouder komt voederen, kan je de natuur gewoon zijn gang laten gaan,” zegt Celeste. Bij twijfel kan je terecht bij het Wildlife Taxi Team.

Wat kan je wel doen?

Om het de natuur wat makkelijker te maken in de zomer, kregen we volgende tips mee:

  • Plaats een laag schaaltje met water in de schaduw – verschoon en ververs dagelijks om bacteriegroei te voorkomen
  • Strooi meelwormen in je tuin – zo help je dieren die leven van bodeminsecten (door de droogte kruipen de insecten dieper in de grond)

Vliegende maaltijd

Geen paniek als je sommige vogels niet ziet eten en drinken van al dat lekkers. De boerenzwaluw houdt er bijvoorbeeld heel aparte tafelmanieren op na. Vliegend met de bek wijd open, vangt hij heerlijke insectenhapjes recht uit de lucht. En drinken? Dat doet hij door rakelings over een grote waterpartij te scheren. Adembenemend!

shutterstock-477797860-e1561731638983.jpg

Meer over


Gerelateerde artikels